Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Μπρος-πίσω Ρέππα και Γιαννίτση για τις απολύσεις

Τα μπρος πίσω του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα και του υπουργού Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση, αναφορικά με τις απολύσεις ή μη στον δημόσιο τομέα, για να καλυφθεί η αποτυχία της προσυνταξιοδοτικής διαδικασίας και της εφεδρείας, συνεχίζονται.

Χθες ήταν η ημέρα κατά την οποία και οι δύο απέρριψαν μετά βδελυγμίας την πιθανότητα απολύσεων στον δημόσιο τομέα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι στόχος δεν είναι να αδειάσει οριζόντια το Δημόσιο, αλλά να μπορέσει να υπάρξει η αναδιάρθρωσή του, έτσι ώστε να βελτιωθεί. Συνέβη δε το εκπληκτικό μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο: ο κ. Γιαννίτσης να «αποσύρει» την αναγγελία περί απολύσεων, δηλώνοντας… απληροφόρητος!

Οι υπουργοί προσπάθησαν χθες, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τις τελευταίες δηλώσεις τους, με τις οποίες στην ουσία είχαν ταχθεί υπέρ των απολύσεων στο Δημόσιο,

«Απέναντι σ’ ένα μέτωπο υπέρ των απολύσεων είμαστε αρνητικοί. Στο κίνημα υπέρ της αναδιάρθρωσης του κράτους είμαστε υπέρμαχοι πρωτοστάτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι όποιες απολύσεις θα γίνουν σε βάθος χρόνου. Μάλιστα, ο κ. Ρέππας δεν απέκλεισε η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015 να επιτευχθεί και μέσω του «φυσικού τρόπου», όπως είπε, δηλαδή των συνταξιοδοτήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ο κ. Ρέππας, ο οποίος διαφοροποιεί τη θέση του ανάλογα και με τις εσωκομματικές διαδικασίες που τεκταίνονται στο ΠΑΣΟΚ, είχε πει, λίγο πολύ, τα ίδια πράγματα, επισημαίνοντας τότε ότι «οι απολύσεις μπορούν να έλθουν μόνο μέσα από την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και φυσικά την αξιολόγηση των υπαλλήλων».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση προχθές το βράδυ, παραδέχτηκε ότι «δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις απολύσεις», το δικαιολόγησε, τονίζοντας ότι «επειδή πιέστηκα να απαντήσω, έθεσα ένα ερώτημα για τον στόχο που προβλέπεται από το Μεσοπρόθεσμο, χωρίς όμως να έχω πληροφόρηση»!

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γιαννίτσης, ο οποίος δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί του θέματος των απολύσεων ή μη, ανέφερε χαρακτηριστικά στη ΝΕΤ ότι «το διαρθρωτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για την εξυγίανση του Δημοσίου προβλέπει και μείωση του κόσμου στον δημόσιο τομέα μέχρι το 2015 κατά 150.000 άτομα: είτε συντάξεις είτε αποχωρήσεις είτε οτιδήποτε. Υποθέτω ότι μέσα εκεί είναι και οι απολύσεις… Δεν νομίζω ότι βγαίνει η μείωση του Δημοσίου μόνο με τις συνταξιοδοτήσεις».

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ