Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Μόνιμος εφιάλτης (πλέον) η ανεργία

Εργοστάσια έκλεισαν ή μεταφέρθηκαν εκτός συνόρων για φτηνότερα εργατικά χέρια, με αποτέλεσμα η ανεργία να εξελίσσεται σε εφιάλτη για τον νομό Ξάνθης.

Η εκτίμηση του δημάρχου Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη είναι ότι περισσότεροι από το 50% όσων εργάζονταν σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες της περιοχής είναι σήμερα άνεργοι! Και βεβαίως τα επίσημα στοιχεία δεν αποδίδουν την πλήρη διάσταση του προβλήματος (φερ’ ειπείν δεν είναι εγγεγραμμένες στον ΟΑΕΔ άνεργες μουσουλμάνες)! Τελευταία, η γνωστή χαρτοβιομηχανία DIANA έθεσε σε διαθεσιμότητα τους 110 από τους 150 εναπομείναντες εργαζομένους της (παλαιότερα απασχολούσε πάνω από 500 άτομα). Ταυτόχρονα, ο κατεξοχήν αγροτικός νομός αντιμετωπίζει τη σοβαρή συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος. Δηλαδή, το σκηνικό απασχόλησης είναι απογοητευτικό και οι πιθανότητες εξεύρεσης εργασίας λιγοστές. Αυτό υποδηλώνεται και από τον μεγάλο αριθμό καφετεριών και καφενείων στην πόλη, που συντηρούνται κατά κύριο λόγο από φοιτητές αλλά και ανέργους. Δεν είναι λίγοι οι νέοι Ξανθιώτες, ακόμη και πτυχιούχοι, που επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν τον χώρο την τελευταία διετία. Ωστόσο, ο δήμαρχος Ξάνθης παρατηρεί ότι δεν πρόκειται για παραγωγικές επιχειρήσεις, ενώ οι περισσότερες δεν έχουν πολλές πιθανότητες επιβίωσης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η περιοχή έχει δεχτεί γύρω στους 10.000 ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση χωρίς να υπάρχει κρατική μέριμνα για την εργασιακή αποκατάστασή τους, ενώ τονίζει την ανάγκη επενδύσεων.

Οσον αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα -υπολογίζεται ότι αποτελεί το 30% του πληθυσμού του Δήμου Ξάνθης- ο δήμαρχος χαρακτηρίζει πολύ καλές τις σχέσεις χριστιανών και μουσουλμάνων, χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις. Πάντως σημειώνει με νόημα ότι ορισμένοι κύκλοι, εξυπηρετώντας αλλότρια συμφέροντα, επιχειρούν να προκαλέσουν προβλήματα και οξύτητα, παρασύροντας ιδιαίτερα σε περιόδους ελληνοτουρκικής κρίσης τμήματα των κατοίκων. Επιπλέον, αναφέρει ότι η ύφεση της οικοδομής έχει οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες μουσουλμάνους.

Σε σχέση με τους στόχους της δημοτικής αρχής για την τρέχουσα θητεία, ο κ. Στυλιανίδης βάζει χαμηλά τον πήχη. Αλλωστε τα δημοτικά οικονομικά είναι σε εξαιρετικά δύσκολη φάση, με το κράτος να έχει δώσει φέτος μόλις 700.000 ευρώ από τα προϋπολογισθέντα 3.500.000 ευρώ της ΣΑΤΑ και τον δήμο να πασχίζει να καλύψει χρέη προγραμμάτων του παρελθόντος («Θησέας» κ.λπ.).

«Η αγωνία μας είναι να μπορούμε να πληρώνουμε τους υπαλλήλους» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Σε αυτήν την γκρίζα πραγματικότητα, φυσιολογικά οι ελπίδες για νέα έργα εναποτίθενται αποκλειστικά στο ΕΣΠΑ. Προτεραιότητα δίνεται στη διαμόρφωση των εισόδων της πόλης από Κομοτηνή και Καβάλα -είναι στη φάση των μελετών-, όπου εντοπίζεται έλλειμμα για την Ξάνθη.

Με 1.200 κτίρια παραδοσιακά

Η γραφική παλιά πόλη αποτελεί προστατευόμενο ιστορικό οικισμό -τον μεγαλύτερο της ηπειρωτικής Ελλάδας-, με περισσότερα από 1.200 παραδοσιακά κτίρια, στον οποίο οφείλεται το ξεχωριστό χρώμα της Ξάνθης.

Αντιδράσεις για τα νέα διόδια στην Εγνατία

Σαν να μην έφταναν η ανεργία και η ανέχεια που ταλανίζουν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, προ ημερών άρχισε η λειτουργία σταθμού διοδίων της Εγνατίας οδού στο ύψος του Ιάσμου – περίπου στο μέσο της απόστασης Ξάνθη – Κομοτηνή. Πρόκειται για τα πρώτα διόδια της Θράκης, ενώ το αντίτιμο ανέρχεται στα 2 ευρώ ανά διέλευση για τα αυτοκίνητα. Το έξοδο θεωρείται δυσβάσταχτο αυτή τη δύσκολη περίοδο και ιδιαίτερα για τους Ξανθιώτες που χρειάζεται να μεταβαίνουν συχνά -για επαγγελματικούς και άλλους λόγους- στην Κομοτηνή. Γι’ αυτό ο Μιχάλης Στυλιανίδης ζητεί να καθιερωθεί έκπτωση, τουλάχιστον για τους κατοίκους με πολλές μετακινήσεις στην Κομοτηνή.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ