Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Μπλακάουτ από σήμερα για δηλώσεις στην Εφορία

Στον αέρα τινάζει η αποχή των φοροτεχνικών – λογιστών, που ξεκινάει από σήμερα και θα συνεχιστεί έως τις 22 Ιουλίου, τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Την αποχή ανακοίνωσε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), η οποία ζητά παράταση στις ημερομηνίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (ανεξαρτήτως ΑΦΜ) έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είναι έντονα δυσαρεστημένος με την εξέλιξη του θέματος, για το οποίο θεωρεί υπεύθυνο για τους λανθασμένους χειρισμούς τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη. Υψηλόβαθμες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν λάθη στον σχεδιασμό του συστήματος και δεν αποκλείουν όλες οι ημερομηνίες για την υποβολή των δηλώσεων να πάνε στο τέλος Αυγούστου, σε αντιδιαστολή με την επιμονή του προαναφερόμενου γενικού γραμματέα να μη δοθεί καμία παράταση…

Το θέμα είναι μείζον, καθώς, με βάση όσα ισχυρίζεται το υπουργείο Οικονομικών, έχουν υποβληθεί έως σήμερα 1.800.000 δηλώσεις σε σύνολο 6.500.000 φορολογουμένων. Πάντως σε κάθε περίπτωση η καθυστέρηση στην υποβολή των δηλώσεων θα επηρεάσει αρνητικά τα δημόσια έσοδα, τα οποία στο εξάμηνο παρουσίασαν τρύπα πάνω από 900.000.000 ευρώ.

Η ΠΟΦΕΕ ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να καλύψει επαρκώς την υποβολή των δηλώσεων εξαιτίας των διαρκών μπλακάουτ στο TAXISnet. Την ίδια στιγμή η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) σε χθεσινή ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει καμία κατάρρευση του συστήματος, το οποίο δέχεται καθημερινά 65.000-70.000 έντυπα Ε1 των φορολογουμένων (και 30.000-40.000 τα Σαββατοκύριακα), και η δυναμικότητά του μπορεί να ανέλθει στις 150.000. υποβολές ημερησίως. Πάντως, με βάση την ισχύουσα ημερομηνία για λήξη της υποβολής φορολογικών δηλώσεων, που είναι η 31η Αυγούστου, προκύπτει ότι στο ενδιάμεσο διάστημα πρέπει να υποβάλλονται καθημερινά στο TAXISnet περίπου 108.965 φορολογικές δηλώσεις, κάτι που είναι αδύνατο για την ελληνική πραγματικότητα και τις αντοχές του συστήματος.

Η ΓΓΠΣ «απολογήθηκε» χθες και για την καθυστέρηση στο θέμα των τόκων, υπογραμμίζοντας: «Η μεταφόρτωση των στοιχείων των τόκων ολοκληρώνεται μέχρι αύριο, παρότι μέχρι και προχθές συνέχιζαν να φτάνουν από τις τράπεζες αρχεία με διορθώσεις και επικαιροποιήσεις στοιχείων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρήθηκε ο προκαθορισμένος μορφότυπος, με αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση στις μεταφορτώσεις».

Οι ημερομηνίες για την υποβολή των δηλώσεων

Η ηλεκτρονική υποβολή των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού φορολογικού μητρώου του φορολογουμένου, θα γίνεται ως εξής:

-Για τα ψηφία: 1 και 2 έως και την 22η Ιουλίου 2013

-Για ψηφία: 3 και 4 έως και την 29η Ιουλίου 2013

-Για τα ψηφία: 5 και 6 έως και την 5η Αυγούστου 2013

-Για τα ψηφία: 7 και 8 έως και την 12η Αυγούστου 2013

-Για το ψηφίο: 9 έως και την 26η Αυγούστου 2013

-Για το ψηφίο: 0 έως και την 30ή Αυγούστου 2013

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ