Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Νέα εποχή (COSCO) στον ΟΛΠ

Ολοκληρώθηκε χθες η μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Ολοκληρώθηκε χθες η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) από την κινεζική Cosco (Hong Kong) Group Limited, με τη χρηματιστηριακή μεταβίβαση του 51% των μετοχών του ΟΛΠ στην τιμή των 22 ευρώ ανά μετοχή και την υπογραφή του σχετικού Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Cosco και του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Η Cosco (Hong Kong) Group Limited θα αποκτήσει το 67% του ΟΛΠ έναντι συνολικού τιμήματος 368.500.000 ευρώ, σε δύο στάδια. Χθες ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της συναλλαγής, με την Cosco (Hong Kong) Group Limited να καταβάλλει ποσό ύψους 280.500.000 ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ και να καθίσταται μέτοχος 51% του ΟΛΠ. Ο πρόεδρος της Cosco Shipping Wan Min κήρυξε μάλιστα την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μαζί με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα.

Το δεύτερο στάδιο της συναλλαγής προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός πέντε ετών από σήμερα με την εκπλήρωση των όρων της Συμφωνίας Αγοραπωλησίας Μετοχών (SPA), εκ των οποίων βασικός είναι η επιτυχής ολοκλήρωση των υποχρεωτικών επενδύσεων συνολικής αξίας 300.000.000 ευρώ.

Επιπλέον ποσό

Τότε η Cosco (Hong Kong) Group Limited θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ επιπλέον 88.000.000 ευρώ και θα αυξήσει το μερίδιό της στoν ΟΛΠ κατά 16%, δηλαδή στο 67%.

Η συνολική αξία της συμφωνίας αποτιμάται στα 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει: την ανωτέρω προσφορά των 368.500.000 ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350.000.000 ευρώ την επόμενη δεκαετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410.000.000 ευρώ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις ως τη λήξη της παραχώρησης, το 2052.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ