Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Μικροπολιτικά παιχνίδια από Πετσάλνικο χωρίς… φράγμα!

Λίγες ημέρες πριν από την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος εξακολουθεί να επιδίδεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια, στην αγωνία του να επανεκλεγεί βουλευτής, εξυπηρετώντας κατά σκανδαλώδη τρόπο την εκλογική πελατεία του και ανοίγοντας ταυτόχρονα την πόρτα σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Αντικείμενο αυτών των κραυγαλέων, πελατειακού τύπου μεθοδεύσεων είναι ένα «φιλέτο», το υπό κατασκευή φράγμα Νεστορίου Καστοριάς, του οποίου η άδεια ηλεκτροπαραγωγής -εγκατεστημένης ισχύος 7,031Mw- μεταβιβάζεται με φωτογραφική διάταξη από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς στον Δήμο Νεστορίου, με δήμαρχο τον Χρήστο Γκοσλιόπουλο, πολιτικό φίλο του Φίλιππου Πετσάλνικου (υπενθυμίζουμε ότι στον Γράμμο, εντός του Δήμου Νεστορίου, βρίσκεται και το… περιβόητο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης).

Η διάταξη με την οποία μεταβιβάζονται οι άδειες ηλεκτροπαραγωγής των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στους ορεινούς δήμους (άραγε σε πόσους ανά τη χώρα κατασκευάζονται ή λειτουργούν τέτοιου είδους έργα;) έρχεται σήμερα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο πρόεδρος της Βουλής διαφήμισε κατά κόρον στα τοπικά ΜΜΕ το «επίτευγμά» του, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «…Στο νομοσχέδιο αυτό καθορίζεται ρητά ότι οι άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των καταργούμενων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων ανήκουν στους δήμους, στα όρια των οποίων λειτουργεί το έργο, στο οποίο αναφέρονται οι άδειες αυτές, και συγκεκριμένα στον Δήμο Νεστορίου και αυτό θα εξασφαλίσει ένα σημαντικό ποσό για τον δήμο και κατ’ επέκταση για ολόκληρη την περιοχή…» Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης έπεσαν από τα σύννεφα μαθαίνοντας από τις τηλεοπτικές ανακοινώσεις Πετσάλνικου τις κυβερνητικές προθέσεις και αντέδρασαν έντονα. Ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, με επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση, κάνει λόγο για «απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια», η οποία «παρακάμπτει και απαξιώνει πλήρως την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, που είναι νόμιμος κάτοχος της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

Στο κείμενο αναφέρεται το εξής: «Η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς, έπειτα από ενέργειές της, το 2004, φρόντισε να εξασφαλίσει την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το συγκεκριμένο υδροηλεκτρικό έργο, το 2006 την τροποποίησε αυξάνοντας την εγκατεστημένη ισχύ από 6,14 Mw σε 7,031 Mw και στον σχεδιασμό της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς από τις αρχές του 2011 που αναλάβαμε είναι η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου, εξασφαλίζοντας μάλιστα και τη σχετική πίστωση από τον αναπτυξιακό νόμο (ποσοστό 50%)». Ακόμη επισημαίνεται ότι ο δήμαρχος Νεστορίου είχε ζητήσει πέρυσι από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τη μεταβίβαση της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, για να λάβει αρνητική απάντηση με το αιτιολογικό ότι «η άδεια αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της καταργούμενης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και περιέρχεται στην οικεία Περιφέρεια και, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, δεν επιτρέπεται η αυτοδίκαιη μεταβίβασή της στον δήμο». Βεβαίως, σήμερα, παρακάμπτεται η υπεύθυνη ΡΑΕ, μέσω νομοθετικής ρύθμισης!

Ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς ζητεί την άμεση απόσυρση της διάταξης, αφήνοντας αιχμές για εξυπηρέτηση και επιχειρηματικών σχεδίων: «Θεωρούμε ότι έχει γίνει “εκ του πονηρού” και μόνο για να εξυπηρετήσει μικροπολιτικά και “άλλα” συμφέροντα και προσβάλλει στον μέγιστο βαθμό τον θεσμό της αιρετής περιφέρειας.

Γιατί άραγε οι περιφερειακές ενότητες, που μέχρι χθες κατείχαν τέτοιες άδειες, ξαφνικά πρέπει να τις μεταβιβάσουν στους ορεινούς δήμους; Μπορούν αυτοί να τις διαχειριστούν καλύτερα; Ή μήπως είναι η ευκολότερη οδός για να ευνοηθούν “κάποιοι” και να παραδοθούν απαίδευτα τα εμπράγματα δικαιώματά μας στα χέρια “εκλεκτών” ιδιωτών;» Μάλιστα, γίνεται ιδιαίτερη μνεία σε δελτίο Τύπου του προέδρου της Βουλής, στο οποίο, μεταξύ άλλων, «εκθειάζεται η κατασκευή ενός ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα». «Δηλαδή, με λίγα λόγια, ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής ότι το “φιλέτο” του όλου έργου του φράγματος Νεστορίου, που υπολογίζεται ότι θα αποδίδει ετησίως έσοδα 1.100.000 ευρώ, δεν θα ανήκει σε όλους τους πολίτες της Καστοριάς, αλλά στους ιδιώτες επενδυτές, που θα το κατασκευάσουν» τονίζει ο Δημήτρης Σαββόπουλος στην επιστολή του.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ