Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Ναύπλιο: Σε απόγνωση οι έμποροι

Στη μέγκενη της οικονομικής κρίσης βρίσκεται και ο εμπορικός κόσμος του Ναυπλίου, με την αγοραστική κίνηση κατά τις χειμερινές εκπτώσεις να σημειώνει από τα μεγαλύτερα ποσοστά πτώσης στη χώρα! Σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς, η κάμψη των αγορών στις περασμένες εκπτώσεις κυμάνθηκε από 45%-60%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο! Οι τομείς ειδών που έχουν καταστεί πλέον πολυτέλεια (ένδυση, υπόδηση, οικιακός εξοπλισμός) κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες τζίρου. Και βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που το εμπόριο του Ναυπλίου πληρώνει τις συνέπειες της βαθιάς ύφεσης. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπλίου Γιώργος Παϊβανάς κάνει λόγο για μέση ετήσια μείωση εισπράξεων 32%-35% τα τελευταία χρόνια! Απλά, η καθίζηση κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων ήρθε να γκρεμίσει όσες ελπίδες για μια οικονομική ανάσα είχαν στηρίξει σε αυτές οι έμποροι.

Μέσα σε ένα ζοφερό κλίμα οικονομικής ασφυξίας, έλλειψης ρευστότητας, υπέρογκων φορολογικών βαρών και αβεβαιότητας, οι εναπομείνασες ενεργές εμπορικές επιχειρήσεις του Ναυπλίου δίνουν αγώνα επιβίωσης. Στην προσπάθειά του να τις στηρίξει ο τοπικός εμπορικός σύλλογος κάλεσε τους ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής να προχωρήσουν σε μείωση των εμπορικών μισθωμάτων (υπολογίζεται ότι το ενοίκιο αποτελεί το 35% με 50% των λειτουργικών εξόδων του κάθε καταστήματος). Ο Γιώργος Παϊβανάς, μιλώντας στη «δημοκρατία», τόνισε την ανάγκη ιδιοκτήτες και έμποροι να επαναδιαπραγματευτούν τα ύψη των ενοικίων με τρεις στόχους: «Την επιβίωση όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων, την τακτική καταβολή των μισθωμάτων και τη συνεχή και ομαλή, όσο το δυνατόν, λειτουργία του τοπικού οικονομικού κύκλου».

Και σαν να μην έφταναν όλα τα προβλήματα των εμπόρων, έρχεται και η έξαρση του παραεμπορίου να δυσχεράνει τη θέση τους. Συχνά οι παράνομοι μικροπωλητές είναι περισσότεροι από τα καταστήματα, επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπλίου και ζητεί από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες: «Οργανωμένο πρόγραμμα ελέγχων και παρεμβάσεων για τα είδη που εισάγονται παράνομα, ώστε να ανακουφιστεί το στεγασμένο εμπόριο και να εισρεύσουν μεγάλα ποσά στα κρατικά ταμεία».

Κατά τα λοιπά ο κ. Παϊβανάς προτείνει την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων με εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ και τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ τουλάχιστον για τα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ θεωρεί ότι «η μη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων θα έχει περισσότερα θετικά αποτελέσματα σε μια εποχή όπου ο τζίρος της αγοράς συνεχώς συρρικνώνεται».

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ