Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Μικρή σύνταξη για όποιον έχει σπίτι!

Εφιαλτικά σενάρια για σύνδεση της σύνταξης με εισοδήματα που μπορεί να προκύπτουν από ενοίκια επιχειρούν να προωθήσουν στην Ελλάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η σκέψη είναι σε έναν απώτερο χρόνο κάποιος που έχει σπίτι (και άρα δεν πληρώνει ενοίκιο) να παίρνει μικρότερη σύνταξη.


Την προηγούμενη εβδομάδα οι τεχνοκράτες της τρόικας πρότειναν στην ελληνική πλευρά, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας πριν από λίγες ημέρες, να εξετάσει την πιθανότητα να χορηγούνται στο εξής συντάξεις «βάσει εισοδήματος».

Σε πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για τα ασφαλιστικά συστήματα των χωρών-μελών του γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο σκέλος μιας ενδεχόμενης μελλοντικής αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας ως ένα άλλο μέσο στήριξης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.

Ετσι, δυνητικά όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν ενοίκιο ή μένουν σε δικό τους σπίτι θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να υποστούν μειώσεις στις συντάξεις τους.

Πρόκειται για το ασφαλιστικό μοντέλο που λειτουργεί στην Αυστραλία, όπου σύνταξη λαμβάνουν μόνον όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος. Εάν ο συνταξιούχος έχει άλλες πηγές εισοδήματος, είτε παίρνει ένα μικρό ποσό ως σύνταξη, υπό μορφή προνοιακού επιδόματος, είτε δεν λαμβάνει καθόλου σύνταξη. Το τελικό ύψος των συντάξεων εξαρτάται από τον «πλούτο του συνταξιούχου». Ως πηγές εισοδήματος που λειτουργούν αντιστρόφως ανάλογα με το ύψος της σύνταξης θεωρούνται τυχόν ιδιωτικές ασφάλειες για συνταξιοδότηση, αλλά και έσοδα από την προσωπική περιουσία του (ακίνητα, επενδύσεις). Στο σύστημα της Αυστραλίας υπολογίζονται και τα τεκμαρτά εισοδήματα που προέρχονται από την περιουσία των συνταξιούχων, όταν δεν έχει αξιοποιηθεί για να αποφέρει τα έσοδα που θα μπορούσε.

Από τα μέσα του ’80 και μετά, οι συντελεστές ιδιοκτησίας οικίας στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ έχουν παρουσιάσει αύξηση. Υπολογίζεται από τον ΟΟΣΑ ότι το 77% των οικογενειών με μέση ηλικία άνω των 55 ετών είναι ιδιοκτήτες σπιτιού, κάτι που σύμφωνα με τον οργανισμό σημαίνει ότι διαθέτουν εισόδημα, εκτός από τη σύνταξη που λαμβάνουν. Αρα σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει περιθώριο μείωσης της σύνταξης…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ