Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Μπαίνουν σε σταθμούς 155.000 παιδιά

Βρέθηκε λύση και δόθηκαν voucher στους γονείς. Ποιες βελτιώσεις σχεδιάζει για τον επόμενο χρόνο η κυβέρνησηΡεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκε η διαδικασία χορήγησης των ειδικών «επιταγών» (voucher) για την ένταξη παιδιών στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για την περίοδο ’19-’20, προκαλώντας την ικανοποίηση του πρωθυπουργού.

Συνολικά, μέσω voucher σε ιδιωτικούς σταθμούς θα καλυφθούν περίπου 155.000 παιδιά, δηλαδή το σύνολο όσων πληρούσαν τα κριτήρια. Από το 2020, με «επιταγές» των 180 ευρώ τον μήνα, αναμένεται να καλύπτονται και όσες περιπτώσεις δεν έχουν το σύνολο των προϋποθέσεων.

Οπως ανακοίνωσαν χθες οι υπουργοί Εσωτερικών και Εργασίας Τάκης Θεοδωρικάκος και Γιάννης Βρούτσης, αντίστοιχα, παρουσία της αρμόδιας υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου και των επικεφαλής της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, ο αριθμός των ωφελούμενων παιδιών ανέρχεται σε 154.947.

Είναι αυξημένος κατά 27.313 από το σύνολο όσων έλαβαν voucher πέρυσι (127.634 παιδιά).

Πέρυσι δεν καλύφθηκαν αρχικά από τα voucher όλα τα παιδιά τα οποία πληρούσαν τα κριτήρια. Ετσι, τον Σεπτέμβριο δόθηκαν με αποφάσεις της τελευταίας στιγμής επιπλέον «επιταγές» για να καλυφθούν όσες οικογένειες πληρούσαν τους όρους χορήγησης των «επιταγών».

Φέτος, όπως ανέφεραν οι κύριοι Θεοδωρικάκος και Βρούτσης, όλες οι περιπτώσεις που πληρούσαν τα κριτήρια καλύφθηκαν.

Για τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να δοθούν voucher αξίας 180 ευρώ τον μήνα και σε όσους δεν θα καλύπτουν τα κριτήρια (το υπόλοιπο ποσό για την ένταξη στους σταθμούς των παιδιών τους θα καλύπτεται με δικές τους δαπάνες).

«Πιστεύω ότι του χρόνου, καθώς θα έχουμε περισσότερο χρόνο, θα έχουμε το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα που έχει υπάρξει ποτέ στη χώρα» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του γι’ αυτή την εξέλιξη.

«Θα ξεκινήσουμε από τον Σεπτέμβρη με δομικές αλλαγές στο πρόγραμμα, ώστε από του χρόνου να μη μείνει κανένα παιδί εκτός σταθμών» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.

Προσχολική αγωγή

Στο επίκεντρο των συναρμόδιων υπουργείων με το υπ. Παιδείας για την επόμενη χρονιά θα βρεθεί και το ζήτημα της δίχρονης προσχολικής αγωγής, που κινδυνεύει να οδηγηθεί σε αναβολή.

Φέτος υλοποιήθηκε σε μόλις 184 από το σύνολο των 325 δήμων της χώρας, λόγω ελλείψεως δομών και προσωπικού.

Οπως όλα δείχνουν, η αναβολή δύσκολα θα αποφευχθεί και τα αρμόδια υπουργεία μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς και τους δήμους θα επιδιώξουν να θέσουν τις βάσεις για να εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα έπειτα από ένα ή δύο χρόνια, το αργότερο.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ