Δευτέρα, 12 Απρίλιος 2021

Μια «τίγρη» στην αγορά των ασανσέρ

Kleemann: Η στοχευμένη στρατηγική της μεγάλης εξαγωγικής βιομηχανίας του Βορρά! Αποχωρεί από το Χρηματιστήριο, ισχυροποιώντας τη διεθνή παρουσία της

Μ ε ένα εντελώς διαφορετικό σκεπτικό από αυτά που έχουμε συνηθίσει έως τώρα προσεγγίζει το ενδεχόμενο αποχώρησής της από το ελληνικό Χρηματιστήριο μία μεγάλη εξαγωγική βιομηχανία της βόρειας Ελλάδας. Κατά πλειοψηφία ελληνική ως προς τη μετοχική της σύνθεση, και έχοντας «πατεντάρει» εδώ και δεκαετίες τεχνογνωσία αιχμής στον τομέα των ανελκυστήρων, και όχι μόνο, η Kleemann είναι ίσως από τις ελάχιστες υγιείς επιχειρήσεις που παράγει κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα, αλλά δραστηριοποιείται εμπορικά πρωτίστως στο εξωτερικό.

Ανεξάρτητα πάντως από τις εμπορικές και βιομηχανικές μονάδες που έχουν συσταθεί μέσω θυγατρικών της σε πολλές περιοχές του κόσμου, η Kleemann επιλέγει να κρατήσει ως κέντρο της παραγωγικής της δραστηριότητας την Ελλάδα. Προς αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, σκοπεύει να διατηρήσει και ενδεχόμενα να αυξήσει τις εγχώριες θέσεις εργασίας στην κύρια παραγωγική βάση της βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της δημόσιας πρότασης που κατατέθηκε και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χθες, δρομολογώντας την έξοδο της εταιρίας από το ταμπλό.

«Εχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο ελληνικό εργατικό δυναμικό και στα εξειδικευμένα στελέχη μας, που μας έχουν δώσει ποιοτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον ανταγωνισμό» λένε συχνά οι δημιουργοί της πρότυπης βιομηχανικής μονάδας στο Κιλκίς. Και η αντίληψη αυτή αποδεικνύεται από την έως τώρα πρακτική των μετόχων της εταιρίας. Η Kleemann είναι από τις ελάχιστες, έως και… μετρημένες στα δάχτυλα, μεγάλες ελληνικές εταιρίες που μετά το πρώτο σοκ της κρίσης αύξησαν, αντί να μειώσουν, τις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο όμιλος, ο οποίος απασχολεί 1.242 εργαζομένους, αύξησε την τελευταία τριετία τις θέσεις εργασίας κατά 234, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν στελέχωση μονάδων της εταιρίας σε ελληνικό έδαφος.

Το γεγονός αυτό, βέβαια, δεν αναιρεί τις αντικειμενικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει μία εξαγωγική επιχείρηση μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ελλάδα της παρούσας, πράγματι πολύ δυσχερούς για το επιχειρείν, συγκυρίας. Η αδυναμία εξασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις πρόσθετων εγγυήσεων αλλά και τη διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας σε πρώτες ύλες δημιουργούν δυσμενές περιβάλλον έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού. Επομένως, παρά τη σταθερή κερδοφορία, τους αυξανόμενους δείκτες παραγωγής και τον σχεδόν αμιγώς εξαγωγικό προσανατολισμό της, η Kleemann αντιμετωπίζει και αυτή τα γνωστά προβλήματα πρόσβασης στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου. Η Kleemann, μετά τη σημαντική πτώση των εσόδων της κατά τα πρώτα χρόνια της κρίσης, προσαρμόστηκε απόλυτα στις επιταγές των καιρών, μετατοπίζοντας σταδιακά στο διάστημα 2009-2015 το κύριο βάρος των εμπορικών της δραστηριοτήτων από τη φθίνουσα εγχώρια αγορά στο εξωτερικό. Σήμερα έχει επεκτείνει το δίκτυο πωλήσεών της σε 102 χώρες με τοπική παρουσία σε 15 από αυτές.

«Στόχος μας, μαζί με την αύξηση των διεθνών πωλήσεων, είναι να διατηρήσουμε τις ελληνικές γραμμές παραγωγής, αλλά και, γιατί όχι, να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» είχε επισημάνει στο πρόσφατο παρελθόν ανώτατο στέλεχος της εταιρίας.
Το delisting της Kleemann από το ελληνικό Χρηματιστήριο θα γίνει με τη διαδικασία της δημόσιας πρότασης, ενώ έχει ήδη κατατεθεί η σχετική αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών θα περάσει στα χέρια εταιρίας συμμετοχών που θα ελέγχεται πλήρως από τους σημερινούς βασικούς μετόχους της εταιρίας.

Σύμφωνα με τη δημόσια πρόταση που ανακοινώθηκε επίσημα χθες, για κάθε προσφερόμενη μετοχή προβλέπεται σημαντικό premium 30% από την προχθεσινή τιμή κλεισίματος (1,55 ευρώ). Η πρωτοβουλία αυτή, ενδεικτική της ορθής επιχειρηματικής νοοτροπίας των ιδιοκτητών της Kleemann, θεωρείται από παράγοντες της αγοράς ιδιαίτερα… γενναιόδωρη σε εποχές πλήρους χρηματιστηριακής νηνεμίας, γι’ αυτό και χθες η μετοχή κλείδωσε στο limit up με εκατοντάδες χιλιάδες τεμάχια.
Οι δημιουργοί της πιο επιτυχημένης ελληνικής εταιρίας στην παγκόσμια αγορά ανελκυστήρων προσαρμόζονται στις επιταγές των καιρών, αλλά είναι φανερό ότι εξακολουθούν να «ψηφίζουν» Ελλάδα…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ