Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Μισές – μισές και οι ελιές Καλαμών!

«Μισό μισό το Αιγαίο» και «μισή μισή η Ιστορία μας» με την Τουρκία ήταν οι τίτλοι πρόσφατων πρωτοσέλιδων της «δημοκρατίας». Τώρα είναι η σειρά μας να γράψουμε: Μισές μισές οι ελιές Καλαμάτας με τους Τούρκους!

Κι αυτό γιατί οι γείτονες, εκμεταλλευόμενοι την παροιμιώδη αβελτηρία του ελληνικού κράτους, έφτασαν στο σημείο να σφετεριστούν μέχρι και ένα από τα πλέον ονομαστά προϊόντα της ελληνικής γης. Οι… παμπόνηροι Τούρκοι εμπορεύονται βρώσιμες ελιές δικής τους παραγωγής με την ένδειξη «kalamata». Δηλαδή προωθούν το προϊόν τους με την παράνομη χρήση ενός παγκοσμίως αναγνωρίσιμου brand name στον χώρο της ελιάς και του ελαιολάδου… Και να σκεφτεί κανείς ότι στα χαρτιά η περίφημη ελιά Καλαμάτας είναι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), ενώ στην πράξη είναι απροστάτευτη! Κρίμα που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλάει συνεχώς για την προστιθέμενη αξία, την ποιότητα και τις προοπτικές ανάπτυξης των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Πέρα από τα λόγια, η κυβέρνηση ποιείται την νήσσαν όταν είναι να αποκρούσει τέτοιες απαράδεκτες κινήσεις, που πλήττουν καίρια την ελληνική οικονομία. Ενίοτε, μάλιστα, οι κυβερνητικοί παράγοντες… πετούν αλλού το μπαλάκι, όταν τίθενται προ των ευθυνών τους. Αυτήν την οδό διαφυγής ακολούθησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Δριβελέγκας κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή ερώτησης της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελίας Αμμανατίδου – Πασχαλίδου για το εκτεταμένο φαινόμενο οικειοποίησης της ονομασίας ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ. Ο υφυπουργός παραδέχτηκε το γεγονός ότι στην Τουρκία και σε άλλες χώρες σφετερίζονται την ονομασία προέλευσης γνωστών προϊόντων μας, αλλά κάλεσε την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας να προσφύγει νομικά, ως άμεσα ενδιαφερόμενη, για να… υπερασπιστεί τις ελιές Καλαμάτας, αφού, όπως είπε, η Ελλάδα αδυνατεί να το πράξει! Και μπορεί να προσέθεσε ότι παρέχονται νομικές υπηρεσίες και χρήματα για έναν τέτοιο δικαστικό αγώνα, όμως είναι φανερό ότι μια Ενωση Συνεταιρισμών δεν είναι σε θέση αφενός να αντεπεξέλθει σε μια τόσο επίμοχθη προσπάθεια στο εξωτερικό και αφετέρου να ελέγχει όλον τον κόσμο για ανάλογα κρούσματα παράνομης χρήσης ονομασίας προϊόντος. Στο κάτω κάτω η φήμη, ας πούμε, της ελληνικής ελιάς, του λαδιού ή της φέτας δεν αφορά μόνο τους αγροτικούς συνεταιρισμούς! Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραδέχτηκε ότι η Τουρκία, αν και έχει δεσμευτεί με τη διαδικασία σύνδεσής της με την Ευρωπαϊκή Ενωση και είναι υποχρεωμένη να εναρμονιστεί με την Οδηγία 1/95 για την ονομασία προέλευσης και για τις γεωγραφικές ενδείξεις, κωλυσιεργεί και αποφεύγει συστηματικά να συζητήσει το θέμα. «Δυστυχώς είναι ακόμη στη φάση της εναρμόνισης. Παρότι είναι υποχρεωμένη να βάλει και στην εθνική της νομοθεσία αυτό το θέμα, δεν το έχει πράξει» ανέφερε ο κ. Δριβελέγκας, προσθέτοντας πως τελευταία η Τουρκία δέχτηκε να οριστεί μεικτή επιτροπή γι’ αυτά τα ζητήματα.

Μόνο που είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι επιτροπές συνήθως δολιχοδρομούν και δεν επιταχύνουν την επίλυση προβλημάτων. Πράγμα που σημαίνει ότι προβλέπεται να κυκλοφορούν για μεγάλο διάστημα ακόμη οι ελιές «kalamatas» by Turkey!

Περιμένουν την απάντηση της πρεσβείας

Ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης δήλωσε στη «δημοκρατία» ότι απευθύνθηκε στην ελληνική πρεσβεία της Αγκυρας παρέχοντας απαραίτητα στοιχεία και εκχωρώντας το δικαίωμα να κινηθεί νομικά εναντίον των Τούρκων που χρησιμοποιούν για τις ελιές τους την ένδειξη «Kalamatas». Ωστόσο, ακόμη δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη… Ο ίδιος σημείωσε ότι παλαιότερα η Ενωση είχε κερδίσει ανάλογη υπόθεση με τουρκικές ελιές… Καλαμάτας που διατίθεντο στη Γερμανία. Ομως συμπλήρωσε ότι δεν είναι δυνατόν αυτό να γίνεται συνεχώς ούτε μπορεί η Ενωση να εντοπίζει τα σημεία που συμβαίνουν τέτοια περιστατικά. Γι’ αυτό θεωρεί απαραίτητη τη συνδρομή του ελληνικού κράτους, με την ενεργοποίηση των εμπορικών ακολούθων των πρεσβειών μας. Εξίσου αναγκαία εκτιμά ότι είναι η παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης και στο δικαστικό πεδίο. «Πρέπει το κράτος να προστατεύσει τα ΠΟΠ χρησιμοποιώντας όποιον μηχανισμό διαθέτει» μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοζομπόλης.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ