Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Μια ζεστή γωνιά για τους άστεγους

Τον δρόμο και για τους υπόλοιπους «έχοντες» δείχνει το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με μια γενναία κίνησή του, σε μια περίοδο που η ανθρωπιστική πλέον κρίση χτυπά την πόρτα της Ελλάδας.

Με σχετική ανακοίνωσή του, το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος ενέκρινε σειρά δωρεών που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των οξύτατων κοινωνικών αναγκών της χώρας μας.

Η καινοτόμος πρωτοβουλία του Ιδρύματος προβλέπει την πιλοτική εφαρμογή προγράμματος με αρχικό προϋπολογισμό τουλάχιστον 1.000.000 ευρώ, το οποίο εστιάζει σε τρεις άξονες στήριξης: την παροχή υπηρεσιών Κοινωνικής Κατοικίας για την πρόληψη απώλειας στέγης, τη λειτουργία Κέντρων Ημέρας για την ανακούφιση των αστέγων καθώς και την παροχή Επισιτιστικής Βοήθειας. Με τρεις κινήσεις-τομές προσεγγίζει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος τη διαρκώς κλιμακούμενη επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης για ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό Ελλήνων, επιδεικνύοντας ευαισθησία και κοινωνικά αντανακλαστικά, τη στιγμή που η Πολιτεία παρακολουθεί «μουδιασμένη» την άλωση του κράτους αλληλεγγύης.

Το Πρόγραμμα Κοινωνικής Κατοικίας, που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό PRAKSIS, στοχεύει στην υποστήριξη οικογενειών που κινδυνεύουν να μείνουν άστεγες. Μέσω της παροχής ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης καθώς και την εφαρμογή προγραμμάτων χρηματοοικονομικής παιδείας και ανεύρεσης εργασίας, το εν λόγω πρόγραμμα επιδιώκει να βοηθήσει τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν ορατό κίνδυνο απώλειας στέγης να διατηρήσουν την κατοικία τους, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις συνέπειες της κρίσης.

Η λειτουργία τριών Κέντρων Ημέρας, σε στρατηγικά σημεία της Αθήνας, αναλαμβάνεται και πάλι σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό PRAKSIS και στοχεύει στην ανακούφιση των ήδη αστέγων.

Τα Κέντρα Ημέρας θα παρέχουν βασικές υπηρεσίες στους επισκέπτες τους, όπως ψυχοκοινωνική στήριξη, δυνατότητα χρήσης λουτρού, πλυντήρια, καθαρό ρουχισμό, δυνατότητα ανάπαυσης και γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε και θα λειτουργούν. Η πρωτοβουλία αυτή, η παροχή Επισιτιστικής Βοήθειας, πραγματοποιείται μέσω της στήριξης και ενίσχυσης του έργου του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Αρτος-Δράση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διανομή έτοιμων γευμάτων για τη στήριξη άλλων επισιτιστικών προγραμμάτων στην Αττική και τη συλλογή πλεοναστικής τροφής για διανομή, ενώ σημαντικό κομμάτι του προγράμματος αποτελεί και η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και νέους.

Χρυσάνθη Λαμπροπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ