Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Μισή απάντηση για τη ζημιά στα Ταμεία

Τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου φωτογραφίζει ο Προκόπης Παυλόπουλος ως υπευθύνους για τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων και τις ζημιές που υπέστησαν από το PSI. Αφορμή στάθηκε η απάντηση που, επιτέλους, έλαβε από το υπουργείο Οικονομικών στην πολύπαθη ερώτησή του για το ποιοι πλούτισαν και κερδοσκόπησαν από το «ξεφόρτωμα» των ελληνικών ομολόγων. Θέμα που κατ’ αποκλειστικότητα είχε αναδείξει η «δημοκρατία» στο πρωτοσέλιδο της 7ης Αυγούστου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μάλιστα και το γεγονός ότι ούτε αυτή τη φορά ο κ. Στουρνάρας απέφυγε το κρυφτούλι. Κι ενώ το υπουργείο εδέησε να απαντήσει με την τρίτη, αφού οι δύο προηγούμενες πανομοιότυπες ερωτήσεις που είχαν κατατεθεί σε Βενιζέλο και Σαχινίδη δεν απαντήθηκαν ποτέ, ο κ. Στουρνάρας έστειλε τώρα την απάντηση λειψή, λέγοντας ότι αδυνατεί να δώσει στοιχεία με ομαδοποίηση κατά χώρα για τις τράπεζες του εξωτερικού που ξεφορτώθηκαν ομόλογα. Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, αν δινόταν απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα μπορούσε να διαπιστωθεί αν υπήρξαν συντονισμένες πρακτικές από συγκεκριμένη χώρα να ξεφορτωθεί ελληνικά ομόλογα!

Κατά τον κ. Παυλόπουλο, αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα από την απάντηση του υπουργείου είναι ότι Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου με τη ρητορική τους εναντίον της αναδιάρθρωσης του χρέους «έπεισαν» τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και τις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν εν μέσω κρίσης και Μνημονίου ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου από τη δευτερογενή αγορά. Ενώ όμως Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους κατά της αναδιάρθρωσης, το «κούρεμα» όχι μόνο έγινε αλλά όταν έγινε τα ομόλογα είχαν Ελληνες ιδιοκτήτες. Και συγκεκριμένα ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, τα οποία υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές και οδηγήθηκαν στο «κραχ». Και πάλι από την απάντηση όμως προκύπτει ότι την ίδια ώρα που οι Ελληνες, πεπεισμένοι από τον πρωθυπουργό τους ότι η αναδιάρθρωση δεν θα γίνει, αγόραζαν σωρηδόν ελληνικά ομόλογα, οι ξένοι τα ξεφορτώνονταν, με τον κ. Παυλόπουλο να αφήνει σαφή υπονοούμενα για παιχνίδια κερδοσκοπίας σε βάρος της χώρας.

Συγκεκριμένα, καθ’ όλη τη διάρκεια από 1/1/2010 έως 31/12/2011 οι ελληνικές τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, η Τράπεζα της Ελλάδος και ιδιώτες αποταμιευτές εμφανίζονται αγοραστές πολύ μεγάλου αριθμού ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου μέσω της δευτερογενούς αγοράς. Ειδικότερα, ενώ στις 31/12/2009 ο εγχώριος τομέας κατείχε ομόλογα ονομαστικής αξίας 56,9 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2011 το ποσό είχε ανέλθει στα 86,2 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 51,2%).

Στο ίδιο διάστημα, όμως, αποδεικνύεται ότι οι ξένοι ομολογιούχοι ξεφόρτωναν συνεχώς. Το χαρτοφυλάκιο των αλλοδαπών τραπεζών σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου απομειώθηκε εντυπωσιακά και από 141,5 δισ. ευρώ στις 31/12/2009 περιορίστηκε σε 45,9 δισ. ευρώ στις 31/12/2010. Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, μάλιστα, όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη διερεύνησης των ευθυνών εκείνων οι οποίοι οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ