Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Μονομαχία στον κόκκινο ήλιο της Βενεζουέλας υπό τη σκιά του «κομαντάντε»

Πάντα υπάρχει επόμενη μέρα. Ακόμη κι όταν η εκθαμβωτική λάμψη του μεγάλου ηγέτη σβήνει. Για τη Βενεζουέλα και τους πολίτες της, ο Ούγκο Τσάβες ήταν ο στρατιώτης που ήθελε να ενσαρκώσει το όραμα του Σιμόν Μπολίβαρ. Για τους αυτοεξόριστους στο Μαϊάμι δεν ήταν παρά ένας φιλόδοξος στρατιωτικός που ήθελε να αναρριχηθεί στην εξουσία για να… περιχαρακώσει κατά το δοκούν το «διαμάντι» της Λατινικής Αμερικής. Ο,τι κι αν πιστεύει κανείς είναι δεδομένο ότι τον Τσάβες θα τον θυμάται η Ιστορία, αλλά και οι επόμενες γενιές. Οχι μόνο γιατί στα δεκατέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής του σφράγισε με την έντονη προσωπικότητά του την πορεία της Βενεζουέλας, αλλά γιατί κατάφερε να πραγματώσει έως έναν μεγάλο βαθμό το όραμα της ενωμένης Λατινικής Αμερικής, ακόμη κι αν υπήρξαν ρωγμές.

Ο Τσάβες εν μέσω θρήνου και σπαραγμού του λαού του οδηγήθηκε την Παρασκευή στο Πάνθεον των Αθανάτων, κλείνοντας το κεφάλαιο της δίχρονης μάχης με τον καρκίνο. Η επόμενη μέρα για τη Βενεζουέλα έχει ξημερώσει, μια μέρα που μπορεί να οδηγήσει είτε στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής είτε σε μεγάλες αλλαγές, με πιθανότερο σενάριο το πρώτο. Οπως και να έχει το πράγμα, η κάλπη που θα στηθεί τον επόμενο μήνα θα ορίσει την κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα τα επόμενα χρόνια, σε μια περιοχή που αναπτύσσεται ραγδαία και που αποτελεί το Ελντοράντο στο σκηνικό της παγκόσμιας ύφεσης.

Ο Τσάβες φρόντισε για τη διαδοχή δίνοντας το δαχτυλίδι σε έναν έμπιστό του, τον σημερινό αντιπρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, έναν από τους πιο κοντινούς ανθρώπους στην πολιτική του σταδιοδρομία. Προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας μετά τον θάνατο του Τσάβες, ο Μαδούρο γεννήθηκε στο Καράκας το 1962 και ξεκίνησε να εργάζεται ως οδηγός λεωφορείων. Ο Τσάβες λίγο πριν αναχωρήσει για την Κούβα για χειρουργική επέμβαση τον έχρισε διάδοχό του, καλώντας τους ψηφοφόρους του να τον στηρίξουν. «Σας το ζητώ μέσα από την καρδιά μου. Είναι ένας από τους νέους ηγέτες με τη μεγαλύτερη ικανότητα να συνεχίσει αν εγώ δεν μπορώ» είχε πει ο Τσάβες τον Δεκέμβριο. Το 2006 ο Μαδούρο έγινε υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώ κατά τη διάρκεια των επισκέψεων του Τσάβες στην Κούβα για θεραπεία ήταν ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους οι οποίοι παρέμειναν στο πλευρό του. Μέσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα ο Μαδούρο είναι ο πολιτικός που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αβάνα και στους αδελφούς Κάστρο. Ο Μαδούρο αναρριχήθηκε γρήγορα στα υψηλά αξιώματα και σύντομα έγινε μέλος του κύκλου του Ούγκο Τσάβες. Χαρακτηριστική είναι η φράση του Ούγκο Τσάβες προς τους επικριτές του Μαδούρο: «Η μπουρζουαζία κοροϊδεύει τον Νικολάς Μαδούρο επειδή ήταν οδηγός λεωφορείου. Δείτε, όμως, τώρα πού βρίσκεται». Ο Μαδούρο στις εκλογές που θα γίνουν σε 30 ημέρες στη Βενεζουέλα θα αντιμετωπίσει τον κυβερνήτη της επαρχίας Μιράντα, τον Ενρίκε Καπρίλες, τον οποίο επέλεξαν ομόφωνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να θέσει υποψηφιότητα.

Ο Καπρίλες έχασε από τον Τσάβες στις εκλογές του περασμένου έτους. Και τότε αρκετοί πολιτικοί αναλυτές συμφωνούσαν ότι ίσως ήταν η πρώτη φορά που η αντιπολίτευση διεκδικούσε με αξιώσεις την προεδρία, με έναν μετριοπαθή υποψήφιο, άφθαρτο και ικανό να γοητεύσει ακόμα και τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, που παραδοσιακά στήριζαν τον Τσάβες. «Το να πουλήσεις στους πολίτες ότι το παρελθόν είναι καλύτερο από το παρόν είναι εντελώς ανόητο, γιατί το παρόν ήλθε ως απόρριψη του παρελθόντος. Ο Καπρίλες είναι ο πλέον ικανός να διαψεύσει την εντύπωση που πάντα υπήρχε στην κοινή γνώμη ότι η αντιπολίτευση επιθυμεί απλώς να φέρει στην εξουσία το παρελθόν: είναι η ηλικία του, είναι το προφίλ του, είναι το γεγονός ότι δεν τον στήριξε κανένα από τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα» έλεγε στην «El Pais» πολιτικός αναλυτής. Ο 39χρονος Καπρίλες προέρχεται από οικογένεια Εβραίων που διέφυγαν από την Ευρώπη στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εγκαταστάθηκαν στη Βενεζουέλα και πλούτισαν. Η οικογένειά του ελέγχει τράπεζα, κατασκευαστική εταιρία, μέσα ενημέρωσης, αλλά και τη μεγαλύτερη αλυσίδα κινηματογράφων στη χώρα. Ο ίδιος, σε αντίθεση με τα αδέλφια του, ασχολήθηκε με την πολιτική και σε ηλικία 26 χρονών έγινε ο νεότερος πρόεδρος της Βουλής.

Υποστηρικτής του Καντάφι!

Ως υπουργός Εξωτερικών, ο Μαδούρο χαρακτηρίστηκε κορυφαίος διπλωμάτης της χώρας, καθώς οι δεσμοί της Βενεζουέλας με την Κούβα ενισχύθηκαν, όπως και οι εντάσεις με τις ΗΠΑ.

Χαρακτηριστική ήταν επίσης η στήριξη στον Μουαμάρ Καντάφι της Λιβύης αλλά και οι ρεαλιστικές και εποικοδομητικές προσεγγίσεις με την Κολομβία.

«Καυτές πατάτες» η οικονομία, η εγκληματικότητα και οι διεθνείς ισορροπίες

Οποιος κι αν είναι, ο επόμενος πρόεδρος θα αναλάβει μια χώρα με σοβαρά προβλήματα σε υποδομές και μια οικονομία που στηρίχτηκε στις συχνές νομισματικές υποτιμήσεις. Κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να παραβλέψει ότι η Βενεζουέλα του Τσάβες κατάφερε να μειώσει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και να φέρει τα οφέλη του πετρελαίου στους οικονομικά ασθενέστερους. Από το 1999 έως σήμερα οι κοινωνικές ανισότητες μειώθηκαν όχι μόνο στη Βενεζουέλα αλλά στο σύνολο σχεδόν των χωρών της Λατινικής Αμερικής, που μπορεί με βάση τα επίσημα στοιχεία να υπερηφανεύεται για τον δικαιότερο καταμερισμό εισοδήματος.

Σήμερα ο κάθε πολίτης της Βενεζουέλας έχει ένα πιο δίκαιο μερίδιο στην πίτα της ανάπτυξης. Το πρόβλημα -όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές- είναι ότι αυτή η πίτα δεν μεγάλωσε όσο θα έπρεπε… Η Βενεζουέλα, αν και είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, την τελευταία δεκαετία επέδειξε τις χειρότερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά την αύξηση του ΑΕΠ. Με δεδομένο ότι η τιμή του πετρελαίου δεκαπλασιάστηκε από το 1999 έως σήμερα, οι αντίπαλοι του Τσάβες τον επέκριναν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία της χώρας σε αλματώδη ανάπτυξη όπως συνέβη στην περίπτωση της Βραζιλίας και της Κολομβίας, κάτι όμως που δεν έγινε. Ο μαύρος χρυσός παραμένει το ισχυρό χαρτί της χώρας και ο στόχος πολλών επενδύσεων που προέρχονται από τη Ρωσία και την Κίνα. Είναι ενδεικτικό ότι το 50% των κρατικών εσόδων προέρχεται από τον πετρελαϊκό κλάδο και την κρατική PDVSA.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Τσάβες είχε θέσει ως προτεραιότητα το οικιστικό, σπίτια για όλους δηλαδή, με στόχο τη δημιουργία 3.000.000 κατοικιών έως το 2018. Το μεγαλόπνοο σχέδιο οδήγησε σε τεράστιες αυξήσεις των δημόσιων δαπανών. Για αύξηση 30% έκανε λόγο με βάση τις εκτιμήσεις της η Bank of America-Merrill Lynch, ενώ η Capital Economics υπολόγισε το έλλειμμα στο 9% του ΑΕΠ το 2012. Εκτιμάται ότι τώρα έχει φτάσει το 12%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οικονομία της Βενεζουέλας έχει αναπτυχθεί άνω του 5% το 2012, όμως προβλέπεται επιβράδυνση το 2013, με ανάπτυξη που δεν θα ξεπεράσει το 1,8%.

Το 2012 η Βενεζουέλα είχε τον υψηλότερο πληθωρισμό στη Λατινική Αμερική και η κυβέρνηση Τσάβες επιχειρούσε με πλαφόν στις τιμές να ελέγξει την ακρίβεια. Ο ίδιος ο Τσάβες έριχνε την ευθύνη για την ακρίβεια στην κερδοσκοπία και τη σπέκουλα των ιδιωτικών εταιριών. Εκτός της οικονομίας, η άλλη καυτή πατάτα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος είναι η εγκληματικότητα, ένα πρόβλημα για το οποίο ο Τσάβες χρησιμοποίησε ακόμη και τον στρατό.

Το μεγάλο ζητούμενο βέβαια παραμένει πάντα η σχέση του Καράκας με την Ουάσινγκτον. Με τον Μαδούρο στο τιμόνι δεν αναμένεται να αλλάξουν πολλά, τουλάχιστον όχι στο προσκήνιο και είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Βενεζουέλα δεν θα τολμήσει ούτε θα θελήσει να κάνει το άνοιγμα προς την Αμερική, αυτό που έκαναν η Κολομβία, η Βραζιλία και το Περού. Το άλμα στο κενό, όπως το χαρακτήριζαν ο Τσάβες και οι άνθρωποί του…

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ