Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε καταστολή!

Τις μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, αλλά και τις μεγαλύτερες απώλειες στην ανταγωνιστική τους θέση, σε σύγκριση με το 2008, παρουσιάζουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Φόρουμ του Νταβός. Από την ίδια έκθεση, η οποία θα συζητηθεί στο ετήσιο φόρουμ που αρχίζει την προσεχή Τετάρτη, προκύπτει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις στην ουσία δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση. Ετσι, την ίδια στιγμή που η Πολιτεία καλεί τους νέους να επιχειρήσουν, με την ίδρυση νέων εταιριών, η μελέτη του Παγκόσμιου Φόρουμ δείχνει ότι δεν έχουν καμία πρόσβαση σε δανεισμό (παίρνουμε τη χειρότερη βαθμολογία στην Ε.Ε.), ενώ η χώρα μας κατέχει την τελευταία θέση στην Ευρώπη και με βάση τη δυνατότητα προσέλκυσης επενδυτικών εταιριών venture capital.
   

Τα στοιχεία της έκθεσης έρχονται να εξηγήσουν την αρνητική πορεία των ελληνικών εξαγωγών το 2013, την αδυναμία ανάληψης έργων ή άλλων συμβάσεων στο εξωτερικό από ελληνικές επιχειρήσεις (αφού δεν μπορούν να πάρουν εγγυητικές επιστολές από τις τράπεζες) και τη γενικότερη ασφυξία στην αγορά, η οποία απειλεί ακόμα και υγιείς εταιρίες. Οι τελευταίες αδυνατούν να βρουν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν την καθημερινή λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με λουκέτο.
   

Ο Προβόπουλος

Ακόμα και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος προέτρεπε πρόσφατα τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν άλλους τρόπους χρηματοδότησης (εξαγωγικές πιστώσεις, προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων κ.λπ.). Ο ίδιος ο κ. Προβόπουλος δεν άφησε και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, υποστηρίζοντας ότι «η τόνωση της εμπιστοσύνης, την οποία πέτυχε η ανακεφαλαιοποίηση, αμβλύνεται από την ανησυχία που προκαλεί η συσσώρευση των δανείων σε καθυστέρηση», καθώς και ότι η «εισροή καταθέσεων είναι περιορισμένη».
   

Από την έκθεση με τίτλο «Ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη» προκύπτει ότι σε έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από την κρίση και αύξησαν τόσο το προσωπικό τους όσο και την προστιθέμενη αξία στα προϊόντα  και τις υπηρεσίες τους. Πρόκειται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, την Αυστρία, τη Σουηδία και τη Μάλτα (κύριες «βιομηχανίες» της οποίας είναι ο τουρισμός και τα τυχερά παιχνίδια…). Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι για να κερδίσει το χαμένο έδαφος η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει, με ουσιαστικό τρόπο και σε βάθος χρόνου, νέες και καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ