Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

«Μπαλαντέρ» η τιμή της γαλοπούλας!

Παρότι λιανέμποροι και θεσμικοί φορείς διαγκωνίζονται για το ποιος θα παρουσιάσει το φθηνότερο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το σχεδόν άδειο πορτοφόλι των καταναλωτών δεν τους αφήνει να πάρουν μέρος στο… γλέντι. Κι αυτό γιατί οι πιέσεις, που πράγματι καταγράφονται εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο στον τιμάριθμο, δεν αρκούν για να λυθεί η εξίσωση της ακρίβειας, αφού θα πρέπει ληφθεί υπόψη και μία δεύτερη μεταβλητή, αυτή του διαθέσιμου εισοδήματος, το οποίο μετρά νέες μεγάλες απώλειες. Το αποτέλεσμα είναι και φέτος το γιορτινό τραπέζι να κοστίζει ακριβά.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, αναμένεται να κυριαρχήσουν η μειωμένη καταναλωτική δαπάνη αλλά και ο -διαχρονικά πλέον- μειούμενος τζίρος, κυρίως των μικρομεσαίων εμπόρων.
Επί του πρακτέου, για ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι οκτώ ατόμων, που παραδοσιακά περιλαμβάνει δύο τρία ορεκτικά, δύο κυρίως πιάτα, δύο σαλάτες, κρασί, αλκοόλ, γλυκά και φρούτα, το κόστος αγοράς για τα ίδια προϊόντα μπορεί να διαφέρει κατά πολύ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης σε συνδυασμό με έρευνα που πραγματοποίησε η «δημοκρατία» σε τοπικά κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ, ζαχαροπλαστεία και λαϊκές αγορές, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με νωπή γαλοπούλα θα κοστίσει 233,74 ευρώ ή 206,66 ευρώ, εάν επιλεγεί κατεψυγμένη γαλοπούλα. Για τους… υπολοίπους το γιορτινό τραπέζι με γαλοπούλα νωπή θα κοστίσει 152,43 ευρώ, ή 130,80 ευρώ με γαλοπούλα κατεψυγμένη.

Το κρασί

Αυτό σημαίνει ότι το «πλούσιο» τραπέζι, με προϊόντα που έχουν αγοραστεί σε σούπερ μάρκετ, σε κρεοπωλείο της γειτονιάς και σε τοπική λαϊκή αγορά, είναι ακριβότερο κατά 54,1% από το «φτωχό», με τα ίδια προϊόντα και τις ίδιες ποσότητες, που όμως αγοράστηκαν με τιμές κεντρικών αγορών Αθηνών και Ρέντη.
Η διαφορά μεταξύ της ακριβής και της φθηνής τιμής οφείλεται κυρίως σε δύο προϊόντα. Στο κρασί, όπου η διαφορά μεταξύ χαμηλής και ακριβής τιμής διαμορφώνεται σε 41 ευρώ για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, και στη νωπή γαλοπούλα, όπου η διαφορά μεταξύ χαμηλής και υψηλής τιμής φτάνει τα 10 ευρώ.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η τιμή ανά κιλό ξεκινά από τα 7 ευρώ στις αγορές και αγγίζει τα 10 ευρώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία. Σε αυτή την τιμή -9 με 10 ευρώ- αρκετά κρεοπωλεία πωλούν γαλοπούλες της Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Οι εισαγόμενες νωπές γαλοπούλες (Ιταλίας) διατίθενται στα σούπερ μάρκετ στην τιμή των 7,7 ευρώ το κιλό.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη είναι 490 ευρώ καθαρά, ένα νοικοκυριό με έναν εργαζόμενο θα πρέπει να δαπανήσει στην καλύτερη περίπτωση το 1/4 για να στρώσει το τραπέζι των Χριστουγέννων! Εάν, από την άλλη, επιλέξει ακριβότερα προϊόντα, ο εν λόγω μισθωτός θα πρέπει να ξοδέψει τη μισή (!) μηνιαία αποζημίωσή του.
Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα, αισθητά αυξημένη σε σχέση με πέρυσι είναι η τιμή της κατεψυγμένης γαλοπούλας (10%), που σημειωτέον και πέρυσι ήταν αυξημένη κατά 11%, ενώ αυξήσεις εμφανίζονται και στα μαρούλια (2,27%), στο λάχανο (34,38%), στο ελαιόλαδο (8,43%), στις μπίρες (2,52%) και στους τυποποιημένους κουραμπιέδες (5%).

Στον αντίποδα, πτωτική τάση παρατηρείται σε σχέση με πέρυσι σε κάποια από τα προϊόντα παντοπωλείου, όπως τα αναψυκτικά (6,38%) και τα κρασιά (μεσοσταθμική μείωση της τάξεως του 14,4%), ενώ φθηνότερα είναι και ορισμένα λαχανικά και φρούτα. Πρωταγωνίστρια στην πτώση σε ό,τι αφορά τα οπωρολαχανικά είναι η πατάτα (μείωση 26%).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ