Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Ν.Δ.: «Γλυκός» πονοκέφαλος και μουρμούρες

Από τον
Νίκο Ελευθερόγλου
[email protected]

Στην πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ανανέωση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα με τη δημιουργία του «Μητρώου Πολιτικών Στελεχών», είχαν ήδη ανταποκριθεί περίπου 400 άτομα, από τις πρώτες μέρες ανοίγματος της εφαρμογής.

Ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», κάτι που υποχρεώνει τους υπευθύνους του κόμματος να τρέξουν τη διαδικασία. Ηδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να πάρει τις αποφάσεις του για την επιτροπή αξιολόγησης, που, όπως έχει πει, θα αποτελείται από πολιτικά πρόσωπα, αλλά και από ανθρώπους της αγοράς, της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και της επικοινωνίας.

Το εντυπωσιακό όμως δεν είναι μόνο ο αριθμός, αλλά, σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., που έχουν επιφορτιστεί με την πρώτη «ανάγνωση», και η ποιότητα των βιογραφικών που ήδη έχει λάβει η Νέα Δημοκρατία, που κάνει τους ανθρώπους της Πειραιώς να χαμογελούν παρά τον… πονοκέφαλο που τους δημιουργείται. Πρόκειται για υποψηφίους οικονομικά ενεργούς, με μέσο όρο ηλικίας τα 42 έτη, κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών σε ποσοστό πάνω από 50%.

Η πλατφόρμα ananeosi.nd.gr, που αποτελεί και το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, θα είναι συνεχώς ανοιχτή, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους το θέλουν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους χωρίς άμεση ημερομηνία λήξης. Παράλληλα, θα αρχίζει και το επόμενο στάδιο της διαδικασίας, δηλαδή οι δομημένες συνεντεύξεις από επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν πολιτικοί, γνώστες της αγοράς, καθώς και ακαδημαϊκοί. Η ενημέρωση των υποψηφίων θα αρχίσει σταδιακά μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες με σειρά προτεραιότητας.

Η απόφαση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ταράξει τα… νερά σε αρκετούς πολιτευτές που θεωρούσαν ότι θα είναι και πάλι υποψήφιοι, αλλά και σε κάποιους που ήδη κινούνταν λες και είχαν το χρίσμα του υποψηφίου στο… τσεπάκι. Ηδη οι μουρμούρες σε διάφορες περιοχές έχουν αρχίσει, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης δεν φαίνεται να κάνει πίσω στην απόφασή του να ανανεώσει ριζικά τη Ν.Δ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκαθάρισε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι στόχος του είναι να δημιουργήσει: «Μία νέα γενιά στελεχών, η οποία δεν θα περιορίζεται μόνο στον μικρόκοσμο της Αθήνας, ίσως και της Θεσσαλονίκης. Αλλά μία νέα γενιά στελεχών με παρουσία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Και, βέβαια, μία νέα γενιά στελεχών τα οποία, αφότου περάσουν από τη διαδικασία αξιολόγησης του πολιτικού μητρώου, θα μπορούν να είναι δυνάμει υποψήφιοι για τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας».

Το Μητρώο

Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι το Μητρώο δεν θα βοηθήσει μόνο στο θέμα της στελέχωσης του ψηφοδελτίου, που έτσι κι αλλιώς «χωράει» περίπου 300 πρόσωπα μαζί με τους νυν βουλευτές, αλλά κυρίως την εικόνα της Ν.Δ. σε μια σειρά θεμάτων.
Τέτοια είναι η στελέχωση του κρατικού μηχανισμού την επόμενη μέρα, η εκπροσώπηση του κόμματος σε συζητήσεις και τηλεοπτικές εμφανίσεις, κυρίως στην περιφέρεια, αλλά και η ανανέωση του αυτοδιοικητικού προσώπου του κόμματος με φρέσκα πρόσωπα, που δεν κουβαλούν τα «βάρη» του παρελθόντος και έχουν απήχηση στην κοινωνία.

Το όνομα της Μαριέττας Γιαννάκου έχει ήδη ακουστεί για την επιτροπή αξιολόγησης, η οποία δεν αποκλείεται να στελεχωθεί και από πρόσωπα που θεωρούνται αποδεκτά από όλες τις τάσεις της Ν.Δ. Βέβαια, το βάρος της προεργασίας θα πέσει σε τεχνοκράτες που θα έχουν ως επικεφαλής τη Ρεβέκκα Πιτσίκα, που ανέλαβε διευθύντρια Διαχείρισης & Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων της Νέας Δημοκρατίας και έχει σχεδιάσει το… φίλτρο αξιολόγησης των υποψηφίων για ένταξη στο στελεχιακό δυναμικό της Ν.Δ. Πρόκειται για νέο στέλεχος, με διαφορετική κουλτούρα από την κομματική και με πλούσια εμπειρία στο κομμάτι που αφορά την αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα. Η αξιολόγηση πάντως δεν θα είναι… στατική, αλλά θα συνεχίζεται (ακόμη και για αυτούς που θα περάσουν την πρώτη φάση) μέχρι να καταρτιστούν τα ψηφοδέλτια.

Αγρίνιο: Η ομιλία που άρχισε νέο πόλεμο

Νέος «πόλεμος» μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ. ξέσπασε με αφορμή την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη προχθές το βράδυ στο Αγρίνιο. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορικό ατύχημα» και λέγοντας πως είναι «η πιο «ιδεοληπτική, η πιο ανίκανη στην Ιστορία της Μεταπολίτευσης».

Για τον νόμο σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σύγκρουση με τη διαπλοκή, αλλά ο κ. Τσίπρας δρομολόγησε τη δικιά του διαπλοκή». Μίλησε δε για «συστηματικές και απροκάλυπτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη λειτουργία της Δικαιοσύνης».

Απαντώντας χθες το Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. «παραδέχτηκε ότι όλα αυτά τα χρόνια στον τόπο υπήρχε διαπλοκή, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει ποιος ωφελήθηκε από αυτήν, πού πήγαν τα λεφτά της Siemens, τι χρήματα διαχειρίζεται ο κ. Παπασταύρου με τους συνεργάτες του, πώς θα πληρωθούν τα χρέη του κόμματός του και πώς έπαιρνε δάνεια ο “Κήρυκας Χανίων”».
Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη, κατά την κυβέρνηση, «ήταν απολύτως προβλέψιμη: Λόγος αποτυχημένου καναλάρχη και αγωνία ότι η θετική έκβαση του ελληνικού προγράμματος και η σταθεροποίηση της οικονομίας θα καταστρέψει τα όνειρά του για την εξουσία».

1974-2016: Οι 16 ημερομηνίες-σταθμόςπου δεν θα ξεχάσει ποτέ κανείς

Ηταν 4 Οκτωβρίου 1974, 42 ολόκληρα χρόνια πριν, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποφάσιζε να προχωρήσει στην ίδρυση της Ν.Δ. Με αφορμή τη μετακόμιση του κόμματος και τα «γενέθλιά» του, θυμίζουμε τις ημερομηνίες-σταθμούς της παράταξης που έμελλε να αφήσει τη «σφραγίδα» της στη μεταπολιτευτική Ιστορία της χώρας:

 • 17 Νοεμβρίου 1974: Για πρώτη φορά η Ν.Δ. συμμετέχει σε εκλογές, κερδίζοντας με 54,37%.
 • 20 Νοεμβρίου 1977: Ξανακερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 42% και σχηματίζει νέα κυβέρνηση υπό τον Καραμανλή.
 • 5-7 Απριλίου 1979: Το Α’ Συνέδριο στη Χαλκιδική, όπου εγκρίνονται ομόφωνα οι ιδεολογικές αρχές της παράταξης.
 • Μάιος 1980: Ο Καραμανλής εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Συγκαλείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα για την εκλογή νέου αρχηγού. Επικρατεί ο Γεώργιος Ράλλης και αναλαμβάνει χρέη πρωθυπουργού.
 • 18 Οκτωβρίου 1981: Η Ν.Δ. χάνει τις εκλογές, συγκεντρώνοντας 35,86%.
 • Δεκέμβριος 1981: Ο Ράλλης θέτει θέμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και καταψηφίζεται. Νέος πρόεδρος εκλέγεται ο Ευάγγελος Αβέρωφ.
 • Αύγουστος 1984: Ο Αβέρωφ παραιτείται από πρόεδρος. Την 1η Σεπτεμβρίου εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
 • 2 Ιουνίου 1985: Η Ν.Δ. χάνει τις εκλογές, παρά το 40,85% που λαμβάνει.
 • 18 Ιουνίου 1989: Η «γαλάζια» παράταξη κερδίζει στις κάλπες με 44,3%, όμως δεν παίρνει αυτοδυναμία. Σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. – Συνασπισμού υπό τον Τζαννή Τζαννετάκη.
 • 5 Νοεμβρίου 1989: Στις νέες εκλογές παίρνει 46,2% και 148 βουλευτές. Οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα με τη συμμετοχή Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.
 • 8 Απριλίου 1990: Ξανά εκλογές, με τη Ν.Δ. να λαμβάνει 46,9%. Εκλέγει 151 βουλευτές, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Τρία χρόνια μετά, τον Ιούνιο του 1993, ο Αντώνης Σαμαράς ιδρύει την Πολιτική Ανοιξη και ρίχνει την κυβέρνηση. Κατηγορείται ως «προδότης».
 • 10 Οκτωβρίου 1990: Στις πρόωρες εκλογές, η Ν.Δ. ηττάται, παίρνοντας ποσοστό 39,3%. Ο Μητσοτάκης παραιτείται και τον διαδέχεται ο Μιλτιάδης Εβερτ.
 • 22 Σεπτεμβρίου 1996: Η Ν.Δ. είναι δεύτερη με 38,12%. Ο Εβερτ υποβάλλει την παραίτησή του, ωστόσο επανεκλέγεται, υπερισχύοντας του Γ. Σουφλιά.
 • 21 έως 23 Μαρτίου 1997: Συνέρχεται στην Αθήνα το Δ’ Συνέδριο για την εκλογή νέου προέδρου. Επικρατεί ο Κώστας Καραμανλής.
 • 9 Απριλίου 2000: Η Ν.Δ. λαμβάνει 42,7%, χάνοντας από το ΠΑΣΟΚ για μόλις 73.000 ψήφους.
 • 7 Μαρτίου 2004: Σημαίνει η ώρα του Κώστα Καραμανλή και η Ν.Δ. κερδίζει με ποσοστό 45,36 %.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ