Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Ναός χτισμένος γύρω από έναν κίονα!

Το πιο παλιό εκκλησάκι της πόλης (565 μ.Χ.) είναι ο Αγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος στην οδό Ευριπίδου 70 και έχει ένα ιδιαίτερο στοιχείο: μια μαρμάρινη κορινθιακή κολόνα υπάρχει στο Ιερό Βήμα και προεξέχει από τη στέγη

Κάθε οδός, κάθε πεζόδρομος και κάθε στενό του κέντρου της Αθήνας έχει τη δική του ιστορία. Ενας περίπατος στο νοητό τρίγωνο των οδών Πειραιώς – Σταδίου – Ερμού θα σας γεμίσει εικόνες που αδιαμφισβήτητα θα σας ταξιδέψουν ευχάριστα σε άλλες εποχές.
Επιβλητικά κτίρια που στεγάζουν εμπορικά καταστήματα, στα οποία μπορεί κανείς να βρει ό,τι φαντάζεται. Αρχαιολογικοί χώροι που κρατούν καλά κρυμμένα τα δικά τους μυστικά. Και, βέβαια, ιστορικοί ιεροί ναοί. Κάποιοι, μάλιστα, φανερώνουν τις παραδόσεις του τόπου και του λαού.

Περαστικοί Αθηναίοι αλλά και επισκέπτες ή τουρίστες σταματούν για να θαυμάσουν την Καπνικαρέα, η οποία «κόβει» στη μέση την Ερμού, τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στην πλατεία Μοναστηρακίου, που αποτελεί και σημείο αναφοράς, την Αγία Ειρήνη στην οδό Αιόλου, που υπήρξε η πρώτη Μητρόπολη της τοπικής Εκκλησίας, και πολλές άλλες εκκλησίες. Υπάρχει όμως και ένας ναός κρυμμένος στην οδό Ευριπίδου με πολύ σημαντική πορεία, την ιστορία του οποίου -καθώς και την ύπαρξή του- δεν γνωρίζουν πολλοί.

Στην οδό Ευριπίδου, λοιπόν, και συγκεκριμένα στον αριθμό 70, εκεί όπου μπλέκεται το χθες με το σήμερα, υπάρχει ο ιστορικός Ναός του Αγίου Ιωάννου. Είναι η αρχαιότερη εκκλησία της Αθήνας που βρίσκεται σε διαρκή χρήση, έχει αντέξει στον χρόνο και έχει διατηρήσει κατά κάποιον τρόπο την πρωταρχική μορφή της. Πρόκειται για μια μικρή μονόκλιτη ξυλόστεγη βασιλική, που τοποθετείται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Το χαρακτηριστικό στοιχείο του ναού -και εκείνο που προκαλεί έκπληξη- είναι ένας αρχαίος, με κορινθιακό κιονόκρανο, κίονας που βρίσκεται στο Ιερό Βήμα και εξέχει από τη στέγη. Κάτι που, πραγματικά, δημιουργεί εντυπώσεις και σκαλίζει τον νου, ζητώντας εξηγήσεις. Η Αγία Τράπεζα είναι εντοιχισμένη στην αψίδα του Ιερού Βήματος.
Χτισμένο το 565 μ.Χ. γύρω από μια μαρμάρινη κορινθιακή κολόνα, η οποία εξέχει από τα κεραμίδια της οροφής, το αλλοτινό ερημικό εκκλησάκι βρίσκεται σήμερα «πνιγμένο» από μεγάλα κτίρια και παλαιά καταστήματα. Ευτυχώς όμως υπάρχει ακόμη.

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Αγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και εορτάζει στις 29 Αυγούστου, τη μέρα που τιμάται από την Εκκλησία η αποτομή της κεφαλής του Αγίου Ιωάννου. Παράδοση που διέσωσε ο Δημήτριος Καμπούρογλου αναφέρει: «Ο Αγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, λίγο πριν φύγει από αυτή τη ζωή, έστησε μια κολόνα και στο θεμέλιό της έδεσε όλες τις αρρώστιες με μετάξια λογιών-λογιών χρώματα, και τα έχωσ’ εκεί βαθιά και από πάνω τους έβαλε την κολόνα και είπε:
Σαν θα πεθάνω, όποιος αρρωστήσει να έρθει να δέσει ένα μετάξι στην κολόνα τρεις κόμπους με ό,τι χρώμα έχει η αρρώστια του και να πει τρεις φορές: “Αϊ-Γιάννη μου, εγώ δένω την αρρώστια μου και η χάρη σου να τηνε λύσει” κι ευθύς θα γιατρευτεί». Είναι αυτονόητο ότι δοξασίες τέτοιες, που έχουν προχριστιανική προέλευση, δεν είναι θεολογικά ορθές.

ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ
Το 1917 δυτικά της Εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου και αριστερά στην οδό Ευριπίδου, σε οικόπεδο που ανασκαπτόταν για ανέγερση οικοδομής, βρέθηκε μωσαϊκό δάπεδο και χριστιανικά γλυπτά του 5ου αι. μ.Χ. Η εκκλησία σήμερα είναι ενοριακό παρεκκλήσιο του Ναού του Αγίου Δημητρίου Ψυρρή.

ΖΗΤΟΥΝ ΙΑΣΗ

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας να κατέβετε την οδό Ευριπίδου και, μόλις διασχίσετε την οδό Αθηνάς, στα δεξιά και στον αριθμό 70 σταθείτε και θαυμάστε τον εν λόγω ιερό ναό.
Παρόλο που δεν θεωρούμε ότι μια κορδέλα θα λύσει τα προβλήματά μας, είμαστε σίγουροι ότι η προσευχή θα βοηθήσει, ώστε ο Αγιος να μας δώσει δύναμη και κουράγιο.
Αλλωστε, το γεγονός ότι για πάνω από 2.000 χρόνια οι άνθρωποι επισκέπτονται αυτό το σημείο και ζητούν ίαση προσδίδει στο μέρος ιδιαίτερη αξία.

Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια 

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ