Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Μια… τρόικα εκβιασμοί για 70 δισ. ευρώ

Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και επιτάχυνση της πώλησης των κρατικών «ασημικών» είναι οι τρεις όροι που θέτει η τρόικα για να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση των 170 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για το νέο τελεσίγραφο που απέστειλαν στην κυβέρνηση οι δανειστές της χώρας, οι οποίοι από την Τρίτη έχουν ξεκινήσει ελέγχους σε υπουργεία και φορείς του Δημοσίου που βρίσκονται στο πλέγμα των δράσεων της έκτης αξιολόγησης του Μνημονίου. Χθες η τεχνική αντιπροσωπία της τρόικας συνέχισε τις επαφές της στο Γενικό Λογιστήριο προκειμένου να συλλέξει στοιχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες του Προϋπολογισμού του 2011. Εμφαση δόθηκε από το κλιμάκιο στις εκτιμήσεις που έκαναν τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου για το περυσινό έλλειμμα, το οποίο φαίνεται να κλείνει στα επίπεδα του 9,5%-9,6%.

Κατά τις πληροφορίες, οι ξένοι, αν και δεν έκαναν κανέναν σχολιασμό σχετικά με το υπερβάλλον έλλειμμα του 2011, εντούτοις προβληματίστηκαν για την ύφεση, η οποία σύμφωνα από τα στοιχεία που συνέλεξαν θα είναι πολύ μεγαλύτερη για το 2012. Πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναθεώρηση αυτού του στόχου, εκτιμώντας ότι η ύφεση θα φτάσει τουλάχιστον το 3,5% για το 2012, από 2,5% που είχε προβλέψει με τον Προϋπολογισμού του 2012.

Μεγαλύτερη από 5,5% θα είναι η ύφεση και για το 2011, με τις νεότερες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ύφεση κοντά στο 6%. Τα δεδομένα αυτά πρόκειται να σταθμίσει η τεχνική αντιπροσωπία της τρόικας, η οποία μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να καθορίσει το ύψος για το πακέτο των νέων μέτρων. Εκτιμάται ότι αυτό θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα 10 δισ. ευρώ που είχε υπολογίζει αρχικά συνολικά για την τριετία 2011-2013. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έχουν αρχίσει να μιλούν για επιπλέον μέτρα 16 ή και 17 δισ. Ευρώ.

Μόνο για τις αστοχίες του 2011 τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν θα ξεπεράσουν τα 3-4 δισ. ευρώ, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 2 δισ. ευρώ. Ενα πακέτο παρεμβάσεων 8-9 δισ. ευρώ θα επιβληθεί εντός του 2012, ενώ τα υπόλοιπα 4 δισ. ευρώ θα έρθουν από τον Ιανουάριο του 2013.

Μάριος Χριστοδούλου


Αρχισε πάλι η τρομοκρατία για τις επικουρικές συντάξεις

Η επιχείρηση τρομοκράτησης της κοινής γνώμης και των συνταξιούχων με στόχο να περάσει το πετσόκομμα στις επικουρικές συντάξεις ξεκίνησε πάλι. Αυτή τη φορά από το υπουργείο Εργασίας. Μόλις χθες η γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Αθηνά Δρέττα τοποθετήθηκε επί του θέματος, ισχυριζόμενη ότι δεν θα υπάρχουν λεφτά για επικουρικές συντάξεις μετά το Πάσχα, άρα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι μειώσεις για να εξοικονομηθούν δαπάνες. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τοποθετήσεις Κουτρουμάνη στο Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης Τρίτης, όπου υπεραμύνθηκε των αλλαγών λέγοντας ότι δεν βγαίνουν τα επικουρικά ταμεία με τις συντάξεις που χορηγούν και ή θα συνεχίσουν να πληρώνουν για άλλα 4-5 χρόνια και μετά θα βάλουν λουκέτο ή θα πρέπει τώρα να γίνει περικοπή 15%. Βέβαια υπενθυμίζεται ότι οι προγραμματισμένες περικοπές φτάνουν έως και 45%, ανάλογα με το ποσοστό που υπερβαίνει το όριο αναπλήρωσης 20% μιας επικουρικής ως προς την αντίστοιχη κύρια σύνταξη. Σκληρή ήταν η τοποθέτηση του πρώην συγκεντρωσιάρχη του Ανδρέα Παπανδρέου και μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, ο οποίος αρνήθηκε να προσέλθει σε αυτό, εξαπολύοντας τη βαριά κατηγορία ότι «ο Κουτρουμάνης είναι υπάλληλος της τρόικας».

Σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις Δρέττα, υπήρξε για ακόμα μια φορά ταύτιση των αλλαγών στην επικουρική ασφάλιση με τη χορήγηση του νέου δανείου. Επίσης ειπώθηκε ότι, αν δεν γίνουν οι αλλαγές αυτές, τότε η επιβάρυνση στο δημόσιο έλλειμμα τα προσεχή χρόνια θα είναι της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.


Προς συμφωνία για PSI, εκκρεμότητα με τους συμμετέχοντες

Ολοκληρώνεται σήμερα εκτός απροόπτου το πρώτο στάδιο του PSI, με επιτόκια κλιμακούμενα για τα νέα ομόλογα από 3% έως 4,75%. Το πόσοι ακριβώς θα συμμετάσχουν στην εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων είναι ένα θέμα που θα γίνει γνωστό στη διάρκεια του επόμενου μήνα, ύστερα από διαπραγματεύσεις κατά μόνας των ομολογιούχων με την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος άφησε πρόσφατα ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η χώρα σε νομοθέτηση υποχρεωτικού «κουρέματος» και για το κομμάτι των ομολογιούχων που αρνούνται τη συμμετοχή στο σχέδιο ανταλλαγής. Προϋπόθεση της νομοθέτησης είναι να έχει προσέλθει στο εθελοντικό «κούρεμα» το 70% των ομολογιούχων.

Τους όρους του PSI διαπραγματεύονταν όλο το προηγούμενο διάστημα με τον εκπρόσωπο των τραπεζών Τσαρλς Νταλάρα τα στελέχη του ΔΝΤ, τα οποία έθεταν ως προτεραιότητα στις συζητήσεις να καταστεί βιώσιμο (δηλαδή να μπορεί να χρηματοδοτηθεί) το ελληνικό δημόσιο χρέος. Η πίεση που έχουν ασκήσει το ΔΝΤ και δευτερευόντως η Ευρώπη για χαμηλότερα επιτόκια εκτιμάται ότι απέδωσε, καθώς οι ομολογιούχοι είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν ζημία σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας της τάξης του 68%.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα της εφημερίδας «The New York Times», με προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Ελλάδας απειλούν τα hedge funds, στην περίπτωση που η χώρα περάσει νόμο για αναγκαστική συμμετοχή στο «κούρεμα» των ομολόγων. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως τα hedge funds μπορούν να πάνε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την κατηγορία ότι παραβίασε τα δικαιώματα των ομολογιούχων.

Μετά την ανακοίνωση της τελικής συμφωνίας για το PSI αναμένεται να ακολουθήσει ένας ευρύς κύκλος επαφών των κάθε είδους ομολογιούχων με την ελληνική κυβέρνηση. Οι επαφές θα οριοθετήσουν και το τελικό ύψος των ομολογιούχων που θα συμμετάσχουν στο PSI. Αυτό σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι η καλή κατάληξη του πρώτου σταδίου της ανταλλαγής ομόλογων δεν προδικάζει το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ