Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

«Μπουγιουρντί» από Κομισιόν

Με οποιοδήποτε νομικό μέσο προσπαθεί η Ελλάδα να καθυστερήσει την επιστροφή ποσού 424.800.000 ευρώ που ζητά εντόκως η Ευρωπαϊκή Ενωση και αφορά παράνομες κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν μέσω του ΕΛΓΑ στους αγρότες την περίοδο 2008-2009.

Πρόκειται για το περίφημο «πακέτο Χατζηγάκη», για τη νομιμότητα του οποίου, σύμφωνα με τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν κατορθώσαμε να πείσουμε την Κομισιόν ύστερα από τρία χρόνια αλληλογραφίας και επαφών.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης έδωσε χθες εντολή στο Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να ασκήσει προσφυγή ακύρωσης ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε., καθώς επίσης να καταθέσει αίτηση για την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης.

Η υπόθεση ξεκινά από το 2009. Με κοινή υπουργική απόφαση που εξέδωσαν στις αρχές αυτού του έτους ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Χατζηγάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Λέγκας δινόταν εντολή για την πληρωμή 415.000.000 ευρώ σε αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ.

Χθες, όμως, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι «στις πληρωμές αυτές δεν έγιναν σεβαστοί οι κανόνες για τη νόμιμη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων. Ταυτόχρονα οι επικοινωνιακοί χειρισμοί που συνόδευσαν τις πληρωμές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κλήθηκε άμεσα στις Βρυξέλλες ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να αιτιολογήσει τις πληρωμές, προφανώς χωρίς να πείσει την τότε επίτροπο Γεωργίας».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστωθεί αν οι πληρωμές συμβιβάζονται με την κοινοτική νομοθεσία. Στο πλαίσιο μάλιστα της ίδιας έρευνας, η Ε.Ε. εξέτασε και αντίστοιχες πληρωμές, ύψους 387.000.000 ευρώ, που έγιναν επίσης μέσω του ΕΛΓΑ το 2008, φτάνοντας έτσι το συνολικό αντικείμενο της έρευνας στα 802.000.000 ευρώ.

Επειτα από τρία χρόνια συνεχών επαφών και διαβουλεύσεων η επιτροπή αποδέχτηκε τελικά τα επιχειρήματα των ελληνικών αρχών, αλλά για την αιτιολόγηση των 378.000.000 από το σύνολο των 802.000.000 ευρώ.

Ετσι, σύμφωνα με απόφαση που θα δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε., το συνολικό ύψος των παράνομων κρατικών ενισχύσεων, που κατά την επιτροπή πρέπει να ανακτηθούν έντοκα, ανέρχεται στο ποσό των 424.800.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ποσό περίπου 500.000.000 ευρώ θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και τα ελλείμματα. Και αυτό, χωρίς να συνυπολογίζονται επιπλέον πρόστιμα άνω των 220.000.000 ευρώ τον χρόνο, τα οποία παρακρατούνται από την Ε.Ε. για παραλείψεις και παρατυπίες των προηγούμενων χρόνων, που επίσης επιβαρύνουν τα ελλείμματα της χώρας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ