Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Μπορεί να παραμένει πρόεδρος του ΟΠΑΠ ο Γ. Σπανουδάκης;

Αυτοβούλως προσήλθε χτες το πρωί στα γραφεία της Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛ.ΑΣ. το γνωστό και μη εξαιρετέο ανώτατο στέλεχος του ΟΠΑΠ, ο κ. Γιάννης Σπανουδάκης, και… παραδόθηκε για παλαιές αλλά όχι ξεχασμένες οφειλές προς το Δημόσιο. Ο διευθύνων σύμβουλος του κρατικού «χρυσωρυχείου» αναγνώρισε ενώπιον των αξιωματικών της Αστυνομίας (εάν είναι δυνατόν) οφειλή περίπου 400.000 ευρώ που έχει εδώ και χρόνια βεβαιωθεί από το υπουργείο Οικονομικών, όταν ο ίδιος εκτελούσε χρέη διευθύνοντος σύμβουλου στον Ομιλο Πετζετάκι. Παρέμενε όμως άγνωστο και δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων γιατί, ενώ είχε συλληφθεί (και διασυρθεί) ο Γιώργος Πετζετάκις, ιδιοκτήτης της γνωστής εταιρίας, ο κ. Σπανουδάκης έμενε στο απυρόβλητο, ήταν ελεύθερος και διαχειριζόταν εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό κορβανά.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της ΕΛ.ΑΣ. ο κ. Σπανουδάκης συνελήφθη χτες για οφειλές στο Δημόσιο ύψους 375.187 ευρώ, για το χρονικό διάστημα προ της θητείας του στον ΟΠΑΠ, από 6/2/2006 έως και την 6/12/2008, που ήταν διευθύνων σύμβουλος της γνωστής εταιρίας πλαστικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζικοί λογαριασμοί του και η ακίνητη περιουσία του ήταν δεσμευμένα, παρά τις επίμονες προσπάθειες για άρση των δεσμευτικών μέτρων από την πλευρά Σπανουδάκη.

Πρόσφατα μάλιστα είχε δημοσιοποιηθεί ότι στη δέσμευση της περιουσίας του κ. Σπανουδάκη προέβη το ΔΕΚ Αθηνών, καθώς ο τέως διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Πετζετάκις δεν κατέβαλε στο Ελληνικό Δημόσιο φόρους περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ, ενώ κατά την ίδια ημερομηνία (Σεπτέμβριος 2010) η εταιρία όφειλε στην Εφορία ποσό 1.800.000 ευρώ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο κ. Σπανουδάκης οδηγήθηκε χθες το μεσημέρι στον εισαγγελέα και παραπέμφθηκε στο αυτόφωρο για να δικαστεί, από όπου ζήτησε και έλαβε τριήμερη προθεσμία.

Τα ερωτήματα για την υπόθεση Σπανουδάκη είναι τα εξής:

-Πώς είναι δυνατόν να έχει επιλεγεί για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου κρατικού οργανισμού, όπως είναι ο ΟΠΑΠ, όταν ήταν γνωστά από την πρώτη στιγμή τα χρέη της Πετζετάκις προς το Δημόσιο; Με ποιες «αξιοκρατικές» διαδικασίες επελέγη ο κ. Σπανουδάκης, όταν από τα κυβερνητικά στελέχη που τον επέλεξαν υπήρχαν πληροφορίες για τις υπέρογκες οφειλές της εταιρίας Πετζετάκις;

-Πώς ο ΟΠΑΠ εξακολουθεί να λαμβάνει νομίμως φορολογική ενημερότητα, όταν είναι γνωστό ότι ο διευθύνων σύμβουλός του είναι υπόλογος για χρέη προς το Δημόσιο, και μάλιστα τώρα έχει συλληφθεί και δίνει λόγο στον εισαγγελέα;

-Πώς ο Γιάννης Σπανουδάκης παραμένει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ, όταν το υπουργείο Οικονομικών (των Παπακωνσταντίνου, Κουσελά, Βενιζέλου αλλά και Καπελέρη), με την πασίγνωστη δέσμευση της περιουσίας του, γνώριζε τη συνυπαιτιότητά του εδώ και ενάμιση χρόνο;

Μείζον ζήτημα όμως είχε προκύψει και τον περασμένο Νοέμβριο του 2011 για τον κ. Σπανουδάκη. Οπως είχε γίνει γνωστό, από τις 8 του Νοέμβρη του 2011 η ΦΑΕΕ Θεσσαλονίκης του είχε αποστείλει Σημείωμα προ Ποινικής Δίωξης για οφειλές συνολικού ποσού 2.000.000 ευρώ της εταιρίας Πλαστικά Βορείου Ελλάδος (θυγατρική της Πετζετάκις) για το οποίο ενέχεται ατομικά (και με ατομικό φορολογικό καταλογισμό) έως το 1.000.000 ευρώ.

Ο κ. Σπανουδάκης κατείχε διοικητική θέση και στη θυγατρική εταιρία, στην οποία ήταν διευθύνων σύμβουλος προτού αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στον ΟΠΑΠ.

Βέβαια ο νυν διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ με δημόσια δήλωσή του είχε σπεύσει να διευκρινίσει ότι η εμπλοκή του στην υπόθεση «Πετζετάκις» δεν είχε ουδεμία σχέση με τα πραγματικά περιστατικά του ογκώδους φακέλου που απασχολεί τη Δικαιοσύνη και την Οικονομική Αστυνομία, «τα οποία τόσο η δημοσιογραφική έρευνα όσο και κάθε πολίτης μπορεί ελεύθερα να επαληθεύσει προσφεύγοντας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», όπως είχε πει τότε ο κ. Σπανουδάκης.

Στέφανος Χίος

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ