Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Νέα εμπόδια στην πώληση ΔΕΣΦΑ από την Κομισιόν

Νέα εμπλοκή παρουσιάζεται στην υπόθεση της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, του εθνικού διαχειριστή των δικτύων φυσικού αερίου, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβάλλει νέα προσκόμματα στη διαδικασία μεταβίβασης του 66% των μετοχών της επιχείρησης από το Ελληνικό Δημόσιο και τα Ελληνικά Πετρέλαια αντί 400.000.000 ευρώ στην κρατική εταιρία υδρογονανθράκων του Αζερμπαϊτζάν SOCAR.
Η προθεσμία που είχε ορίσει αρχικά η ίδια η Κομισιόν προκειμένου να εξετάσει εάν η πώληση του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR είναι σύμφωνη με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, καθότι με τη μεταβίβαση αυτή ο έλεγχος μιας κρατικής εταιρίας χώρας-μέλους της Ε.Ε. θα περιέλθει στην κρατική εταιρία τρίτης χώρας εκτός Ε.Ε., θα έληγε στις 23 Μαρτίου 2015.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως, αποφάσισε να παρατείνει το διάστημα της διαπραγμάτευσης με το Αζερμπαϊτζάν, με αποτέλεσμα να ανακοινώσει νέα ημερομηνία για τη λήξη της διαδικασίας, η οποία ορίστηκε για τις 22 Απριλίου 2015.
Το Μπακού εμφανίζεται ανυποχώρητο, καθώς αρνείται να αποδεχτεί τους όρους της Κομισιόν, η οποία επιζητά τη συμμετοχή ευρωπαϊκών εταιριών στο επενδυτικό σχήμα που θα εξαγοράσει τον ΔΕΣΦΑ, με σκοπό να περιοριστεί το επίπεδο ελέγχου της SOCAR επί της ελληνικής επιχείρησης.
Η Αθήνα, στο μεταξύ, εμφανίζεται αδύναμη να διαχειριστεί το αδιέξοδο και προς το παρόν απλώς διαβεβαιώνει ότι η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ θα ολοκληρωθεί ομαλά.
Οι εξελίξεις, όμως, αυτές έρχονται σε μια χρονική στιγμή που η Ε.Ε. έχει κηρύξει τον πόλεμο στη ρωσική Gazprom, η οποία παρουσιάζει αντίστοιχα χαρακτηριστικά με αυτά της SOCAR, και που ασκεί πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, η οποία πράγματι διακατέχεται από στρεβλώσεις που ακυρώνουν τον ανταγωνισμό.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ