Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Μπαίνει πωλητήριο στη ΓΑΔΑ!

Στο σφυρί βγαίνει το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ) καθώς και άλλα 27 κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες. Το σίριαλ με τα 28 υπό πώληση κρατικά ακίνητα, στα οποία περιλαμβάνονται και κτίρια που στεγάζουν κεντρικές υπηρεσίες υπουργείων (Δικαιοσύνης, Υγείας, Παιδείας κ.ά.), εφορίες κ.λπ. μπήκε από χθες στο τελευταίο στάδιο, καθώς δημοσιεύτηκε η προκήρυξη του διαγωνισμού από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Σύμφωνα με την προκήρυξη, τα 28 κτίρια θα πωληθούν σε δύο πακέτα (14 έκαστο), πιθανώς και σε δύο διαφορετικούς επενδυτές, μέσω της μεθόδου «πώληση και επαναμίσθωση» (sale and lease-back). Το Δημόσιο θα δεσμευτεί ότι για τα επόμενα 20-25 χρόνια θα πληρώνει ενοίκιο ύψους περί τα 30.000.000 ευρώ για τα κτίρια στους επενδυτές που θα τα αγοράσουν. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό προκύπτει ότι αυτοί που θα επικρατήσουν στον διαγωνισμό θα αποκομίσουν σε βάθος 25 ετών περί τα 750.000.000 ευρώ από ενοίκια.

Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει στις 19 Απριλίου. Οι υποψήφιοι επενδυτές πρέπει να διαθέτουν ίδια κεφάλαια 50.000.000 ευρώ, αν διεκδικήσουν το ένα πακέτο, και 100.000.000 ευρώ, αν διεκδικήσουν και τα 28 ακίνητα. Μεταξύ των υποψηφίων για την απόκτηση των ακινήτων φέρεται ότι είναι και ξένοι επενδυτές, σε συνεργασία με θυγατρικές ελληνικών τραπεζών. Μάλιστα, οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των Ανώνυμων Εταιριών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) συνδέεται με τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Η πώληση των συγκεκριμένων κτιρίων (που ήταν περισσότερα στην αρχή, αλλά ορισμένα βγήκαν από τον κατάλογο, όπως κτίρια του υπουργείου Εξωτερικών για λόγους εθνικής ασφάλειας) είναι ένα από τα σίριαλ των ιδιωτικοποιήσεων καθώς είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου.

 

Τα ακίνητα προς ιδιωτικοποίηση

Τα 28 κτίρια τα οποία περιλαμβάνονται στην πρόσκληση είναι:

Υπουργείο Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας), Υπουργείο Εσωτερικών Κεντρικό Κτίριο, Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Παιδείας, Γενικό Χημείο του Κράτους, Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ΕΛ.ΑΣ. Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (EΛ.ΣΤΑΤ.), Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, Αρχηγείο Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, Τμήμα Αλλοδαπών Aττικής, Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών, ΔΟΥ Ξάνθης (A&B) και το Χημείο Ξάνθης, A΄ ΔΟΥ Αθηνών, IZ΄ ΔΟΥ Αθηνών, B΄ ΔΟΥ Κορίνθου, B΄ ΔΟΥ Χαλκίδας, ΔΟΥ Σταυρούπολης, ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης, ΔΟΥ Αγίων Αναργύρων, ΔΟΥ Παλλήνης, IΘ΄ ΔΟΥ Αθηνών, ΔΟΥ Γλυφάδας, ΔΟΥ Χολαργού, ΔΟΥ Κηφισιάς.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ