Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

«Μίζες για τα υποβρύχια που αγόρασε η Ελλάδα»

Με ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή και επιβολή προστίμου μερικών χιλιάδων ευρώ στα δύο πρώην στελέχη της Ferrostaal, των 73χρονων Johann Friedrich Haun και Hans Dieter Mue, που κατηγορούνταν για δωροδοκία αξιωματούχων, έληξε η πρωτοφανής σύντομη «δίκη των υποβρυχίων» στο Μόναχο.

Το δικαστήριο του Μονάχου πρότεινε συμβιβασμό, τον οποίο οι κατηγορούμενοι αποδέχτηκαν, παραδεχόμενοι το κατηγορητήριο, μέρος του οποίου ήταν η ομολογία τους, ενώ επέβαλε πρόστιμο και στην εταιρία, η οποία θα πρέπει να πληρώσει περίπου 140.000.000 ευρώ, σε τέσσερις δόσεις, μέχρι το 2014.

Οι κατηγορούμενοι είναι ένα πρώην μέλος του Δ.Σ. και ένας εντεταλμένος της εταιρίας, οι οποίοι παραδέχτηκαν ότι είχαν δώσει για μίζες περίπου το ποσό των 62.000.000 ευρώ σε αξιωματούχους στην Ελλάδα (το 2000) και στην Πορτογαλία (το 2003), με σκοπό να επηρεάσουν την ανάθεση παραγγελίας υποβρυχίων. Οπως είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιόαχιμ Εκερτ, τουλάχιστον το ένα τρίτο του ποσού έφτασε στα χέρια των διαφόρων μεσαζόντων και συμβούλων, οι οποίοι «ήταν εξοικειωμένοι με τις τοπικές συνήθειες και διέθεταν την απαραίτητη πρόσβαση στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας».

Οι δύο κατηγορούμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμο 36.000 ευρώ και 18.000 ευρώ, ενώ ο δικαστής Εκερτ τούς αναγνώρισε το ελαφρυντικό ότι από αυτή την υπόθεση οι ίδιοι δεν έβγαλαν χρήματα. «Ωστόσο, για το θέμα αυτό, το δικαστήριο δεν έχει καμία απόδειξη» είπε ο δικαστής, προσθέτοντας ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια τα δύο στελέχη της Ferrostaal συνεργάζονταν «άψογα» με την εταιρία.

Οπως αναφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, στο Πρωτοδικείο του Μονάχου εκκρεμούν υποθέσεις για περίπου 50 υπόπτους υποθέσεων δωροδοκίας της εταιρίας, που αφορούν μόνο την περιοχή του Μονάχου.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ