Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Ναυάγιο Siemens σε Κυκλάδες

Αγονος κηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα, προϋπολογισμού περί τα 400.000.000 ευρώ, εν μέσω των σοβαρών αντιδράσεων που είχαν προκληθεί από τον αποκλεισμό του ομίλου Ελληνικά Καλώδια και τις καταγγελίες περί μεθόδευσης για ανάθεσή του σε όμιλο ξένων εταιριών, στον οποίο συμμετείχε η Siemens. Χθες, η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών από τη θυγατρική της εταιρία ΑΔΜΗΕ (σ.σ.: διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας), ανοίχτηκε ο φάκελος της οικονομικής προσφοράς του μοναδικού τεχνικά αποδεκτού συμμετέχοντος, της σύμπραξης των εταιριών Siemens A.E. – Prysmian Powerlink Srl – Nexans Norway A.S. Ομως, «η οικονομική προσφορά της διαγωνιζόμενης σύμπραξης έθετε όρους και προϋποθέσεις, που οδηγούσαν σε σοβαρές οικονομικές αποκλίσεις από τους προβλεπόμενους στη διακήρυξη όρους, το δε προσφερόμενο τίμημα δεν θεωρήθηκε εύλογο».

Για τον λόγο αυτόν, η πρόσφορά της δεν έγινε αποδεκτή και ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος.

Η απόφαση του ΑΔΜΗΕ συμφωνεί, με καθυστέρηση, με όσα έχει καταγγείλει η διοίκηση της Ελληνικά Καλώδια του ομίλου Βιοχάλκο. Στις καταγγελίες της ελληνικής εταιρίας, αναφερόταν ότι η διεθνής κοινοπραξία υπό τη Siemens δεν κάλυπτε στοιχειώδεις όρους του διαγωνισμού: Από τυπικά δικαιολογητικά που δεν είχαν μεταφραστεί μέχρι σημαντικά σημεία, όπως η εγγύηση καλής λειτουργίας, αντίστοιχη με το συνολικό κόστος του έργου. Η κοινοπραξία Siemens – Nexans – Prysmian προσέφερε εγγύηση μόνο για το 10% του συμβατικού τιμήματος, δηλαδή θα επέστρεφε μόνο 40.000.000 ευρώ αν το έργο δεν λειτουργήσει ικανοποιητικά. Συνολικά, η πλευρά της Ελληνικά Καλώδια υποστήριζε ότι υπάρχουν 33 παραβάσεις οικονομικών και τεχνικών όρων του διαγωνισμού. Επίσης, ενώ ο διαγωνισμός προβλέπει εγκατάσταση του καλωδίου σε βάθος τουλάχιστον ενός μέτρου από τον βυθό της θάλασσας, η διεθνής κοινοπραξία δεσμεύεται για εγκατάσταση στο μισό μέτρο.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι η αρμόδια επιτροπή του ΑΔΜΗΕ δεν θεώρησε ότι υπήρχαν τεχνικές αποκλίσεις, παρά τα όσα κατήγγειλε η Ελληνικά Καλώδια, και άνοιξε την οικονομική προσφορά της ξένης κοινοπραξίας. Οι σοβαρές αντιδράσεις οδήγησαν όμως σε ακύρωση του διαγωνισμού.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ