Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

«Μπλόκο» των δανειστών στις αλλαγές Φίλη για την ιδιωτική εκπαίδευση

«Κόκκινη κάρτα» στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στην ιδιωτική εκπαίδευση βγάζουν οι θεσμοί, οι οποίοι εγείρουν ενστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι απολύσεις των εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί διαφωνούν με ορισμένες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ελληνόγλωσση και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, με «αιχμή» το άρθρο 28.

Οπως προβλέπει το άρθρο, οι εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται με διετή σύμβαση ορισμένου χρόνου και «κατά τη λήξη της διετίας ο ιδιοκτήτης μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση. Μετά την πάροδο της διετίας, εφόσον δεν καταγγελθεί, η σύμβαση μετατρέπεται αυτοδικαίως σε σύμβαση αορίστου χρόνου».

Η σύμβαση αορίστου χρόνου μπορεί να καταγγελθεί εάν ο εργοδότης επικαλείται και αποδεικνύει επαρκώς αιτιολογημένη διαταραχή του εκπαιδευτικού κλίματος στο σχολείο λόγω αδυναμίας συνεργασίας εργοδότη και εκπαιδευτικού στην περίπτωση κατάργησης σχολείων, τάξεων και τμημάτων, εάν ο εκπαιδευτικός συμπληρώσει το 70ό έτος ηλικίας και σε περιπτώσεις συνταξιοδότησης, πειθαρχικού παραπτώματος και σωματικής ή πνευματικής ανεπάρκειας του εκπαιδευτικού.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά το πρόσφατο παρελθόν, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας -την άνοιξη του 2015 επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά και τον περασμένο χειμώνα με τον Νίκο Φίλη- προσπάθησε να περάσει παρόμοιες ρυθμίσεις, οι οποίες προσέκρουσαν στον «σκόπελο» των δανειστών, καθώς θεωρήθηκε ότι καθιερώνουν ρήτρες μονιμότητας στα ιδιωτικά σχολεία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ