Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Nέα παράταση στις δηλώσεις

Παράταση έως τις 31 Ιουλίου αναγκάστηκε να δώσει το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία (που κανονικά λήγει στις 16 Ιουλίου) για την υποβολή ηλεκτρονικών δηλώσεων, προφανώς λόγω του ότι, μέχρι σήμερα, μόνο δύο στους πέντε φορολογουμένους έχουν υποβάλει τη φορολογική δήλωση τους.

Για να αποτρέψει τους φορολογουμένους από το να υποβάλουν την ηλεκτρονική δήλωση τους την τελευταία στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι «ανεξαρτήτως του χρόνου υποβολής, η βεβαίωση του φόρου θα έχει ακριβώς την ίδια μεταχείριση». Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος βεβαίωσης για τις δηλώσεις, που θα υποβληθούν από εδώ και πέρα, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο Ιούλιος ή ο Αύγουστος. Δηλαδή η πρώτη δόση πληρωμής του φόρου θα πρέπει να γίνει έως το τέλος Αυγούστου ή στο τέλος Σεπτεμβρίου. Η διευκρίνιση αυτή ουσιαστικά στοχεύει στο να μην καθυστερήσουν οι φορολογούμενοι την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Το υπουργείο Οικονομικών ζητά επίσης από τους φοροτεχνικούς να κατανείμουν χρονικά την υποβολή των δηλώσεων των πελατών τους, προκειμένου να μην υποβάλουν τον μεγάλο όγκο στο τέλος του μήνα.

Με άλλη απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου η προθεσμία για την υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, η οποία κανονικά λήγει στις 16 Ιουλίου. Η παράταση δόθηκε προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι που εισπράττουν τη μισθοδοσία τους το δεύτερο 15θημερο του μήνα.

Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως τις 29 Φεβρουαρίου 2012 ύψους έως 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και έως 75.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα, και το ελάχιστο ποσό δόσης είναι τα 100 ευρώ. Ο αριθμός των δόσεων είναι έως 24, αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί να αυξηθεί έως τις 60 (αν ο φορολογούμενος αποδείξει πραγματική οικονομική αδυναμία).

Η τρίτη παράταση που έδωσε το υπουργείο αφορά την υποβολή της δήλωσης ακινήτων Ε9 έως τις 30 Νοεμβρίου 2012. Η πύλη του TAXISnet για την υποβολή του E9 θα ανοίξει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ