Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

ΝΔ: Η κολυμβήθρα του Σιλωάμ δεν θα τους διασώσει

Το κάλπη…κο σχέδιο των δελφίνων του ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσουν «λευκό μνημονιακό μητρώο» καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία, υπενθυμίζοντας ότι όσοι σήμερα επιχειρούν να εμφανιστούν αντιμνημονιακοί ήταν οι ίδιοι που εφάρμοσαν κατά γράμμα τις εντολές της τρόικας.

Παράλληλα η Ν.Δ., μέσω δηλώσεων στελεχών της (Νίκος Νικολόπουλος, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Γεράσιμος Γιακουμάτος), ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει μείωση μισθών και συντάξεων και καταγγέλλει τον πόλεμο νεύρων που κάνουν στους πολίτες με τις διαρροές περί απαίτησης της τρόικας για κατάργηση του κατώτατου μισθού.

Η Ν.Δ. κατονομάζει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ,, χρησιμοποιώντας δηλώσεις τους, στις οποίες επιχειρούν να μετατρέψουν την κυβέρνηση Παπαδήμου σε κολυμπήθρα του Σιλωάμ, αποκηρύσσοντας το μνημονιακό τους παρελθόν.

Οπως επισημαίνει ο Πολιτικός Σχεδιασμός της Ν.Δ.:

Τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ το ένα μετά το άλλο επιλέγουν να παίξουν τον ρόλο του Ποντίου Πιλάτου. Αποκηρύττουν μετά βδελυγμίας τη μνημονιακή πολιτική και χρεώνουν το «έγκλημα» αποκλειστικά στον Γ. Παπανδρέου, θεωρώντας ότι οι πολίτες έχουν κοντή μνήμη. Διότι όλοι τους ανεξαιρέτως ήσαν εξαρχής διαπρύσιοι κήρυκες υπέρ του Μνημονίου σε όλες του τις φάσεις.

Ο Ευ. Βενιζέλος, στις 12/12/11, ομολόγησε λοιπόν ότι «το DNA του Μνημονίου μάς οδηγεί σε αδιέξοδο.

Δυστυχώς, όλες οι θεμελιώδεις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προγνώσεις του αρχικού προγράμματος -του Μνημονίου- δεν επιβεβαιώθηκαν».

Ωστόσο, ο ίδιος στις 15/5/10 μας ξεκαθάριζε ότι «η ουσία του Μνημονίου είναι η πολιτική συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους και δανειστές της για την προφανή ανάγκη να ανασυγκροτηθεί το κράτος και να καταστήσουμε ανταγωνιστική και βιώσιμη την ελληνική οικονομία».

Ο Α. Λοβέρδος στις 18/12/11 αναφωνεί: «Απέτυχε η κυβέρνηση Παπανδρέου».

Ο ίδιος, όμως, πριν από έναν χρόνο, στις 12/12/10, έλεγε για τους επικριτές τού κυβερνητικού έργου: «Σε αυτούς που ισχυρίζονται πως θα διαμόρφωναν ‘‘καλύτερο Μνημόνιο’’ η κυβέρνηση θα μπορούσε να απαντήσει με κείμενα για τις προσπάθειές της». Και διαβεβαίωνε: «Νιώθω ήσυχος με τη συνείδησή μου και τα γραπτά αποδεικνύουν όσα είπα και λέω… Εμείς με το έργο μας θα βγάλουμε τη χώρα απ’ όλα αυτά. Δίνουμε τη μάχη της προόδου».

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης, στις 19/12/2011, είπε την πικρή αλήθεια: «Εχουμε μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας. Επρεπε να είχαμε αποφύγει το Μνημόνιο, να εξασφαλίσουμε τον γρήγορο δανεισμό της χώρας για να μην οδηγηθούμε σε αυτού του είδους τις εξελίξεις. Από τη στιγμή που μπήκαμε στο Μνημόνιο δεν διαπραγματευτήκαμε σωστά και βέβαια αποδειχθήκαμε πλήρως ανίκανοι στη διαχείριση των υποχρεώσεων που είχαμε αναλάβει». Και συμπλήρωσε: «Δεν πρέπει να ξαναγίνει τέτοιο κακό στη χώρα, όπως έγινε τα δύο τελευταία χρόνια».

– Αλλά στις 28/3/11 ο υπουργός Ανάπτυξης μας διαβεβαίωνε ότι «ως κυβέρνηση έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, έχουμε γλιτώσει από τη χρεοκοπία, έχουμε εξασφαλίσει τη διάσωση της χώρας».

Νίκος Ελευθερόγλου


Ο Βρούτσης στο Μαξίμου για το φορολογικό και το λαθρεμπόριο καυσίμων

Την πρόταση της Ν.Δ. για «επανεκκίνηση με νέο φορολογικό σύστημα» παρέδωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης, σε συνάντηση που είχε χθες στο Μαξίμου με τον διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Γκίκα Χαρδούβελη.

Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι κάποιες από τις προτάσεις που κατέθεσε θα γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση, εν όψει της κατάθεσης του νέου φορολογικού, καθώς αποτελούν πλέον μονόδρομο. Παράλληλα ιδιαίτερο βάρος στη συνάντηση που είχαν οι κ. Βρούτσης και Χαρδούβελης δόθηκε στο θέμα του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Εκεί ο κ. Βρούτσης επέμεινε ότι η μόνη λύση είναι ο πλήρης έλεγχος του συνόλου της εφοδιαστικής αλυσίδας στη διακίνηση των πετρελαιοειδών με την εφαρμογή του νόμου 3784, που έχει ψηφιστεί από το 2009. Ο τομεάρχης της Ν.Δ. τάχθηκε υπέρ της εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης για την πάταξη του λαθρεμπορίου και διαφευγόντων φορολογικών εσόδων, με ταυτόχρονη επιδότηση στη βάση γεωγραφικών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων. Παράλληλα επισήμανε στον κ. Χαρδούβελη ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των νοικοκυριών είναι και οι υψηλές τιμές των τροφίμων, οι οποίες είναι και από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Και αυτό την ώρα που οι περισσότερες εταιρίες δεν πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα, λόγω των ενδοομιλικών συναλλαγών.

Οι προτάσεις της Ν.Δ. επικεντρώνονται στο τρίπτυχο: Αναπτυξιακή Αντίληψη – Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Εμπιστοσύνη.

Τα μέτρα που φαίνεται ότι μπορούν να προχωρήσουν είναι τα εξής:

– Η μείωση των βασικών συντελεστών ΦΠΑ στο 19% από 23%, του μεσαίου στο 9% από 13% και του χαμηλού συντελεστή στο 5%.

– Η επανεξέταση του συστήματος καταβολής του ΦΠΑ, έτσι ώστε ο φόρος να αποδίδεται στο Δημόσιο στον πραγματικό χρόνο της συναλλαγής (real time VAT).

– Η ταχεία εκδίκαση των 165.000 φορολογικών υποθέσεων που λιμνάζουν στα διοικητικά δικαστήρια.

Συζήτηση έγινε και για τον προσδιορισμό του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος και με αντικειμενικό τρόπο για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Η Νέα Δημοκρατία στην πρότασή της περιλαμβάνει και μια σειρά από άλλες θέσεις, όπως:

– Η κατάργηση του χαρατσιού των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.

– Η μείωση των φορολογικών συντελεστών.

– Το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για πέντε χρόνια.

– Μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ