Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

«Ναι» για τους λέκτορες «όχι» στους διορισμούς!

Ενα «ναι» και ένα «όχι» εισπράττουν τα πανεπιστήμια από τον κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, ως προς τα φλέγοντα ζητήματα των λεκτόρων και των εκλεγμένων, πλην όμως αδιόριστων καθηγητών. Παρότι δεν ενημέρωσε επισήμως το συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών, ο κ. Αρβανιτόπουλος, σε συνάντηση που είχε με τον κ. Τάσο Κουράκη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε να διευκρινίσει ότι θα υπάρξει το επόμενο διάστημα ρύθμιση από το υπουργείο Παιδείας για τους λέκτορες. Υπενθυμίζεται ότι οι λέκτορες «απουσιάζουν» από τον νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με αποτέλεσμα χιλιάδες καθηγητές που βρίσκονται σε αυτήν τη βαθμίδα να βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι ως προς το εργασιακό τους μέλλον.

Τελικά, όπως εξήγησε ο κ. Αρβανιτόπουλος θα προβεί σε νομοθετική ρύθμιση, που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα των λεκτόρων και θα επιτρέπει την εξέλιξή τους σε ανώτερες βαθμίδες. Και αν η απόφαση αυτή ικανοποιεί την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), ο αναπληρωτής υπουργός τής επιφύλαξε μια δυσάρεστη έκπληξη, απαντώντας αρνητικά ως προς τον διορισμό περίπου 800 καθηγητών, ο οποίος εκκρεμεί, καθώς έχουν εκλεγεί, αλλά δεν υπάρχουν τα κονδύλια για να προχωρήσει.

Μάλιστα ο κ. Αρβανιτόπουλος ακύρωσε, με αυτόν τον τρόπο, τις υποσχέσεις της απελθούσας υπουργού Παιδείας κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία είχε δεσμευτεί για 400 διορισμούς μέσα στο 2012. Οπως είπε, δεν θα προχωρήσει κανένας διορισμός εντός του έτους, αφού «δεν υπάρχει δυνατότητα να λυθεί άμεσα το οικονομικό ζήτημα κατόπιν κεντρικών επιλογών της κυβέρνησης». Σήμερα, πάντως, η ΠΟΣΔΕΠ θα έχει συνάντηση με τον κ. Γιώργο Μπαμπινιώτη, υπουργό Παιδείας, για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του, στην οποία αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις για το θέμα του διορισμού εκλεγμένων πανεπιστημιακών.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ