Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Μισέλ Μπαρνιέ: «Η εμπιστοσύνη επιστρέφει» στην Ελλάδα

Εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτηρίζει την έξοδο της χώρας στις αγορές, ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ. Σε συνέντευξή του στη Web-TV του ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο κ. Μπαρνιέ επισημαίνει ότι «η εμπιστοσύνη επιστρέφει» και εκτιμά ότι «οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν αποτέλεσμα στην Ελλάδα, στη σωστή κατεύθυνση».

Ερώτηση: Πριν από μερικές ημέρες η Ελλάδα βγήκε και πάλι στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Μπορείτε να κάνετε ένα σχόλιο;

Απάντηση: Είναι μία κατάσταση εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλους μας. Είχα πει τη στιγμή της κρίσης, όταν βρέθηκα ενώπιον της Βουλής στην Αθήνα, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει προσπάθειες, αλλά δεν είναι μόνη. Υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπάρχει μια απαίτηση, είναι ο κανόνας, η πειθαρχία, εξαιρετικά σκληρή. Γνωρίζουμε τις προσπάθειες και τις θυσίες που έκαναν πολλές οικογένειες στην Ελλάδα, που κάνουν πολλοί άνθρωποι ακόμη και σήμερα. Πολλοί άνεργοι. Αλλά δεν ήταν μόνη. Υποστηρίχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη Διεθνή Κοινότητα και βλέπουμε ότι όλες αυτές οι προσπάθειες καρποφορούν και ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει. Και πώς θα έρθει η ανάπτυξη αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη; Των Ελλήνων στους εαυτούς τους, αλλά και των άλλων στην Ελλάδα. Και αυτή η εμπιστοσύνη δείχνει να έρχεται. Να γιατί είναι μια καλή είδηση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι θα χρειασθεί και άλλο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ή αρκεί το ίδιο;

Απάντηση: Η κατάσταση δεν είναι ακόμη ομαλή. Χρειάζεται λοιπόν να συνεχιστούν οι προσπάθειες σύμφωνα με τις ενδείξεις, τη βούληση, τις προτάσεις, τις αποφάσεις της κυβέρνησης Σαμαρά που είναι κυβέρνηση εθνικής ενότητας, και που επέδειξε μεγάλο θάρρος- αυτό είναι που μπορώ να πω με την ιδιότητα του επιτρόπου, ως Γάλλος πολίτης γιατί στη Γαλλία τρέφουμε μεγάλο θαυμασμό και σεβασμό σε αυτό που κάνει ο ελληνικός λαός, και για τις αποφάσεις και το κουράγιο των ελληνικών Αρχών σήμερα.

Ερώτηση: Δεδομένου ότι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα έχει διαφορετικές θέσεις από την κυβέρνηση θεωρείτε ότι υπάρχει ρίσκο αποχώρησης από το ευρώ;

Απάντηση: Εγώ δεν θέλω να υπεισέλθω σε αυτό, δεν είναι ο ρόλος μου από τις Βρυξέλλες να πω στους Έλληνες πώς πρέπει να ψηφίσουν και να παρέμβω στην εσωτερική εκλογική αντιπαράθεση της Ελλάδας. Ξέρω ότι η σημερινή πολιτική που υποστηρίζεται από δύο μεγάλα κόμματα, της Κεντροδεξιάς και της Αριστεράς, είναι δύσκολη, γενναία, απαιτητική. Έλεγα ότι η πολιτική τής κυβέρνησης Σαμαρά αποφέρει καρπούς και ότι οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν αποτέλεσμα στην Ελλάδα, στη σωστή κατεύθυνση.

Η μοναδική μου επιλογή είναι να μείνει σε αυτή την κατεύθυνση, να πάει πιο μακριά και να μπορεί να υπολογίζει στην καθαρή αλληλεγγύη των άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως γίνεται σήμερα.

πηγή: www.enikos.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ