Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Μπλακ-άουτ στις «μικρές ΔΕΗ»

Ο κύβος ερρίφθη για τους δύο ανταγωνιστές της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έστειλε χθες κλήσεις για ακρόαση στις Energa και Hellas Power, το πρωί της Δευτέρας, ώστε να προχωρήσει σε αφαίρεση των αδειών λειτουργίας τους, εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει στην επιστροφή των περίπου 200.000 πελατών τους στη ΔΕΗ. Αντίστοιχη απόφαση έχει λάβει, κατά πληροφορίες, και ο διαχειριστής του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) και σήμερα αναμένεται να παρασχεθούν οι οδηγίες για τους πελάτες, με κοινή ανακοίνωση ΔΕΣΜΗΕ, ΡΑΕ και ΔΕΗ.

Οι Energa και Hellas Power, που ελέγχονται πλέον από το «αραβορωσικό» fund Worldwide Energy Limited, δεν κατέβαλαν χθες την οφειλόμενη δόση των 27.000.000 ευρώ προς τον διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ). Η αντιπρότασή τους για καταβολή 15.000.000 ευρώ και την πληρωμή του υπόλοιπου ποσού μέσω λογαριασμού της Hellas Power, που έχουν «παγώσει» οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, δεν έγινε δεκτή.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, υπό την «καθοδήγηση» του οποίου η αγορά ενέργειας κλείνει αντί να ανοίγει, παραπέμπει στις ρυθμιστικές αρχές. Οι τελευταίες, με τη σειρά τους, καθησυχάζουν τους καταναλωτές και επαναλαμβάνουν πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Σε περίπτωση αλλαγής προμηθευτή, η μετάβαση προς τη ΔΕΗ ως «προμηθευτή τελευταίου καταφυγίου» γίνεται με αυτόματο τρόπο, χωρίς ο καταναλωτής να υποστεί διακοπή της τροφοδότησής του με ηλεκτρική ενέργεια. Οποιοδήποτε ποσό έχει καταβληθεί από τον καταναλωτή στον μέχρι πρότινος προμηθευτή του και αφορά λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος (με ή χωρίς το έκτακτο τέλος ακινήτων) δεν καταβάλλεται ξανά.

Οι εκπρόσωποι της Worldwide Energy Limited εξέδωσαν χθες εκτενή ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι η Energa και η Hellas Power διεκδικούν ποσά που υπερβαίνουν τα 340.000.000 ευρώ από ΔΕΣΜΗΕ, ΡΑΕ και λοιπούς κρατικούς φορείς. Οι διεκδικήσεις, που παρουσιάζονται αναλυτικά, συνδέονται με «στρεβλώσεις της αγοράς» και έχουν ήδη γίνει καταγγελίες στη ΡΑΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ έχουν κατατεθεί μηνύσεις και αγωγές κατά της διοίκησης του ΔΕΣΜΗΕ. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δύο εταιριών εξακολουθεί να παραμένει θολό και η διερεύνηση των Αρχών συνεχίζεται, καθώς προσκρούουν σε δίκτυο υπεράκτιων εταιριών.

Τυχόν ανάκληση των αδειών λειτουργίας των δύο εταιριών δημιουργεί «τρύπα» που κινείται μεταξύ 130.000.000 και 200.000.000 ευρώ, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει επίσημες ανακοινώσεις για τις οφειλές των δύο εταιριών.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ