Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

Μυστηριώδης στη ζωή αλλά και στον θάνατο ο Μ. Κυπριανίδης

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Η λαμπερή ιστορία του επιχειρηματία που βρέθηκε νεκρός στη Ζυρίχη. Το φτωχικό ξεκίνημα, ο πλούσιος γάμος, η «φούσκα» του Κεράνη, ο δεσμός με τη Μιμή Ντενίση και η γνωριμία του με την οικογένεια Μητσοτάκη

Η είδηση του θανάτου του 66χρονου Μανώλη Κυπριανίδη, στην κατοικία του κοντά στη Ζυρίχη της Ελβετίας όπου διέμενε -αν και όχι μόνιμα- τα τελευταία χρόνια, προκάλεσε αίσθηση και περιβάλλεται από ένα πέπλο μυστηρίου, όπως άλλωστε και η εν γένει διαδρομή του στην επιχειρηματική και την κοσμική ζωή της Αθήνας.

Γιος φτωχής οικογένειας, που έκανε σπουδές και απέκτησε αστικούς τρόπους στο εξωτερικό, έγινε γνωστός από τον γάμο του με την κόρη της συζύγου του ιδιοκτήτη της καπνοβιομηχανίας Κεράνης Μαρίνα Φλέγγα. Ο γάμος του τον έφερε να παίζει για κάποια εποχή σημαντικό ρόλο στην καπνοβιομηχανία, αφού είχε αποκτήσει πακέτο μετοχών, αλλά να μην καταφέρνει να εξασφαλίσει την επιβίωσή της. Το 1998 ενεπλάκη στη διαχείριση των μετοχών της καπνοβιομηχανίας στο Χρηματιστήριο, που εξελίχθηκε σε μία από τις μεγάλες «φούσκες» της εποχής και, όπως λέγεται, έχασαν τα λεφτά τους πολλοί μικροεπενδυτές. Ο Κυπριανίδης απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών, τις οποίες μεταβίβασε εν μια νυκτί σε offshore για να πωληθούν αργότερα.

«Κώδικας»

Μετά τον χωρισμό του από τη Μαρίνα Φλέγγα έκανε δεσμό με τη γνωστή ηθοποιό Μιμή Ντενίση, κάτι που έσπασε και τον κώδικα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής του λόγω των -όχι πολλών πάντως- κοινών εμφανίσεών τους. Ο Μανώλης Κυπριανίδης, όπως λένε αυτοί που τον γνώρισαν, από την κοινωνική του ανέλιξη και μετά ζούσε πάντα μέσα στη χλιδή, αλλά δεν το επεδείκνυε από άποψη, «σαν γνήσιος σνομπ, περιφρονούσε τις ελληνικές κοσμικότητες».

Οι πρώτες πληροφορίες από την Ελβετία ήταν συγκεχυμένες, κινούνταν ανάμεσα σε δολοφονία και σε αυτοκτονία· η τελευταία εκδοχή των ελβετικών Αρχών είναι ότι ο θάνατός του οφείλεται σε παθολογικά αίτια, αν και αρχικά διέρρευσε ότι στον χώρο υπήρχε έντονη οσμή από οξύ. Και μόνο το γεγονός όμως ότι οι ελβετικές Αρχές αναφέρουν ότι βρέθηκε τρεις μέρες μετά τον ιατροδικαστικό προσδιορισμό του θανάτου του δημιουργεί ερωτήματα. Οσοι γνώριζαν τον Μανώλη Κυπριανίδη, γνωστό bon viveur των Αθηνών, αποκλείουν την εκδοχή της αυτοκτονίας. Ενδεικτικό της προσωπικότητας του Μανώλη Κυπριανίδη είναι ότι ακόμη και στην εποχή του διαδικτύου δεν υπάρχει βιογραφικό του. Ευρύτερα γνωστός έγινε και από την αγορά της βίλας του Ωνάση στο Λαγονήσι, όπου διέμενε κατά την επταετία ο δικτάτορας Παπαδόπουλος.

Στη βίλα στο Λαγονήσι ο Μανώλης Κυπριανίδης περιβαλλόταν από υπηρετικό προσωπικό με στολές και τυπικό που περιελάμβανε έπαρση και υποστολή σημαίας, ενώ κάποια εποχή κυκλοφορούσε με Ρολς Ρόις. Το αρχικό οικόπεδο στο Λαγονήσι, από τέσσερα στρέμματα, είχε σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ διέθετε μέτρα ασφαλείας με θωρακισμένες πόρτες, σύστημα καμερών και ιδιωτική εταιρία σεκιούριτι, μέτρα προστασίας που μπροστά τους ωχριούν αυτά του Μεγάρου Μαξίμου. Υπό αυτό το πρίσμα, το γεγονός ότι ήταν νεκρός στο σπίτι για τρεις μέρες προτού τον βρουν οι ελβετικές Αρχές προκαλεί ακόμη περισσότερα ερωτήματα. Φυσικά, ο Μανώλης Κυπριανίδης δεν ζούσε μία απλή ζωή στη Ζυρίχη. Τα τελευταία χρόνια πάντως μοίραζε τον χρόνο του ανάμεσα στο Λαγονήσι και στη Ζυρίχη, ενώ είχε αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα στη Νότια Αφρική.

Διαχείριση

Το τελευταίο περιστατικό της πολυκύμαντης ζωής του, που τον έκανε ευρύτερα γνωστό, ήταν η εμπλοκή του στην πορεία της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής, της οποίας ήταν πρόεδρος αλλά όχι εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. για οκτώ χρόνια, έως τον Μάιο του 2014. Και σε αυτή την περίπτωση όμως ο Μανώλης Κυπριανίδης φαίνεται να διαχειρίστηκε τον μαρασμό της ιστορικής βιομηχανίας, η οποία βγήκε από το Χρηματιστήριο το 2015, προκειμένου, όπως οι γνώστες εκτιμούν, να κατατμηθεί και να πουληθεί πιο εύκολα.
Προκαλεί δε ερωτήματα το γεγονός ότι η εταιρία σε όλη την περίοδο της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με τα μεγάλα έργα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες και παρά τη σχέση με τους μεγάλους παίκτες των κατασκευών παρουσίασε πτωτική πορεία, εν αντιθέσει με τον ανταγωνιστή της, την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ.

Ο Μανώλης Κυπριανίδης ήταν γνωστός στους πολιτικούς, στους επιχειρηματικούς και τους πολιτικούς κύκλους ως «καλός dealer» και όχι ως μάνατζερ. Δικτυωμένος στο πολιτικό σύστημα της χώρας, κυρίως με πρόσωπα της συντηρητικής παράταξης, εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος και εκφραστής του παλαιού χρήματος. Η είσοδός του στην οικογένεια Κεράνη τού άνοιξε δρόμους για τις παλιές επιχειρηματικές και πολιτικές οικογένειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και η οικογένεια Μητσοτάκη.

Ο ρόλος του στην πώληση της ΑΓΕΤ Ηρακλής!

Οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ λένε ότι με τις πολιτικές γνωριμίες του είχε διαδραματίσει ρόλο στην πώληση της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής από την ιταλική εταιρία Καλτσεστρούτσι (Calcestruzzi) στη γαλλική Λαφάρζ (Lafarge).
Η ιστορική τσιμεντοβιομηχανία δεν πωλήθηκε απευθείας στη Λαφάρζ, αλλά καταρχάς στην αγγλικών συμφερόντων και μικρής εμβέλειας αγγλική εταιρία Μπλου Σερκλ (Blue Circle). Στη συνέχεια η Λαφάρζ αγόρασε την Μπλου Σερκλ, το μόνο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της οποίας ήταν η ελληνική ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Λέγεται ότι ο Κυπριανίδης τότε είχε συμφέροντα στην Μπλου Σερκλ, κάτι που συνέβαλε στην ανάληψη της προεδρίας της ΑΓΕΤ μερικά χρόνια αργότερα. Το γεγονός όμως ότι η Καλτσεστρούτσι δεν διαπραγματεύτηκε απευθείας με τη Λαφάρζ, που είναι κολοσσός του κλάδου των τσιμέντων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά μέσω της Μπλου Σερκλ, έχει τη σημασία του, ειδικά εάν οι Ιταλοί δεν γνώριζαν από την αρχή τη σχέση.

Η ΑΓΕΤ είχε πουληθεί στην Καλτσεστρούτσι από το ελληνικό Δημόσιο επί πρωθυπουργίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με μία διαδικασία που είχε προκαλέσει τότε μια σειρά από αντιδράσεις. Ανθρωποι του οικονομικού και του πολιτικού χώρου λένε ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έπαψε να παρακολουθεί την πορεία της εταιρίας.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνέντευξη βόμβα του καθηγητή Ιωαννίδη στη «δημοκρατία» του Σαββάτου

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εφημερίδα «δημοκρατία» του Σαββάτου ο διακεκριμένος καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης...

Φαιδρή δήλωση της Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου που υποβαθμίζει τον εθνικό κίνδυνο

«Δυσάρεστη η εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, αλλά η πανδημία είναι το μεγάλο πρόβλημα» Μια φαιδρή όσο και απίστευτη δήλωση έκανε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα...

Κατάρρευση μισθών εν μέσω πανδημίας καταγράφει η ΓΣΕΕ

Αυξήθηκαν από το 1% στο 12% οι εργαζόμενοι με αποδοχές έως 200 ευρώ! Το 31% το δεύτερο τρίμηνο έλαβε λιγότερα από 650 ευρώ μεικτά Τη...

Μια ανάσα από το Καστελόριζο το «Oruc Reis», παραβιάζει χωρίς αντίδραση την υφαλοκρηπίδα μας

Συνεχίζουν οι Τούρκοι το... μαρτύριο της σταγόνας, έχοντας στο στόχαστρο την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο....

Στη φυλακή η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής

Αυλαία χθες στην πολύκροτη δίκη. Αναστολή με όρους και εγγυοδοσία για πέντε πρώην βουλευτές. Σε λυγμούς ξέσπασε η Μάγδα Φύσσα Χειροπέδες στην πλειονότητα των καταδικασμένων...