Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Μύθος το… πρωτογενές πλεόνασμα

Μύθος για εσωτερική κατανάλωση είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 1,5%-1,8% του ΑΕΠ το 2012, για το οποίο προσπαθεί να πείσει η κυβέρνηση, με τα έσοδα να καταρρέουν και το κράτος σε πολυοργανική ανεπάρκεια.

Νεόκοποι υπουργοί αλλά και παλαιότεροι πρωταθλητές στους διορισμούς στο κράτος εμφανίζονται στις τηλεοράσεις για να επιχειρηματολογήσουν σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, αγνοώντας βασικούς οικονομικούς νόμους.

Επιχαίρουν για το πλεόνασμα από το 2012 παραβλέποντας δύο βασικά στοιχεία, που η τρόικα τα υποψιάζεται και γι’ αυτό προδιαθέτει για νέα μέτρα 8,2 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014.

Το πολυδιαφημιζόμενο κατόρθωμα με βάση τα νούμερα που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και τα οποία ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του, ακόμα και αν επιτευχθεί προσωρινά, θα είναι αποτέλεσμα όχι βελτίωσης της οικονομίας, αλλά των δραματικών περικοπών των ζωτικών λειτουργιών του κράτους. Είναι ζήτημα αν σύντομα θα έχουν καύσιμα για να κινούνται τα περιπολικά της Αστυνομίας ή τα αεροσκάφη που πετούν στο Αιγαίο.

Ταυτόχρονα οι οικονομικές εφορίες με τις διαρκείς απεργίες δίνουν τη χαριστική βολή στα δημόσια ταμεία. Είναι κοινό μυστικό στο υπουργείο Οικονομικών ότι έσοδα που δεν εισπράττονται σήμερα χάνονται για πάντα. Για το 2012 ο Προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα 56,2 δισ. ευρώ, η είσπραξη των οποίων υπονομεύεται και από τη μεγαλύτερη ύφεση (κοντά στο 3%) που προβλέπει για τον επόμενο χρόνο η τρόικα.

Καλά ενημερωμένες πηγές θεωρούν βέβαιο ότι τα έσοδα του 2012 είναι αδύνατο να εισπραχθούν μόνο από τους συνήθεις καταβάλλοντες τον φόρο τους. Απομένει ό,τι θα αποδώσουν τα έκτακτα «φορολογικά γιουρούσια», όπου και εκεί υπάρχει προβληματισμός, καθώς τα εισοδήματα έχουν περιοριστεί δραστικά στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Τα έσοδα θα μπορούσαν να ενισχυθούν από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, που όμως δεν ακουμπά η κυβέρνηση.

Με έσοδα αφυδατωμένα, που θα πληγούν περισσότερο εξαιτίας της ύφεσης, και με το κράτος «να κατεβάζει ρολά», είναι αστεία η εμμονή στο πρωτογενές πλεόνασμα, που αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης ώστε να κερδίσει χρόνο η παραπαίουσα κυβέρνηση. Τραγική ειρωνεία είναι να προωθείται η επιχειρηματολογία για πρωτογενές πλεόνασμα από υπουργούς που το βιογραφικό τους είναι έμπλεο από διορισμούς αργόμισθων στο Δημόσιο και αδιαφανείς σχέσεις με οικονομικά συμφέροντα.

Το πρωτογενές πλεόνασμα είχε επιλεγεί να εμφανίζεται στις αρχές του 2000 ως βασικό αποδεικτικό στοιχείο της βελτιούμενης οικονομίας… Οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ αφηγούνταν ωραίες ιστορίες (με δράκους και τέρατα), οι δημοσιογράφοι τις αναπαρήγαγαν και οι πολίτες βαυκαλίζονταν ότι όλα πάνε κατ’ ευχήν. Εκείνη η ευφορία παρουσιάστηκε με τον τίτλο της «ισχυρής οικονομίας» σε σελίδες επί σελίδων στις εφημερίδες και σε ατελείωτες ώρες τηλεοπτικού χρόνου. Μετά ήρθε η εκκωφαντική χρεοκοπία, με πρωταγωνιστές τα ίδια θλιβερά πρόσωπα, που ενώ χθες την προετοίμαζαν σήμερα θέλουν να μας σώσουν.

Δ.Γ. Παπαδοκωστόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ