Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Μόνο 15 ελεγκτές για τους έχοντες και κατέχοντες

Μόνο 15 υπαλλήλους διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών για τον φορολογικό έλεγχο χιλιάδων πλουσίων που διακινούν μαύρο χρήμα στο εξωτερικό! Και την ίδια στιγμή αυξάνονται οι εξαγγελίες για χτύπημα της φοροδιαφυγής, που καταλήγει να εκφυλίζεται σε κυνήγι της μεσαίας τάξης.

Η υπόθεση είναι για γέλια και για κλάματα, καθώς μόνο έξι υπάλληλοι στο ΣΔΟΕ ασχολούνται με τους λογαριασμούς και τα εισοδήματα όσων περιλαμβάνονται στην περίφημη «λίστα Λαγκάρντ» και μόνο εννέα εφοριακοί ελέγχουν τα εμβάσματα με τα οποία διακινήθηκε μαύρο χρήμα στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011!

Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτει στη «δημοκρατία» ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος καταγγέλλει ότι η ηγεσία του υπουργειου Οικονομικών -ουσιαστικά- υποσκάπτει την προσπάθεια του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να εντοπίσει και να παγιδεύσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή και τη διακίνηση μαύρου χρήματος από τους μεγαλόσχημους.

«Τίποτα από όσα ελέγχονται δεν θα περατωθεί εάν δεν υπάρξει στελέχωση του ΣΔΟΕ με ικανό και εξειδικευμένο προσωπικό» τονίζει ο κ. Αλεξιάδης, λέγοντας ότι «τα έξι άτομα του ΣΔΟΕ δεν επαρκούν για αυτή την εξειδικευμένη και λεπτή αποστολή που απαιτεί διασταυρώσεις, στοιχεία -μήνα με τον μήνα- για να εντοπιστούν οι δρόμοι της φοροδιαφυγής της “λίστας Λαγκάρντ”. Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος της συγκεκριμένης λίστας -η οποία περιλαμβάνει 2.062 περιπτώσεις- έχει ξεκινήσει από το ΣΔΟΕ κατόπιν και εισαγγελικής παραγγελίας και έχει ολοκληρωθεί η φορολογική ταυτοποίηση περίπου 1.000 προσώπων.

Το ίδιο εξωφρενικό είναι το ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει αναθέσει σε μόνο εννέα εφοριακούς τον έλεγχο 22.000 φορολογουμένων που την περίοδο 2009-2011 έστειλαν στο εξωτερικό μεγάλα χρηματικά εμβάσματα, τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.

Το προσωπικό δεν επαρκεί, και για τον λόγο αυτόν ο έλεγχος των υποθέσεων από το ΚΕΦΟΜΕΠ καθυστερεί σημαντικά.

Ενδεικτικά, αν και το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει συνολικά 280 ελέγχους μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2013 και 910 ελέγχους μέχρι το τέλος του 2013, μέχρι και σήμερα οι συνολικοί έλεγχοι δεν ξεπερνούν τους 300.

Οπως εξηγεί ο κ. Αλεξιάδης, όταν ζητήθηκε επιπλέον προσωπικό για τον ελεγχο των πλουσίων η απάντηση του αρμόδιου γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη ήταν ότι… θα υπάρξουν και νέες απολύσεις εφοριακών! «Ο κ. Θεοχάρης ήταν απόλυτα ξεκάθαρος. Θα υπάρχει, όπως ανέφερε, δεύτερο κύμα απολύσεων το αμέσως επόμενο διάστημα και θα γίνουν προσπάθειες ώστε η συμμετοχή του υπουργείου Οικονομικών σε αυτό το κύμα να είναι όσο το δυνατόν πιο μικρή (!!!)» σημειώνει ο κ. Αλεξιάδης.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ