Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2020

«Μπλόκο» σε 200.000 (εμπρόθεσμες) φοροδηλώσεις

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Περίπου 200.000 φορολογούμενοι που υπέβαλαν εμπρόθεσμα τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, αλλά κλήθηκαν για έλεγχο δικαιολογητικών στις εφορίες, δεν έχουν λάβει ακόμη τα εκκαθαριστικά σημειώματα και αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο να κληθούν να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος σε δύο αντί για τρεις δόσεις.

Συγκεκριμένα, αν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν εκκαθαρίσουν εντός των προσεχών ημερών τις δηλώσεις τους, τότε οι φορολογούμενοι θα κληθούν να εξοφλήσουν τους φόρους σε δύο δόσεις, μέχρι τα τέλη των μηνών Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, οι παραπάνω φορολογούμενοι, αν και υπέβαλαν τη φορολογική δήλωσή τους πριν από τη 14η Ιουλίου (όταν και έκλεισε το ηλεκτρονικό σύστημα), περιμένουν από το υπουργείο Οικονομικών να ολοκληρώσει τη διαδικασία εκκαθάρισης.

Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς κλήθηκαν να προσκομίσουν τις βεβαιώσεις αποδοχών και τις αποδείξεις στην Εφορία, αφετέρου στο ότι κάποιοι άλλοι υπέβαλαν δήλωση με επιφύλαξη, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Το πρόβλημα που δημιουργείται σχετίζεται με την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης, η οποία εκπνέει την επόμενη Πέμπτη. Δηλαδή, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση από το υπουργείο Οικονομικών μέχρι τις 31 Ιουλίου, θα θεωρηθούν οφειλέτες του Δημοσίου ή θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο σε δύο δόσεις

Σύμφωνα με τον νόμο, οι δόσεις του φόρου εισοδήματος καταβάλλονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, και δη στα τέλη Ιουλίου, στα τέλη Σεπτεμβρίου και στα τέλη Νοεμβρίου. Στην περίπτωση που ο φόρος βεβαιωθεί μετά τις 31 Ιουλίου, θα πρέπει -προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα πληρωμής του φόρου σε τρεις διμηνιαίες δόσεις- να τροποποιηθεί η νομοθεσία. Διαφορετικά, χωρίς οι ίδιοι να φέρουν ευθύνη, θα «χάσουν» μία δόση από τις τρεις που προβλέπονται.

Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι γίνεται αγώνας ώστε να επιλυθούν τα διάφορα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τόσο με το ηλεκτρονικό σύστημα TAXISnet όσο και με τη νομοθεσία.

Σε κάθε περίπτωση, και οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, είναι υποχρεωμένοι να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό τους από το ΤΑΧΙnet να σπεύσουν στις εφορίες προκειμένου να πληρώσουν την πρώτη δόση που τους αναλογεί.

Σε περίπτωση που οφειλή του φόρου γίνει ληξιπρόθεσμη, τότε οι φορολογούμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με προσαυξήσεις «φωτιά» οι οποίες φτάνουν έως και το 11,5% μέσα σε τρεις μήνες!

Νέα εγκύκλιος για επανέλεγχο στις τροποποιητικές δηλώσεις

Εν τω μεταξύ, τον κίνδυνο να κληθούν στην Εφορία για να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά της φορολογικής δήλωσής τους αντιμετωπίζουν και όσοι προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, η οποία οδηγεί σε μείωση του οφειλόμενου φόρου που βεβαιώθηκε με την αρχική δήλωση. Σύμφωνα με την εγκύκλιο της γενικής γραμματέως Δημόσιων Εσόδων, Αικ. Σαββαΐδου, όλες οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ανεξάρτητα από τις μεταβολές που θα δηλώνονται σε αυτές (έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3), θα εκκαθαρίζονται άμεσα και εκ των υστέρων θα διενεργείται δειγματοληπτικός έλεγχος, ανάλογα με το αντικείμενο της τροποποιητικής (μείωση δηλούμενου εισοδήματος ή ανάκληση τεκμηρίων, τροποποιητικές δηλώσεις για τις οποίες έχει δηλωθεί αυτοέλεγχος κατά την αρχική υποβολή κτλ). Στην περίπτωση υποβολής χρεωστικών τροποποιητικών δηλώσεων, επιβάλλεται προσαύξηση φόρου 1% για κάθε μήνα εκπρόθεσμης υποβολής, αρχής γενομένης από τις 15 Ιουλίου 2014. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων από τις οποίες δεν προκύπτει φόρος (μηδενικές ή πιστωτικές) ή τροποποιητικών δηλώσεων πληροφοριακού χαρακτήρα επιβάλλεται πρόστιμο που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 100 ευρώ.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαύρη προπαγάνδα! Το Μαξίμου δίνει… γραμμή σε ΜΜΕ

Τις κυβερνητικές εντολές δημοσίευσαν (κατά λάθος) ιστοσελίδες, φανερώνοντας τα σκοτεινά μυστικά της ενημέρωσης Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και την κακή του ώρα»....

Κατάργηση οκταώρου και υπερωρίες χωρίς αμοιβή!

«Βόμβα» στα εργασιακά φέρνει το νομοσχέδιο που θεσμοθετεί τη δεκάωρη εργασία. Θα δίνονται γονικές άδειες και στον πατέρα Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά φέρνει η κυβέρνηση...

Οι παρελάσεις Ελλήνων απαγορεύονται, αλλά οι Ιρακινοί μπορούν να διαδηλώνουν ελεύθερα

Απίστευτο! Οι ισλαμιστές μπορούν να κάνουν συγκεντρώσεις τη στιγμή που οι παρελάσεις είναι παράνομες! Απίστευτο και όμως... ελληνικό! Ανήμερα την 28η Οκτωβρίου δεκάδες πολίτες με...

Άνοιξε ο δρόμος για συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν στη Μόσχα

Αποκάλυψη του Ν. Δένδια στους εκπροσώπους των κομμάτων, τους οποίους ενημέρωσε για τα εθνικά θέματα Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα δρομολογείται για το προσεχές...

Οι ναρκέμποροι του «Noor 1» αποφυλακίζονται – Το Εφετείο «έσπασε» τα ισόβια

Ρεπορτάζ Βασίλης Τζήμτσος Μετέφεραν τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης στην Ευρώπη, συνολικά 2,1 τόνους της λευκής σκόνης που θα σκόρπιζε τον θάνατο, όμως σε λίγο θα...