Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

ΝΔ: 31 συντονιστές ,τομεάρχες πιάνουν δουλειά

Με πρόσωπα από όλες τις ιδεολογικές πτέρυγες η «γαλάζια» σκιώδης κυβέρνηση .Ολα τα ονόματα της ομάδας κρούσης

Ρεπορτάζ
Φίλιππος Πανταζής

Να μη διαταράξει τις εσωκομματικές ισορροπίες, αξιοποιώντας πρόσωπα από όλες τις ιδεολογικές πτέρυγες της Ν.Δ., προσπάθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανακοίνωσε χθες τους νέους συντονιστές και τομεάρχες του κόμματος (στους οποίους συμπεριέλαβε και τον Κώστα Καραμανλή τον νεότερο). Τη σκιώδη κυβέρνηση αποτελούν 31 «γαλάζιοι» βουλευτές (από τους 75 συνολικά), οι οποίοι για τυπικούς λόγους θα πρέπει να εγκριθούν από την Κ.Ο. του κόμματος.

Τις έξι θέσεις των συντονιστών των Ομάδων Διαρκούς Επιτροπής (ΟΔΕ) αναλαμβάνουν οι Χρήστος Σταϊκούρας (Οικονομικών Υποθέσεων), Ντόρα Μπακογιάννη (Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών), Μάκης Βορίδης (Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης), Νίκος Παναγιωτόπουλος (Κοινωνικών Υποθέσεων), Θεόδωρος Φορτσάκης (Μορφωτικών Υποθέσεων) και Ολγα Κεφαλογιάννη (Παραγωγής και Εμπορίου), η οποία επιβραβεύτηκε για την πορεία της στο υπουργείο Τουρισμού και αναβαθμίζεται σε έναν κομβικό τομέα που αφορά την ανάπτυξη της χώρας.

Πρακτικά, σε σχέση με πριν παραμένουν στη θέση τους ως συντονιστές οι κ. Σταϊκούρας και Παναγιωτόπουλος, ενώ οι τέσσερις άλλοι αντικαθιστούν τους Κώστα Τασούλα, Σίμο Κεδίκογλου, Σταύρο Καλαφάτη και Σοφία Βούλτεψη, οι οποίοι αναλαμβάνουν χρέη τομεαρχών, πλην του κ. Τασούλα.

Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, το νέο κομματικό οργανόγραμμα συμβολίζει την ενότητα και την αξιοκρατία, ενώ δίνονται ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους τόσο κοινοβουλευτικά όσο και ηλικιακά.
Από τις καινοτομίες που παρατηρούνται στο νέο οργανόγραμμα είναι ο νέος (υπάγεται απευθείας στον πρόεδρο) Τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, με ειδικό συντονιστή τον πρώην υπουργό Βασίλη Κικίλια. Νέοι τομείς, επίσης, είναι αυτοί των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Απόδημου Ελληνισμού.

Σημαντικό (και συμβολικό) είναι ότι για πρώτη φορά αξιοποιείται ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής. Επίσης την εμπιστοσύνη του κ. Μητσοτάκη κέρδισαν και οι πρώην υπουργοί Χαράλαμπος Αθανασίου, Κώστας Τζαβάρας, Κώστας Σκρέκας, Θόδωρος Καράογλου, Κώστας Γκιουλέκας, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Θανάσης Δαβάκης.

Συγκεκριμένα, ως υπεύθυνοι των Τομέων Κοινοβουλευτικού Εργου προτείνονται οι:
Χρίστος Δήμας (Τομέας Δημοσιονομικής Πολιτικής ΓΛΚ), Απόστολος Βεσυρόπουλος (Τομέας Φορολογικής Πολιτικής), Φωτεινή Αραμπατζή (Τομέας Τουρισμού), Αθανάσιος Δαβάκης (Τομέας Εθνικής Αμυνας), Γιάννης Κεφαλογιάννης (Τομέας Εξωτερικών), Σταύρος Καλαφάτης (Τομέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), Αναστάσιος Δημοσχάκης (Τομέας Απόδημου Ελληνισμού), Χαράλαμπος Αθανασίου (Τομέας Εσωτερικών), Γιώργος Γεωργαντάς (Τομέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης), Δημήτρης Κυριαζίδης (Τομέας Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη), Κωνσταντίνος Τζαβάρας (Τομέας Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (Τομέας Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας), Κώστας Καραμανλής (Τομέας Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων), Σίμος Κεδίκογλου (Τομέας Ναυτιλίας και Αιγαίου), Γιώργος Κασαπίδης (Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), Κώστας Σκρέκας (Τομέας Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής), Θεόδωρος Καράογλου (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Βασίλης Οικονόμου (Τομέας Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας), Χρήστος Κέλλας (Τομέας Υγείας), Σοφία Βούλτεψη (Τομέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης), Κώστας Γκιουλέκας (Τομέας Πολιτισμού), Μάξιμος Χαρακόπουλος (Τομέας Παιδείας και Θρησκευμάτων), Μαρία Αντωνίου (Τομέας Ερευνας και Καινοτομίας) και Αννα Καραμανλή (Τομέας Αθλητισμού).

Τις ερχόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και τα μέλη του νέου Πολιτικού Συμβουλίου της Ν.Δ., στο οποίο πιθανότατα θα μετέχουν οι δύο αντιπρόεδροι, ο γραμματέας και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι έξι συντονιστές που ανακοινώθηκαν χθες και ίσως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

«Μέλια» και αβρότητες στη χθεσινή (πρώτη) συνάντηση του Κυριάκου με τον Στ. Θεοδωράκη!

«Κυριάκο μου», «Σταύρο μου»! Ολα μέλι γάλα φάνηκαν χθες μεταξύ Ν.Δ. και Ποταμιού. Αυτό ήταν το κλίμα της συνάντησης Μητσοτάκη – Θεοδωράκη που έγινε στη Βουλή! «Ο διάλογος είναι χρήσιμος όχι μόνο για να αισθανόμαστε εμείς καλά. Είναι για να αισθάνεται και μια ασφάλεια η κοινωνία, να ξέρει ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι αποφασισμένοι, παρά τις διαφορές τους, να συμπλεύσουν για κάποιες μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να στέλνουμε στον απογοητευμένο μας λαό που φοβάται ότι θα πηγαίνουμε από παρακμή σε παρακμή. Υπάρχει άλλος δρόμος. Υπάρχει ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων και θα συζητήσουμε για να δούμε πού συμφωνούμε και πού διαφωνούμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις» είπε προσερχόμενος ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να έχουμε έναν διάλογο οι φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου, καθώς έχουμε πολύ δύσκολα θέματα απέναντί μας. Εχω αναγνωρίσει τη συνολική σου προσπάθεια για την αποστροφή στον λαϊκισμό και την έμφαση στον ορθό λόγο, κάτι στο οποίο θέλω και εγώ να σταθώ ιδιαίτερα» είπε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σήμερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα συναντηθεί με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά (12 το μεσημέρι) και τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη μία μετά το μεσημέρι. Και οι δύο συναντήσεις θα γίνουν στο γραφείο του προέδρου της Ν.Δ. στη Βουλή.

Ν. Ελευθερόγλου

Τζιτζικώστας: Δεν κυνηγάω τις καρέκλες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε μόνος του τις εσωκομματικές εκλογές στη Ν.Δ., δήλωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, διαψεύδοντας ότι του παρείχε στήριξη ή ότι έδωσε συγκεκριμένη γραμμή, και υποστήριξε ότι σεβάστηκε την ελεύθερη βούληση των ψηφοφόρων που δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως «πρόβατα».

Κατά τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας η μόνη συνεισφορά του ενδεχομένως να ήταν το γεγονός ότι η δική του υποψηφιότητα έθεσε το πλαίσιο αλλαγών που χρειάζεται το κόμμα, «λόγος για τον οποίο μπορεί κάποιος που με ψήφισε στον πρώτο γύρο να οδηγήθηκε να επιλέξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον δεύτερο γύρο». Ο κ. Τζιτζικώστας σε συνέντευξη σημείωσε (θέλοντας προφανώς να δικαιολογήσει γιατί δεν τον αξιοποίησε ο νέος αρχηγός) ότι στόχος του δεν είναι κάποια καρέκλα αλλά ότι θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του κόμματος για την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών στο κόμμα.
Σε ό,τι αφορά την αποτυχία του να μπει στον δεύτερο γύρο, την απέδωσε στην αδυναμία του να εκπροσωπήσει κοινοβουλευτικά τη Ν.Δ.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ