Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Νέα ανθρώπινα όργανα από τον ίδιο τον ασθενή

«Μην αγγίζετε τον ασθενή. Χρησιμοποιείστε μόνο τον οργανισμό του για να αναπτύξετε νέα, δικά του όργανα». Τα λόγια ανήκουν στον δρα Paolo Macchiarini, χειρουργό και υπεύθυνο του κορυφαίου εργαστηρίου μηχανικής ιστών, του τομέα της ιατρικής για την αποκατάσταση της λειτουργίας των ανθρώπινων ιστών και οργάνων με τη χρήση βλαστοκυττάρων.

Ερευνητές όπως ο δρ Macchiarini αναπτύσσουν ανθρώπινα όργανα με μια διαφορετική προσέγγιση, χρησιμοποιώντας κύτταρα του ίδιου του ασθενή και αφήνοντας τον οργανισμό να κάνει την περισσότερη δουλειά. Πέρυσι τον Ιούνιο, ο δρ Macchiarini τοποθέτησε με επιτυχία την πρώτη τεχνητή τραχεία, που αναπτύχθηκε από τα κύτταρα του ίδιου του ασθενή.

Σύμφωνα με τον δρα Macchiarini, η μηχανική ιστών είναι ο συνδυασμός επιστήμης και μηχανικής για την αποκατάσταση του μυοσκελετικού ιστού. Οπως είπε στους «New York Times», η αναγεννητική ιατρική προσπαθεί να αναπτύξει «βιοτεχνητά» όργανα, δηλαδή όργανα που αναπτύσσονται από τα κύτταρα του ίδιου του ασθενή, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσικά και να αποφεύγεται ο κίνδυνος να τα απορρίψει ο οργανισμός, όπως συμβαίνει πολλές φορές με τα μοσχεύματα.

Ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσονται τα «βιοτεχνητά» όργανα είναι πολύ διαφορετικός από τη μέθοδο που χρησιμοποιούσαν οι επιστήμονες πριν από μερικές δεκαετίες για να αναπτύξουν τεχνητές καρδιές. Μέχρι στιγμής έχουν αναπτυχθεί με τη νέα προσέγγιση λίγα και σχετικά «απλά» όργανα, όπως είναι η χολή και η τραχεία. Ωστόσο, επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνικές, με σκοπό να μπορέσουν μια μέρα να αναπτύξουν όργανα που είναι πιο πολύπλοκα.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τους «New York Times», στο πανεπιστήμιο Wake Forest, όπου οι επιστήμονες αναπτύσσουν ήδη με επιτυχία ανθρώπινη χολή, οι ερευνητές εργάζονται με τον ίδιο τρόπο προκειμένου να αναπτύξουν ανθρώπινο ήπαρ, νεφρούς κ.ά., ενώ εργαστήρια στην Κίνα, στην Ολλανδία και αλλού προσπαθούν να αναπτύξουν αιμοφόρα αγγεία. «Το ανθρώπινο σώμα είναι πολύ όμορφη δημιουργία, γι’ αυτό πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με τον κατάλληλο τρόπο» είπε ο δρ Macchiarini.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ