Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Μόνο ο ένας στους πέντε παίρνει επιστροφή! 890 ευρώ κατ’ άτομο ο μέσος όρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών

Μόνο ένας στους πέντε φορολογουμένους παίρνει επιστροφή φόρου, με τα στοιχεία από την κατάθεση των πρώτων φορολογικών δηλώσεων ή του 11% του συνόλου που θα κατατεθούν έως το τέλος Ιουνίου. Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί μόλις 604.191 φορολογικές δηλώσεις, σε σύνολο περίπου 5.500.000 δηλώσεων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), το 20,11% των φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή 120.197 δηλώσεις, είναι πιστωτικές. Το συνολικό ποσό της επιστροφής φόρου ανέρχεται στα 8.800.000 ευρώ, που μεταφράζεται σε περίπου 200 ευρώ το άτομο, κατά μέσον όρο. Υπάρχει επίσης ένα 33,02%, δηλαδή 197.344 δηλώσεις, που είναι χρεωστικές. Το συνολικό ποσό φόρου που πρέπει να καταβληθεί ανέρχεται στα 175.590.000 ευρώ. Κατά μέσο όρο, ο πρόσθετος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι φτάνει τα 890 ευρώ το άτομο. Η συντριπτική πλειονότητα των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί έως τώρα πάντως, 280.096 ή 46,87%, είναι μηδενικές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, τα περισσότερα χρεωστικά εκκαθαριστικά απευθύνονται κυρίως σε ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, με αυξημένα ποσά, αφού χρεώνεται και προκαταβολή φόρου. Επίσης, στο «δίχτυ» της Εφορίας έχουν πέσει και αρκετοί μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι οποίοι κατά την περσινή χρονιά είτε εμφάνισαν ζημίες είτε λόγω κρίσης αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στην επιχείρησή τους. Τώρα, βάσει τεκμηρίων φορολογούνται επιπλέον στην περίπτωση που διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη κατοικία και έχουν στην κατοχή τους τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο.
Η ΓΓΔΕ προβληματίζεται από την περιορισμένη έως τώρα υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος, καθώς υπάρχει πάλι ο κίνδυνος να σπεύσουν μαζικά οι πολίτες να υποβάλουν τις δηλώσεις τους τις τελευταίες ημέρες της προθεσμίας, με ορατό το ενδεχόμενο της ταλαιπωρίας.

Ξανθή Γούναρη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ