Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Μία ένεση ξαναδίνει το… φως

Μια ουσία που χορηγείται με ένεση στο μάτι μπορεί να κρύβει τη θεραπεία της τύφλωσης σε άτομα που έχουν χάσει την όρασή τους λόγω κληρονομικότητας ή εξαιτίας της ηλικίας. Σύμφωνα με επιστήμονες του πανεπιστημίου Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, η εισαγωγή στα μάτια μιας χημικής ουσίας με την ονομασία AAQ ενεργοποιεί τα κύτταρα που είναι ευαίσθητα στο φως.

Οπως εξηγεί ο καθηγητής Ρίτσαρντ Κρέιμερ, η ουσία AAQ συνδέει τις πρωτεΐνες στην επιφάνεια των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς. Ετσι, όταν έρχονται σε επαφή με το φως, η ουσία ενεργοποιεί τα εγκεφαλικά κύτταρα περίπου με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για την τοπική αναισθησία. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο καθηγητής Κρέιμερ, η διαφορά είναι ότι η συγκεκριμένη ουσία είναι ευαίσθητη στο φως, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί κανείς να την ενεργοποιήσει και να την απενεργοποιήσει έχοντας το αντίστοιχο αποτέλεσμα στη δραστηριότητα των νευρώνων.

Η ουσία δοκιμάστηκε σε ποντίκια με απώλεια όρασης και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το φάρμακο κατάφερε να αποκαταστήσει προσωρινά την όρασή τους. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το νέο φάρμακο θα είναι αποτελεσματικό και στον άνθρωπο, βοηθώντας ασθενείς που πάσχουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδος ή μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία αποτελεί την πιο συχνή αιτία τύφλωσης.

Η χρήση της AAQ προσφέρει μια ασφαλή εναλλακτική λύση σε σχέση με τις άλλες πειραματικές προσεγγίσεις της αποκατάστασης της όρασης, όπως οι γονιδιακές θεραπείες ή οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα. «Το πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι το γεγονός ότι πρόκειται για μια απλή ουσία. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να αλλάξουμε την ποσότητα που θα χρησιμοποιηθεί, να τη χρησιμοποιήσουμε σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες ή να διακόψουμε τη θεραπεία, αν δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα» είπε ο καθηγητής Κρέιμερ.

Αυτόν τον καιρό οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν μια φαρμακευτική ουσία που θα είναι πιο αποτελεσματική και θα μπορούσε να θεραπεύσει τα άτομα που έχουν προσβληθεί από κάποια εκφυλιστική μορφή τύφλωσης.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ