Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Νέα μεγάλη απάτη με την έκτακτη εισφορά!

Απάτη πρώτου μεγέθους σε βάρος των φορολογουμένων διαπράττει το υπουργείο Οικονομικών μέσω του συμψηφισμού της έκτακτης εισφοράς και των επιστροφών φόρου.

Οι πολίτες που έγκαιρα έσπευσαν να καταβάλουν το αντίτιμο της πρώτης δόσης για το χαράτσι της έκτακτης εισφοράς ύψους έως 300 ευρώ διαπίστωσαν με έκπληξη, όταν πήγαν να εισπράξουν την επιστροφή φόρου εισοδήματος, ότι από το ποσό της επιστροφής είχε αφαιρεθεί το σύνολο της εισφοράς, δηλαδή και τα 300 ευρώ που έχουν ήδη πληρώσει. Μάλιστα, στα επίμονα ερωτήματα αγανακτισμένων φορολογουμένων για το πότε θα τους δοθεί πίσω το ποσό των 300 ευρώ, οι εφορίες, λειτουργώντας με τη λογική της… αρπαχτής, τους απαντούσαν ότι τα χρήματα αυτά θα… συμψηφιστούν εκ νέου με την εκκαθάριση του 2012!

Πρόκειται ουσιαστικά για μια επιεικώς απαράδεκτη πρακτική, που αναδεικνύει την εισπρακτική και άκρως εκβιαστική λογική που έχει επικρατήσει πλέον στο υπουργείο Οικονομικών. Η γκάφα των αποδείξεων οδήγησε σε τεράστιες επιστροφές φόρων για τα δηλωμένα εισοδήματα του 2010, με αποτέλεσμα το οικονομικό επιτελείο να… φρενάρει τις αποστολές εκκαθαριστικών σημειωμάτων με επιστροφές φόρου από τα τέλη καλοκαιριού και μετά. Την ίδια χρονική περίοδο, αποφασίστηκε να επιβληθεί το χαράτσι της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, μαζί με το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, προκειμένου να ακυρωθούν στην πράξη οι περισσότερες επιστροφές φόρου λόγω αποδείξεων. Με κατεπείγουσα διαδικασία, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων απέστειλε μαζικά πάνω από 1.500.000 εκκαθαριστικά σημειώματα έκτακτης εισφοράς. Αποτέλεσμα είναι πάρα πολλοί φορολογούμενοι να λάβουν πρώτα το εκκαθαριστικό για την εισφορά και ακολούθως την ειδοποίηση για την επιστροφή φόρου εισοδήματος.

Μάλιστα, στην τελευταία περίπτωση οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, λόγω της έλλειψης ρευστότητας, φρόντισαν να προβούν στον συμψηφισμό των δύο ποσών για να μην πληρώσουν στους φορολογουμένους τις εισφορές. Τελικά, πολλοί φορολογούμενοι που πήγαν να εισπράξουν την επιστροφή βρέθηκαν και «κουρεμένοι» αφού διαπίστωσαν ότι τους είχαν κρατήσει από την επιστροφή φόρου και τα 300 ευρώ της εισφοράς που είχαν ήδη πληρώσει.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ