Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Μια «light» έκδοση του «Εύρηκα» από Μάνο – Στουρνάρα

Μια ελληνική παραλλαγή του γερμανικού σχεδίου «ΕΥΡΗΚΑ» για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας σε εταιρία χαρτοφυλακίου, ώστε να συγκεντρωθούν δεκάδες δισ. για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, παρουσίασαν χθες οι Στ. Μάνος και Γ. Στουρνάρας.

Ο πρώην υπουργός και ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, από τους βασικούς υποστηρικτές του Μνημονίου, παρουσίασαν μια πιο «ελαφριά» έκδοση του «ΕΥΡΗΚΑ», με βάση σχέδιο που επεξεργάστηκε ο Γ. Παναγιωτίδης, στέλεχος της αγοράς ακινήτων.

Οι τρεις συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «ΚΑΠΠΑ», η οποία προτείνει τη μεταβίβαση κρατικής περιουσίας (ακίνητης αλλά και κινητής) σε ευρωπαϊκό φορέα, όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά με δυνατότητα επαναγοράς της εντός π.χ. 10 ετών και αφού καταβληθεί προσυμφωνηθέν ετήσιο επιτόκιο στον αγοραστή. Προτείνουν να συγκεντρωθεί τεράστια περιουσία (180-200 δισ. ευρώ, ακόμα και από τραπεζικούς ομίλους, δήμους, κ.λπ.) στην εταιρία συμμετοχών. Η Ελλάδα να λάβει άμεσα 75 δισ. ευρώ, μέσω των οποίων να αποπληρωθεί χρέος. Στη συνέχεια να υπάρξει αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων από δύο οίκους και να συμφωνηθεί το πλαίσιο καταβολής των υπόλοιπων χρημάτων, αλλά και πρόγραμμα επενδύσεων επί των ακινήτων.

«Σήμερα δεν υπάρχει αγορά ακινήτων» υποστήριξε ο κ. Παναγιωτίδης. «Αν υπάρξει άμεση μείωση του χρέους και αλλάξει προς το καλύτερο το κλίμα, τότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα δημιουργηθεί μια αγορά ώστε να αξιοποιηθεί η τεράστια περιουσία του Δημοσίου». Ο ίδιος θεωρεί ότι με τη δυνατότητα επαναγοράς η Ελλάδα δεν θα χάσει διά παντός (και έναντι πινακίου φακής) σημαντικά περιουσιακά στοιχεία.

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση είναι ενήμερη για την πρωτοβουλία «ΚΑΠΠΑ», ο Στ. Μάνος υποστήριξε ότι έχει παρουσιαστεί και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση και στην τρόικα. Πρόσθεσε, όμως, ότι η κυβέρνηση «προτίμησε να υποστούμε “κούρεμα” 50% στα ομόλογα και τη χρεοκοπία, παρά να συζητήσει για την πώληση της τεράστιας κρατικής περιουσίας».

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική εταιρία συμβούλων Roland Berger προτείνει τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων αξίας 125 δισ. ευρώ σε εταιρία χαρτοφυλακίου, χωρίς τη δυνατότητα επαναγοράς από την Ελλάδα.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ