Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Μνημείο αερολογίας από Παπαδήμο σε 18 σημεία!

Πλήθος διαπιστώσεων, καλών προθέσεων, θαυμάσιων κοινοτοπιών αλλά και αντιφάσεων, που επαναλαμβάνονται συχνά, περιείχε η προχθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Ολα αυτά σε μια στιγμή που η ύφεση στη χώρα είναι στο 5%, η ανεργία πλησιάζει το 1.000.000 άτομα, τα καταστήματα κλείνουν κατά εκατοντάδες και οι φοροφυγάδες πάνε τα λεφτά τους στην Ελβετία, ενώ στα δημοτικά σχολεία προετοιμάζονται για συσσίτια.

Ακολουθεί καταγραφή κάποιων από αυτά τα σημεία, ως ελάχιστος αντίλογος στην ομοιομορφία των λύσεων που προτείνει το Μνημόνιο, το οποίο κατά έναν περίεργο τρόπο υποστηρίζεται με μανία από αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα.

1) Οσον αφορά την πρώτη δέσμη μέτρων, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συντελέσουν καθοριστικά στην αποτροπή μιας νέας δημοσιονομικής κρίσης στο μέλλον.

(Η αλήθεια είναι ότι οι κρίσεις έρχονται παρά τα όποια μέτρα και, το κυριότερο για την Ελλάδα, όσα ίσχυαν στην Ε.Ε. δεν απεσόβησαν τη χρεοκοπία της.)

2) Η διπλή απόκλιση των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, απόκλιση δημοσιονομική και απόκλιση ανταγωνιστικότητας, ήταν ο καταλυτικός παράγοντας που οδήγησε στην κρίση.

(Την απόκλιση έβλεπαν η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά δεν έκαναν τίποτα.).

3) Η δημοσιονομική πειθαρχία, που στηρίζεται σε απλούς και αξιόπιστους κανόνες, είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της Νομισματικής Ενωσης.

(Πειθαρχία υποτίθεται ότι υπήρχε και έως τώρα, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα, όπως αποδείχτηκε.)

4) Η υιοθέτηση ενός «δημοσιονομικού συμβολαίου» θα είναι ιδιαίτερα επωφελής για χώρες που δεν κατόρθωσαν από μόνες τους να εφαρμόσουν μια συνετή δημοσιονομική πολιτική.

(Εννοια δημοσιονομικού συμβολαίου υπείχε και η Συνθήκη του Μάαστριχτ.)

5) Η Ελλάδα έχει συμφέρον να στηρίξει τη στενότερη οικονομική ενοποίηση της ευρωζώνης.

(Η Ελλάδα έχει συμφέρον να υπάρξει και πολιτική ένωση, που μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται πουθενά.)

6) Το περασμένο έτος η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των τραπεζικών χορηγήσεων και την αύξηση της αβεβαιότητας, συνέβαλαν στην υποχώρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

(Μια σωστή διαπίστωση, που δυστυχώς θα συνεχίσει να ισχύει και το 2012.)

7) Από το 2008 η ελληνική οικονομία βρίσκεται βυθισμένη στην ύφεση, με την ανεργία σε υψηλά επίπεδα. Το 2011 αναμένεται να είναι το χειρότερο έτος της ύφεσης. Η μείωση του ΑΕΠ αναμένεται ότι θα υπερβεί το 5,5%.

(Σύμφωνα με το ΔΝΤ -που κόβει και το αζιμούθιο- η ύφεση θα αγγίξει το 6%.)

8) Στασιμότητα προβλέπεται για την ευρωπαϊκή οικονομία το 2012.

(Αυτό μεταφράζεται σε απλά ελληνικά ότι οι εξαγωγές δεν μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα, καθώς δεν υπάρχουν αγοραστές.)

9) Η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης. Εχουμε ακόμα πολλή και σκληρή δουλειά μπροστά μας.

(Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ελπίδα με την πολιτική που εφαρμόζεται.)

10) Η επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2012 θα σηματοδοτήσει μια σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

(Η φράση θυμίζει Παπακωνσταντίνου, ο οποίος κάθε φορά χαρακτήριζε τελευταία τα μέτρα που έπαιρνε.)

11) Εκτιμάται ότι τα πραγματικά εισοδήματα θα σταθεροποιηθούν, καθώς δεν αναμένονται περαιτέρω μειώσεις των ονομαστικών μισθών και συντάξεων ούτε και αυξήσεις φορολογικών συντελεστών.

(Από την 1/1/2012 αυξάνεται -επιπλέον σε όλα όσα ισχύουν- η παρακράτηση φόρου και εισπράττεται σε μηνιαία βάση η έκτακτη εισφορά.)

12) Οι εξαγωγές έχουν ανακάμψει τα τελευταία δύο χρόνια. Η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να υποστηρίξει περαιτέρω τη θετική πορεία των εξαγωγών.

(Πριν λέγαμε ότι το 2012 θα καταγραφεί ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία. Αρα οι εξαγωγές μας πού θα πάνε;)

13) Σημαντικός παράγοντας, που θα διευκολύνει την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το 2013, είναι η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων και η επιτάχυνση της απορρόφησης των διαθέσιμων κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ύψους 14 δισ. ευρώ.

(Αυτό είναι παραδοχή ότι και το 2012 δεν θα υπάρξει καμία απορρόφηση του ΕΣΠΑ, που διαφημίζει ο Μ. Χρυσοχοΐδης.)

14) Η δημιουργία ενός σταθερού, εύρυθμου και αποτελεσματικού επενδυτικού πλαισίου είναι προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και στόχος ευρείας πολιτικής αποδοχής.

(Αποτελεί προτεραιότητα τα τελευταία 30 χρόνια…)

15) Η διεθνής ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί αισθητά. Στο πλαίσιο αυτό προτεραιότητα θα δοθεί, μεταξύ άλλων, στην ολοκλήρωση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελματικών υπηρεσιών.

(Τα κλειστά επαγγέλματα υποτίθεται ότι έχουν ανοίξει εδώ και καιρό…)

16) Κορυφαία προτεραιότητα των διαρθρωτικών αλλαγών αποτελεί η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, η ενίσχυση των θεσμών και η δικαιότερη λειτουργία του κράτους

(Αλλη μια σωστή καθηγητική πρόθεση.)

17) Μεγάλο μέρος της προσπάθειάς μας για την προσέλκυση επενδύσεων εστιάζεται στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

(Επαναλαμβάνεται μονότονα την τελευταία εικοσαετία.)

18) Η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως ενεργειακός κόμβος με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και ως ενδιάμεσος σταθμός αποθήκευσης και αναδιανομής εμπορικών αγαθών.

(Ακούγεται όλο το διάστημα της Μεταπολίτευσης, αλλά χωρίς να γίνεται!)

Δ.Γ. Παπαδοκωστόπουλος


Νομοσχέδια εξπρές και μπόνους απόδοσης για υπαλλήλους της Βουλής

Δύο «πονηρά» σημεία περιέχουν οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής που ψηφίστηκαν χθες. Το πρώτο είναι ότι ο Φίλιππος Πετσάλνικος επιχειρεί να αντισταθμίσει με μπόνους αποδοτικότητας την απώλεια των υπαλλήλων της Βουλής, η οποία προέκυψε μετά την κατάργηση του περίφημου επιδόματος για το άνοιγμα και το κλείσιμο της Βουλής, γνωστού και ως 15ου και 16ου μισθού. Το δεύτερο, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμα και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ήταν η απόφαση να αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια της επιτροπής να μειώνει τον χρόνο μεταξύ α΄ και β΄ ανάγνωσης των νομοσχεδίων στις επιτροπές από επτά σε μόλις δύο ημέρες.

Από πολλούς η συγκεκριμένη απόφαση ερμηνεύτηκε ως χατίρι στον Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου τα νομοσχέδια με τις επιταγές της τρόικας να περνούν με διαδικασίες-εξπρές. Με απλά λόγια, δίνεται η δυνατότητα η επεξεργασία και η ψήφιση των νομοσχεδίων να ολοκληρώνεται πλέον σε μόλις οκτώ ημέρες, αντί για περίπου 22 ημέρες που απαιτούνταν πριν.

Με τις χθεσινές αλλαγές του Κανονισμού της Βουλής ο περίφημος 15ος και 16ος μισθός καταργείται οριστικά, ενώ για τους υπαλλήλους της Βουλής θα ισχύσουν όλες οι υπόλοιπες αλλαγές που ισχύουν για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, όπως το ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο. Οπως και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα θεσμοθετείται και στη Βουλή κίνητρο επίτευξης στόχων. Το μπόνους θα δίνεται στους υπαλλήλους στο κλείσιμο της Συνόδου κάθε Οκτώβρη, ενώ τα κριτήρια θα καθορίζονται με απόφαση του προέδρου της Βουλής στην έναρξη κάθε Συνόδου. Οπως προκύπτει μάλιστα από τον προϋπολογισμό της Βουλής, το κονδύλι για το κίνητρο απόδοσης φτάνει στο 1/3 του ποσού που έδινε η Βουλή στους υπαλλήλους της για επίδομα ανοίγματος και κλεισίματος εργασιών.

Χθες, επίσης, καταργήθηκαν και 300 οργανικές θέσεις στη Βουλή, οι οποίες δεν υπήρχε λόγος να υφίστανται, αφού παρέμεναν ανενεργές.


Καταρρέει ο διορισμένος σε όλες τις δημοσκοπήσεις!

Εξι σημαντικά συμπεράσματα βγαίνουν από την εξαμηνιαία έρευνα της MRB «Τάσεις», που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα:

1. Το μέγεθος της απογοήτευσης (65,7%), της οργής (51,8%), του φόβου (45,9%), της ντροπής (38,4%), της υποταγής (20,2%), της παραίτησης (12,2%) που νιώθουν οι πολίτες.

2. Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, που της δίνει διαφορά από το ΠΑΣΟΚ 13,6% και 140 έδρες.

3. Η κοινοβουλευτική και δημοσκοπική συντριβή του ΠΑΣΟΚ, που φτάνει μόλις τους 53 βουλευτές και ποσοστό 19,1%.

4. Το 60,7% των πολιτών τάσσεται στη δημοσκόπηση υπέρ των άμεσων εκλογών με ορίζοντα τη 19η Φεβρουαρίου.

5. Η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου μόλις σε έναν μήνα κρίνεται σε ποσοστό 55% αρνητικά, ενώ όλα τα στοιχεία που καταγράφονται και την αφορούν δείχνουν την αποδοκιμασία της από τους πολίτες.

6. Δύο στους τρεις Ελληνες πιστεύουν ότι δεν θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία, ενώ ένα ποσοστό γύρω στο 21% θεωρεί ότι δεν θα βγούμε ποτέ από την κρίση.

Σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 32,7% (33,2% τον Ιούνιο), το ΠΑΣΟΚ 19,1% (30,1%), το ΚΚΕ 11,2 (9,3%), ο ΣΥΡΙΖΑ 8,8% (4,7%), ο ΛΑΟΣ 7,1% (6,3%), η Δημοκρατική Αριστερά 7,0% (2,7%), οι Οικολόγοι – Πράσινοι 4,7% (3,6%) και η Δημοκρατική Συμμαχία 2,5% (2,7%).

Με βάση τα παραπάνω, η κατανομή των βουλευτικών εδρών θα ήταν:

Νέα Δημοκρατία 140, ΠΑΣΟΚ 53, ΚΚΕ 31, ΣΥΡΙΖΑ 24, ΛΑΟΣ 20, Δημοκρατική Αριστερά 19 Οικολόγοι – Πράσινοι 13.

Την ίδια ώρα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της δημοσκόπησης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς ανεβαίνει στην πρώτη θέση της δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών με 20,1%, έναντι 9% που συγκεντρώνει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ 17,5% συγκεντρώνει ο μεταβατικός πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Στο ερώτημα μάλιστα πώς εκτιμούν τη στάση και τους χειρισμούς του κ. Παπαδήμου, το 48% των πολιτών τους κρίνει αρνητικά, ενώ στο ερώτημα αν θα πετύχει τους στόχους της η νέα κυβέρνηση το 60% εκτιμά ότι δεν θα τους πετύχει. Στο ερώτημα πώς αξιολογείται η κυβέρνηση συνεργασίας το 55,% απαντά ότι η γενική εντύπωση για την εικόνα της είναι χειρότερη από αυτήν που προσδοκούσε, ενώ μόλις το 24,5% απαντά ότι έχει καλύτερη εικόνα. Τα στοιχεία της μέτρησης της MRB κάνουν όσους ονειρεύονταν ότι θα μπορούσαν να επιμηκύνουν τον βίο της μεταβατικής κυβέρνησης να βλέπουν εφιάλτες, καθώς είναι απογοητευτικά σε όλα τα επίπεδα.

Ο Πολιτικός Σχεδιασμός της Νέας Δημοκρατίας στο Πολιτικό Παρατηρητήριο εκτιμά ότι το «προβάδισμα της Ν.Δ. και του κ. Σαμαρά είναι εντυπωσιακό» και προσθέτει ότι «σε κάθε περίπτωση, το σημερινό κυβερνητικό σχήμα αντιμετωπίζεται ως ειδικού σκοπού, συγκεκριμένης αποστολής και μικρής διάρκειας από τη μεγάλη πλειοψηφία του 69,9%, έναντι μόλις του 23,2%, που απάντησε ότι θα επιθυμούσε έναν ευρύτερο ρόλο και περισσότερο χρόνο παραμονής της στην εξουσία. Οι καταγραφές αυτές σημειώνονται σε ένα περιβάλλον μεγάλης απαισιοδοξίας των πολιτών για την πορεία της χώρας».

Νίκος Ελευθερόγλου


Πράσινο clopy write της πρότασης των πέντε γαλάζιων

Την πρωτοβουλία των πέντε νεοδημοκρατών βουλευτών, οι οποίοι μόλις προχθές κατέθεσαν ερώτηση για την ακρίβεια και το καλάθι της νοικοκυράς, ζήλεψαν η Λούκα Κατσέλη και 36 ακόμη «πράσινοι» βουλευτές, που κατέθεσαν χθες επίκαιρη ερώτηση για το ίδιο ακριβώς θέμα, έστω κι αν αποδίδουν σε άλλη αιτία το φαινόμενο. Είναι σαφές άλλωστε ότι η κίνησή τους εντάσσεται και στη μάχη εσωκομματικών εντυπώσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ.

Με πρώτη υπογράφουσα την κυρία Κατσέλη οι 36 βουλευτές απευθύνονται στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης προσπαθώντας στην ουσία να «ξυπνήσουν» τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σημειώνοντας ότι «πολλές επιχειρήσεις φέρεται να προβαίνουν σε στρατηγικές υπερτιμολόγησης των αγαθών που προσφέρουν στην αγορά, μέσω της διακίνησης των προϊόντων τους εντός των ομίλων τους. Κατορθώνουν έτσι να μετατοπίζουν μέρος των φορολογητέων κερδών τους σε χώρες με ευνοϊκότερη φορολόγηση, μειώνοντας έτσι τη συνολική φορολογική τους επιβάρυνση. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μη διασφαλίζεται η εφαρμογή ενός κοινωνικά δίκαιου και δημοσιονομικά αποδοτικού φορολογικού συστήματος, να καταστρατηγείται ο υγιής ανταγωνισμός και να διατηρούνται υψηλές τιμές σε συγκεκριμένες αγορές».

Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι απώλειες από τις πρακτικές αυτές είναι σημαντικές τόσο για το Δημόσιο όσο και για τους ίδιους τους καταναλωτές και ιδιαίτερα για τα αδύναμα οικονομικά στρώματα.

Καταλήγοντας οι «πράσινοι» βουλευτές ερωτούν αν είναι βάσιμες οι πληροφορίες ότι έχουν ήδη διαβιβαστεί από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου στη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων στοιχεία φακέλων εταιριών για διερεύνηση τυχόν φορολογικών παραβάσεων. Ζητούν μάλιστα να μάθουν σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί οι υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων για τον έλεγχο των υπόχρεων ως προς την τεκμηρίωση των ενδοομιλικών συναλλαγών επιχειρήσεων, αλλά και να κατατεθούν στα πρακτικά της Βουλής τα σχετικά στοιχεία των ελέγχων που διενήργησαν οι υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων μέσα στο 2011.

{{-PCOUNT-}}66{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ