Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Μόνο οι τόκοι πληρώνονται στα στεγαστικά

Ο ένας στους δύο δανειολήπτες που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο πληρώνει με «διευκολύνσεις», που σημαίνει ότι έχει προχωρήσει σε κάποιου είδους ρύθμιση, συνήθως καταβάλλοντας μόνο τους τόκους, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε χθες η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που βρίσκεται σε εξέλιξη αποτελεί το σοβαρότερο εμπόδιο που προβάλλεται στη συνολική επίλυση του προβλήματος με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Μια γενναία αντιμετώπιση του χρέους του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας θα απαιτήσει πρόσθετα κεφάλαια για τις τράπεζες, τη στιγμή που ήδη εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσο επαρκούν τα 50 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί από το Μνημόνιο.

Πάντως η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας (Γ. Ζαννιάς, Αλ. Τουρκολιάς και Πέτρος Χριστοδούλου) στη χθεσινή ενημέρωση απέφυγε επιμελώς να πάρει θέση στο ζήτημα της «επάρκειας των κεφαλαίων».

Ωστόσο, η ίδια θα ζητήσει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης να μην πραγματοποιηθεί στο χρονικό πλαίσιο που ορίζει το Μνημόνιο, ήτοι μέχρι τα τέλη Απριλίου, αλλά να παραταθεί έως τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία συγχώνευσης με τη Eurobank.

Αν τελικώς το αίτημα γίνει αποδεκτό, η ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών θα γίνει από κοινού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενοποίηση των δικτύων των δύο τραπεζών, Εθνικής και Eurobank, θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει αναδιάρθρωση στο 25% του αθροιστικού αριθμού του δικτύου υποκαταστημάτων της νέας τράπεζας. Από πλευράς προσωπικού, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θα υπάρξουν προγράμματα εθελούσιας εξόδου που σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις θα οδηγήσουν σε ομαλή μετάβαση στο νέο σχήμα, χωρίς να διογκώνεται έτσι η ανεργία.

Στο μεταξύ, παράταση για την προθεσμία υποβολής δεσμευτικής προσφοράς για την απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έχουν ζητήσει οι διοικήσεις της Εθνικής και της Εurobank. Η προθεσμία που έχει τεθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας λήγει την Παρασκευή και, όπως εξήγησε ο κ. Χριστοδούλου, οι δύο τράπεζες έχουν ζητήσει να υποβάλουν προσφορά μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, προκειμένου τυχόν απόκτηση του Τ.Τ. να μη θέσει σε κίνδυνο τη νομική ολοκλήρωση της συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ