Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

Μπαίνουν στο στόχαστρο ΕΟΠΥΥ, ΟΤΑ και Ταμεία

Ανοιξε χθες και επισήμως ο δεύτερος κύκλος κινητικότητας – διαθεσιμότητας και απολύσεων για το 2014. Στη συνεδρίαση του  Εθνικού Συμβουλίου Κυβερνητικής Μεταρρύθμισης που έγινε το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, έγινε ενημέρωση από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη για την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου δεσμεύσεων στην τρόικα και καταρτίστηκε το σχέδιο για το δεύτερο κύμα κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων, που θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το δεύτερο κύμα της κινητικότητας θα προέλθει από τον ΕΟΠΥΥ, από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Αναφορικά με τον ΕΟΠΥΥ θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών του το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, ενώ το κομμάτι που αφορά στους ΟΤΑ θα προέλθει από αναγκαστική και εθελούσια διαδημοτική κινητικότητα. Στο κυβερνητικό συμβούλιο διοικητικής μεταρρύθμισης επαναβεβαιώθηκε ότι το επόμενο διάστημα θα αξιολογηθούν τα ΝΠΙΔ, απ’ όπου θα προέλθει ένα μεγάλο μέρος των 11.000 απολύσεων τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα κάνει το 2014. Δεδομένο θεωρείται ότι θα κλείσει το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας που έχει 130 εργαζομένους καθώς και μικροί οργανισμοί, όπου όμως το προσωπικό που απασχολείται είναι συνολικά 200 άτομα.

Επίσης, όπως αποκάλυψε χθες η «δημοκρατία», έγινε η πρώτη συζήτηση για προσλήψεις μέσα στο 2014, οι οποίες, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, θα ξεπεράσουν τις 10.000. Οι προσλήψεις αυτές θα αφορούν τον χώρο της Υγείας και συγκεκριμένα ΜΕΘ και Κέντρα Υγείας. Επίσης, αναμένεται να γίνουν προσλήψεις στον χώρο της ασφάλειας (κυρίως στο Λιμενικό για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης) και στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Κυβερνητικής Μεταρρύθμισης ακολούθησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης για πλειστηριασμούς και ομαδικές απολύσεις παραμένουν, ενώ για το θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ισχυρίστηκε ότι υπάρχει μια πρόταση που τη μελετούν (σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπονται απολύσεις 700 εργαζομένων). Ο κ. Βενιζέλος, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για το θέμα της εξεταστικής επιτροπής, είπε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «έχει εντυπωσιακή συνάφεια με συμφέροντα».
 

Τέλος, τη λειτουργία κέντρου διαδραστικής επικοινωνίας στην Ελλάδα αποφάσισε η Coca-Cola, γεγονός που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στους τομείς της επικοινωνίας, του marketing αλλά και των τεχνικών ηλεκτρονικών υπολογιστών.
 

Το κέντρο θα έχει την ευθύνη επικοινωνίας με πολίτες 23 χωρών στην κεντρική και τη νότια Ευρώπη, μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Την ίδια στιγμή η Nokia εγκαινίασε χθες  το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης, που θα δημιουργήσει 150 θέσεις εργασίας για Ελληνες μηχανικούς.
 

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ