Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Νέα ναρκω-πεδια για χαμένες ζωές!

Δύο χώρους προένταξης στα προγράμματα θεραπείας, όπου θα μπορούν τα εξαρτημένα άτομα από ναρκωτικές ουσίες να κάνουν ακόμα και χρήση, σκέφτονται να δημιουργήσουν στο κέντρο της Αθήνας το υπουργείο Υγείας και ο Δήμος Αθηναίων. Πρόκειται για χώρους που θα απευθύνονται αποκλειστικά στους περίπου 1.000 χρήστες ασθενείς, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στα προγράμματα που λειτουργούν στις μονάδες χορήγησης μεθαδόνης στα νοσοκομεία.

Οπως μάλιστα δήλωσε η Μένη Μαλλιώρη, πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), σε χθεσινή εκδήλωση στο Ζάππειο όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του Δήμου Αθηναίων για τις μεγάλες «πληγές» της πρωτεύουσας, σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι οι εξαρτημένοι να έχουν έναν δικό τους χώρο, όπου θα μπορούν να κάνουν ένα ζεστό μπάνιο και να φάνε ένα σάντουιτς. «Ακόμα και χρήση θα μπορούν να κάνουν με καθαρές σύριγγες που θα τους δίνουμε εμείς. Ετσι οι άνθρωποί μας, που εργάζονται στα πρόγραμμα “Δουλειά στον δρόμο” (street – work), θα έχουν την ευκαιρία να τους προσεγγίζουν πιο εύκολα, με στόχο να τους πείσουν να μπουν στα προγράμματα θεραπείας» σημείωσε η κυρία Μαλλιώρη.Ενας ακόμα φιλόδοξος στόχος του ΟΚΑΝΑ είναι μέσω αυτών των χώρων να περιοριστούν οι τριτοκοσμικές εικόνες των εξαθλιωμένων λιπόσαρκων, βρόμικων και άρρωστων παιδιών που τριγυρίζουν σαν σκιές στα στενά της Αθήνας, για να βρουν ένα σκοτεινό μέρος να πάρουν τη δόση τους.Επιπλέον στο πρόγραμμα συνεργασίας του υπουργείου Υγείας με τον Δήμο Αθηναίων περιλαμβάνονται και δράσεις σε άλλους τρεις τομείς, που αφορούν την πορνεία, την καταμέτρηση των παιδιών που υποσιτίζονται στα σχολεία και την καταγραφή των αστέγων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας είναι το θέμα της πορνείας από παράνομες μετανάστριες, που πολλές από αυτές είναι χρήστριες ναρκωτικών και φέρουν τον ιό του AIDS. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τους 600 οίκους ανοχής που ελέγχθηκαν μόνο επτά λειτουργούσαν νόμιμα, ενώ από τα 20.000 εκδιδόμενα άτομα μόνο τα 1.200 είναι δηλωμένα, όπως ανέφερε ο υπουργός. Γι’ αυτόν τον λόγο άμεσα το υπουργείο Υγείας θα μοιράσει 1.000.000 σύριγγες και προφυλακτικά. Ακόμη τα στοιχεία των αλλοδαπών γυναικών που είναι φορείς της νόσου, εκδίδονται παράνομα και δεν έχουν άδεια παραμονής στη χώρα έχουν προωθηθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με σκοπό αυτές να επαναπατριστούν στις χώρες τους. Οσον αφορά τα υποσιτισμένα παιδιά, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη έως τώρα έχουν καταγραφεί 200 περιπτώσεις μαθητών των οποίων τη σίτιση φροντίζει το Δημοτικό Βρεφοκομείο. Τέλος η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ξεκίνησε την καταγραφή αστέγων που ο αριθμός τους ολοένα αυξάνεται.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ