Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Νέα ακρίβεια κατόπιν εορτών

Φωτιά έχει πάρει το καλάθι της νοικοκυράς από την περίοδο των γιορτών και μετά, με τις τιμές στα βασικά είδη διατροφής να γίνονται απλησίαστες, απειλώντας την επιβίωση ενός μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού που βρίσκεται στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας.

Αυξήσεις που φτάνουν για τα κρέατα και τα αλλαντικά το 10%, στα νωπά λαχανικά το 15%-20%, στα γαλακτοκομικά και τα τυριά το 10%, στα αβγά το 8%-12%, στα αναψυκτικά το 10%, στα εμφιαλωμένα νερά το 20%, στους ξηρούς καρπούς το 15% και στα μέλια το 7%-10%.

Για παράδειγμα, η τιμή της πατάτας έχει εκτιναχθεί, φτάνοντας έως και το 1,30 ευρώ το κιλό στα μανάβικα, ενώ στους πάγκους των αλυσίδων super market η χαμηλότερη τιμή που βρίσκει κανείς είναι γύρω στα 0,90 ευρώ το κιλό. Αντίστοιχα οι πράσινες πιπεριές έχουν φτάσει στα 3 ευρώ το κιλό, ενώ το μπρόκολο κοντά στα 2 ευρώ το κιλό.

Σε ό,τι αφορά τα τυποποιημένα προϊόντα τροφίμων, να σημειωθεί ότι στην πλειονότητά τους όσα ακρίβυναν είναι εκείνα που διατίθενται με την επωνυμία των αλυσίδων και όχι τα επώνυμα, με συνέπεια τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού να τα φέρνουν βόλτα ακόμη πιο δύσκολα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μεσαία αβγά (6άδα) από 1,85 ευρώ κοστίζουν 1,99 ευρώ, ενώ τα μικρά σακουλάκια της συσκευασμένης καρυδόψιχας από 2,99 ευρώ που κόστιζαν πριν από τις γιορτές έχουν εκτοξευτεί στα 3,49 ευρώ. Επίσης, το εμφιαλωμένο νερό των 500 ml, που παράγεται για λογαριασμό μεγάλης αλυσίδας, από 0,08 ευρώ σήμερα πωλείται προς 0,14 ευρώ.

Τριπλάσιος πληθωρισμός

Δεδομένου ότι για τα φτωχά νοικοκυριά ο πληθωρισμός είναι τριπλάσιος σε σχέση με αυτόν που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός με τα υψηλότερα εισοδήματα (2,78% έναντι 0,90%, σύμφωνα με τον Σταύρο Ζωγραφάκη, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στα φθηνότερα προϊόντα private label δημιουργούν ασφυξία σε μεγάλο τμήμα των πολιτών.

Τα χειρότερα όμως έπονται, καθώς αναμένονται αυξήσεις έως και 7% από τον επόμενο μήνα σε βασικά προϊόντα, όπως δηλώνουν βιοτέχνες, βιομήχανοι και έμποροι. Οι νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ επιβαρύνουν σημαντικά τις επιχειρήσεις, οι οποίες για να αντέξουν το μεγάλο κόστος λειτουργίας θα μετακυλίσουν την αύξηση στα προϊόντα τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ