Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Μοντέλο Αυστραλίας (;) για συντάξεις

Το σενάριο (που υπάρχει στο Μνημόνιο) για συσχέτιση αποδοχών με βάση την περιουσία και η κόντρα Μητρόπουλου με Νεφελούδη!

Τη συσχέτιση της σύνταξης με την ιδιοκτησία ή την ακίνητη περιουσία του συνταξιοδοτούμενου, έτσι ώστε στο εξής όσοι έχουν περιουσία να λαμβάνουν μικρότερη σύνταξη, περιέγραψε ο Αλέξης Μητρόπουλος, Πρόκειται για το μοντέλο Αυστραλίας, που ο τέως αντιπρόεδρος της Βουλής περιέγραψε ότι αναφέρεται στο νομοσχέδιο για το νέο Μνημόνιο. Το μοντέλο αυτό συνταξιοδότησης υπάρχει και εφαρμόζεται ήδη στην άλλη άκρη του πλανήτη και θέλει να εισπράττουν οι δικαιούχοι διαφορετικά ποσά σύνταξης, παρά το γεγονός ότι μπορεί να έχουν καταβάλει τις ίδιες εισφορές.

Η εφαρμογή μιας σχετικής ρήτρας καθορίζει ότι το τελικό ποσό της σύνταξης θα εξαρτάται από την ηλικία του συνταξιοδοτούμενου, από τα έτη ασφάλισης, την οικογενειακή κατάσταση (έγγαμος, άγαμος, διαζευγμένος) και από τα περιουσιακά του στοιχεία. Θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα που έχει αποκτήσει, η αξία τυχόν αυτοκινήτων, σκαφών ή άλλων περιουσιακών στοιχείων που μπορεί να διαθέτει. Επίσης, θα παίζει ρόλο κατά πόσον ο συνταξιοδοτούμενος έχει μερίδιο σε αγρόκτημα, σε επιχείρηση ή καταπίστευμα και αν διαθέτει και άλλα ακίνητα εκτός από το σπίτι που έχει δηλώσει ως τόπο διαμονής (π.χ. εξοχικό).

Η απάντηση ήρθε από τον γενικό γραμματέα Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, ο οποίος προέβη σε μια σκληρή διάψευση με χαρακτηρισμούς όπως «ψεύδη και ανακρίβειες» στα περί ύπαρξης ρήτρας ιδιοκτησίας στο Μνημόνιο, από την οποία θα επηρεάζονται στο εξής οι συντάξεις. Επί της ουσίας, πάντως, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει τέτοιο σενάριο για συσχέτιση των συντάξεων με την ακίνητη περιουσία των συνταξιούχων, αλλά δεν έχει τεθεί τώρα στο νέο Μνημόνιο, χωρίς όμως να αποκλείεται κάτι τέτοιο να προκύψει στο μέλλον.
Ο κ. Νεφελούδης καλεί τον κ. Μητρόπουλο να ανακαλέσει όλες τις «ανακριβείς», όπως τις χαρακτηρίζει, ανακοινώσεις του, αφού αναφέρει επί λέξει ότι «πουθενά δεν αναφέρεται ότι υφίσταται οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της σύνταξης, της ιδιοκτησίας ή της ακίνητης περιουσίας του συνταξιοδοτουμένου σε κανένα σημείο του Μνημονίου».

Ο Σόιμπλε προωθεί χρεοκοπία εντός του ευρώ

Νέο διπλό χτύπημα κατά της Ελλάδας επιφύλαξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, αφενός, προειδοποίησε ότι η παραμονή στο ευρώ προϋποθέτει την τήρηση του Μνημονίου, εξαπολύοντας ταυτόχρονα βολές κατά του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, και, αφετέρου, ζήτησε να θεσπιστούν κανόνες για τη χρεοκοπία χωρών εντός της ευρωζώνης.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο κ. Σόιμπλε τόνισε: «Κάθε χώρα σήμερα πρέπει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να διαχειριστεί τη διαδικασία προσαρμογής η οποία είναι απαραίτητη ώστε να σταθεί στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία» και πρόσθεσε, αναφερόμενος ειδικά στη χώρα μας: «Η ελληνική κοινωνία πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα αν προτιμά να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία προσαρμογής ως μέλος μιας νομισματικής ένωσης, στην οποία δεν υπάρχει το εργαλείο της εξωτερικής υποτίμησης». Ο Γερμανός υπουργός κατηγόρησε επίσης τον κ. Τσίπρα ότι χρησιμοποίησε την «κατανοητή και αυξανόμενη ανησυχία του ελληνικού λαού εξαιτίας των βαρών της προσαρμογής» και υποσχέθηκε ότι οι Ελληνες θα μείνουν στο ευρώ χωρίς πρόγραμμα και χωρίς προσαρμογή, κάτι που «φυσικά δεν μπόρεσε να τηρήσει» και «του πήρε έξι μήνες για να κάνει το αντίθετο».

Ο κ. Σόιμπλε δεν περιορίστηκε μόνο σε δηλώσεις, αλλά προέβη και σε πράξεις. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (ECOFIN) την περασμένη Παρασκευή ζήτησε να θεσπιστούν κανόνες που θα επιτρέπουν τη χρεοκοπία μιας χώρας εντός ευρωζώνης και πρότεινε μια διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους που θα περιλαμβάνει την υποχρεωτική συμμετοχή των ομολογιούχων σε πιθανό «κούρεμα», την αυτόματη παράταση ωριμάνσεων των ομολόγων μιας χώρας μόλις δανειοδοτηθεί από τον ESM και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους της από το ΔΝΤ.

Ζητά πανευρωπαϊκό (!) φόρο στις συναλλαγές

Την παλιά ιδέα για επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών έβγαλε ξανά από το συρτάρι του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην άτυπο σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των «Financial Times».
Η οικονομική εφημερίδα ανέφερε ότι ο κ. Σόιμπλε πιέζει για την εφαρμογή του εν λόγω φόρου (πιο γνωστού ως «φόρου Τόμπιν») σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι μόνο στις 11 χώρες-μέλη που έχουν συναινέσει από τις αρχές του 2013. Ωστόσο, η διαφωνία των υπόλοιπων κρατών, με προεξάρχουσα τη Βρετανία, καθώς και οι αντιδράσεις των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών εταιριών είναι έντονες.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε δημοσιογράφους χαρακτήρισε «αδέξια» την επιβολή ενός φόρου σε μετοχές και ομόλογα, ο οποίος θα εκτείνεται μόνο σε 11 χώρες, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η μεγαλύτερη ολοκλήρωση των κεφαλαιαγορών σε όλη την Ε.Ε. Μάλιστα, η Κομισιόν πρόκειται να παρουσιάσει τα σχέδιά της για τις κεφαλαιαγορές τον Σεπτέμβριο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ