Κυριακή, 11 Απρίλιος 2021

Νέα «ένεση» χρειάζεται τώρα ο ΟΑΕΕ

Κατάρρευση εσόδων: Ο Οργανισμός θα χρειασθεί επιπλέον 300.000.000 € για να συνεχίσει να καταβάλει τις συντάξεις 

Πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση της τάξης των 300.000.000 ευρώ, το λιγότερο, αναμένεται να χρειαστεί ο ΟΑΕΕ, για να καταφέρει να καταβάλει χωρίς προβλήματα τις συντάξεις έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Κατά το α΄ εξάμηνο του 2016 το Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών χρειάστηκε το 65% της αρχικής χρηματοδότησης για να καταβάλει τις συντάξεις, δηλαδή 545.000.000 ευρώ επί συνόλου 834.000.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι τα έσοδα φέτος (460.500.000 ευρώ) πηγαίνουν χειρότερα από πέρυσι (485.000.000 ευρώ), εξετάζεται στο υπουργείο Εργασίας το ενδεχόμενο να δοθούν επιπλέον κονδύλια στον ΟΑΕΕ.

Είναι προφανές ότι τα αυξημένα έσοδα του 2015, λόγω και της ύπαρξης της νέας, τότε, ρύθμισης οφειλών, τώρα πια έχουν περιοριστεί σημαντικά, δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερο πρόβλημα ρευστότητας στον οργανισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 11 δισ. ευρώ στα οποία έχουν ανέλθει τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ, σε καθεστώς ρύθμισης υπήχθησαν πέρυσι τα 2,6 δισ. ευρώ. Από αυτά όμως έως τώρα μόλις 172.000.000 ευρώ εισπράχθηκαν. Αντίθετα, ένα ποσό της τάξης του περίπου 1 δισ. ευρώ βγήκε εκτός ρύθμισης λόγω μη καταβολής των μηνιαίων δόσεων ή των τρεχουσών εισφορών από τους οφειλέτες.

Προβληματισμός

Με δεδομένο ότι δεν διαφαίνεται σημάδι βελτίωσης στον τομέα των εσόδων, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να στηρίξει τον ΟΑΕΕ με πρόσθετη χρηματοδότηση στα επίπεδα των 300.000.000 ευρώ, ίσως και λίγο περισσότερο. Μάλιστα, ήδη υπάρχει προβληματισμός για το πώς θα κινηθούν τα έσοδα το 2017, χρονιά κατά την οποία θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το μοντέλο των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο κίνδυνος αυξημένης εισφοροδιαφυγής είναι υπαρκτός και ήδη αναζητούνται τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου που, εάν διογκωθεί, μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ολα αυτά ενώ οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) υπολογίζουν ότι το έλλειμμα στους ασφαλιστικούς οργανισμούς θα προσεγγίσει για το 2016 το ποσό των 3 δισ. ευρώ. Επίσης, μόνο το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ χρωστούν προς τον ΕΟΠΥΥ ποσά που φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ στα 3 δισ. ευρώ ανέρχεται το χρέος του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ.

Σκέψεις για νέα ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία

Η προβληματική πορεία των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία υποχρεώνει το υπουργείο Εργασίας να εξετάσει εκ νέου τη θέσπιση μιας νέας ρύθμισης οφειλών, στο μοντέλο των 100 δόσεων.

Μπορεί τα έσοδα του ΙΚΑ να αυξήθηκαν κατά 8% τον Ιούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, όμως το υπουργείο Εργασίας δεν εφησυχάζει. Αλλωστε, η σύγκριση με τον Ιούλιο του 2015, τον πρώτο μήνα εφαρμογής των capital controls, όταν οι καταβολές ασφαλιστικών εισφορών βρέθηκαν στο ναδίρ, είναι τουλάχιστον ατυχής… Επιπλέον, προβληματική είναι η πορεία των εσόδων στον ΟΑΕΕ. Τα στοιχεία από το πρώτο τετράμηνο δείχνουν ότι εισπράχθηκαν φέτος 460.000.000 ευρώ, ποσό μικρότερο από τα 485.000.000 ευρώ που είχαν εισπραχθεί το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, το σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και χρήζει της έγκρισης των θεσμών θέλει καταρχάς την καθιέρωση κινήτρων, ώστε να επανενταχθούν στη ρύθμιση οι σχεδόν 100.000 οφειλέτες που (μέσα σε λιγότερο από ένα έτος) την απώλεσαν. Επίσης είναι πιθανό να επιδιωχθεί η ενσωμάτωση της είσπραξης οφειλών προς τα Ταμεία στην είσπραξη οφειλών προς την Εφορία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ