Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Μνημόνιο: Από Δευτέρα το «παζάρι» με την τρόικα

Ο ιστορικός χρόνος στην Ελλάδα έχει παγώσει εν όψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, που θα αρχίσει από μεθαύριο Δευτέρα. Αν και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προχθές απέφυγε να πει οτιδήποτε για αναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου, γνωρίζει καλά ότι αργά η γρήγορα θα υπάρξουν συζητήσεις που θα οδηγήσουν σε αλλαγές στο Μνημόνιο.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Γιώργος Ζαννιάς προχθές στη συνεδρίαση της ευρωομάδας, όπως λένε οι πληροφορίες, έγινε δέκτης μιας αρνητικότητας αναφορικά με το κλίμα αναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα. Διαβεβαίωσε πάντως τους συναδέλφους του υπουργούς ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το Μνημόνιο, στοιχείο το οποίο ήθελε να ακούσει ο γερμανικός πυρήνας της Ε.Ε., προτού απελευθερώσει το 1 δισ. ευρώ, που μας παρακράτησαν από την προηγούμενη δόση.

Ο επίτροπος για δημοσιονομικά θέματα Ολι Ρεν στην παρέμβαση που έκανε σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει επανεκκίνηση του οικονομικού προγράμματος σε συνδυασμό με ενεργοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, που κατά την τρόικα έχουν σταματήσει εδώ και πολλούς μήνες.

Η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις που αναμένεται να αρχίσουν μετά την επικείμενη σύνοδο κορυφής στο τέλος του μήνα θα ζητήσει καταρχήν διετή παράταση του χρόνου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά και πάγωμα των απολύσεων.

Βάσει του Μνημονίου η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να οδηγήσει εκτός Δημοσίου 150.000 εργαζομένους έως το 2015. Οι 15.000 «αποχωρήσεις» πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά μέσα στο 2012.

Σε παλιότερες διαπραγματεύσεις η τρόικα ήταν αδιάλλακτη στο θέμα των απολύσεων, ειδικά σε δημόσιους φορείς όπου καταργούνται οι οργανικές θέσεις. Καλά ενημερωμένες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η τρόικα είναι διατεθειμένη, αντί των απολύσεων, να εξετάσει σχέδια όπως ο περαιτέρω περιορισμός του αριθμού των προσλήψεων και η εφαρμογή προγραμμάτων εργασιακής εφεδρείας και προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας σε ευρεία κλίμακα.

Το ελληνικό σχέδιο εν όψει της αλλαγής του Μνημονίου είναι πολυεπίπεδο και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

-Παράταση του Μνημονίου κατά τουλάχιστον δύο χρόνια.

-Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

-Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο με δόσεις που δεν θα ξεπεράσουν το 25% του εισοδήματος του οφειλέτη.

-Εφαρμογή της ευνοϊκής ρύθμισης για τους δανειολήπτες, ώστε η δόση τραπεζικού δανείου να μην ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματος. Εξαίρεση θα ισχύει μόνο για τα υψηλά εισοδήματα. Η ρύθμιση θα επεκταθεί και στις μικρές ατομικές επιχειρήσεις.

-Αύξηση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας για έναν ακόμη χρόνο και επέκτασή του σε μη μισθωτούς.

-Σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους (δηλαδή από 5.000 ευρώ σε 8.000 ευρώ).

-Αποκατάσταση των περικοπών που έγιναν τα τελευταία χρόνια εις βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων, των τριτέκνων και των πολυτέκνων με «άμεσα δημοσιονομικά ισοδύναμα».

-Μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης (από το 23% στο 13%) και στα αγροτικά εφόδια.

-«Πάγωμα» των σχεδίων για απολύσεις στο Δημόσιο.

-Αντικατάσταση του ειδικού τέλους και κάθε φόρου που επιβάλλεται στα ακίνητα από έναν νέο προοδευτικό φόρο.

-Σταδιακή μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.

-Υγειονομική προστασία χωρίς προϋποθέσεις (ένσημα, χρόνος ασφάλισης) για όλους.

-Αξιοποίηση ειδικών προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας για τους νέους ανέργους (αυτεπιστασία δήμων, προγράμματα κατάρτισης, θεσμοί κοινωνικής μέριμνας).

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ