Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

Μετρό Θεσσαλονίκης: Στον αέρα ο σταθμός Βενιζέλου!

Το ΚΑΣ δέχτηκε την πρόταση Μπουτάρη να μην αποσπαστούν τα αρχαιολογικά ευρήματα

Νέα τροπή στην υπόθεση του πολύπαθου μετρό Θεσσαλονίκης. Χθες, έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αποφάσισαν, κατά πλειοψηφία, να μην αποσπαστούν τα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως στον σταθμό Βενιζέλου, συμφωνώντας με την πρόταση που είχε κατατεθεί από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση «βόμβα» ουσιαστικά καταργεί την παλαιότερη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, που είχε παρθεί τον Δεκέμβριο του 2014 και με την οποία είχε αποφασιστεί η απόσπαση των αρχαιολογικών ευρημάτων αλλά και η επανατοποθέτησή τους στο ίδιο σημείο μετά την κατασκευή του σταθμού.

Συνύπαρξη

Προέβλεπε, δηλαδή, τη συνύπαρξη του μετρό με τα αρχαία. Συγκεκριμένα, στη χθεσινή συνεδρίαση, από την οποία απουσίαζε η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ (η εταιρία μάλιστα είχε ζητήσει την αναβολή της συνεδρίασης λόγω του ότι δεν είχε προλάβει να μελετήσει την πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης), τα μέλη του ΚΑΣ έκαναν αποδεκτό το αίτημα του δήμου για «την κατά χώρα συντήρηση των αρχαιοτήτων για λόγους που αφορούν την αυθεντικότητα του μνημείου».

Πρόκειται για μια απόφαση που, όπως λένε όσοι εμπλέκονται στο έργο, καταργεί την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου αφού δεν μπορεί να προχωρήσουν τα έργα με την παρουσία των αρχαιοτήτων. Ωστόσο, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, που ήταν παρών στη συνεδρίαση, υποστήριξε ότι η κατασκευή του σταθμού μπορεί να γίνει μελλοντικά. Προσωρινά, όμως, παγώνει.

Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου δεν έμειναν ωστόσο ικανοποιημένα από το κομμάτι της πρότασης που αφορούσε το σκέλος της ανάδειξης των αρχαιοτήτων. Εκριναν ότι η μελέτη ήταν ανεπαρκής, για αυτό και ζήτησαν να κατατεθεί μια νέα αρχιτεκτονική μελέτη που θα πρέπει να συνταχθεί σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.
Να σημειωθεί πως το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης αλλά και η απόσπαση ή η διατήρηση των αρχαιοτήτων είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει και έχει προκαλέσει έντονες τριβές τα τελευταία χρόνια μεταξύ των θεσμικών φορέων της πόλης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ