Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020

Νέα (προκαταβολικά) μέτρα ζητά ο Ρεν

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Και πριν αλέκτορα φωνήσαι και ψηφιστούν τα νέα μέτρα των 19 δισ. από τη Βουλή, ο Φινλανδός επίτροπος Ολι Ρεν έδειξε ότι υπάρχει η ανάγκη και για νέα μέτρα, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Οι δηλώσεις του έγιναν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των φθινοπωρινών προβλέψεων της Ε.Ε. για την Ελλάδα, που μεταθέτουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας για το 2014, αντί για το 2013, όπως ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις της Κομισιόν.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι προέβλεψε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ευρώπη, που θα διαρκέσει, ενώ προέβλεψε ότι σύντομα η κρίση θα προσβάλει και τη Γερμανία.

Είναι η πρώτη φορά που Ευρωπαίος επίτροπος θέτει ανοιχτά ζήτημα μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, προτρέποντας σε νέα μέτρα προτού ακόμα στεγνώσει το μελάνι για τα μέτρα των 19 δισ. που φέρνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2013-2016).

«Ολοι πρέπει να κάνουν ό,τι τους αναλογεί. Η Ε.Ε., το ΔΝΤ και, φυσικά, το ελληνικό Κοινοβούλιο» σημείωσε ο Ολι Ρεν και τόνισε ότι η ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ο Ολι Ρεν παρέπεμψε τις αποφάσεις για τη δόση των 31,5 δισ. στη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δεύτερα, αν και, όπως ανέφεραν χθες οι «Financial Times Deutschland», η εκταμίευση της δόσης ενδέχεται να μετατεθεί για τις αρχές Δεκεμβρίου. Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται ότι στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση για την επόμενη δόση του δανείου, καθώς θα χρειαστεί τουλάχιστον ακόμη μία συνεδρίαση προκειμένου οι αποφάσεις για την Ελλάδα, να περάσουν πρώτα από τα εθνικά Κοινοβούλια.

Σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, ακόμα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για τις πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και για τη βιωσιμότητα του χρέους της, ενώ, όπως είπε, «η τρόικα μπορεί να καταλήξει σε απόφαση για τα θέματα αυτά μέσα στις ερχόμενες ημέρες».

Επιδείνωση

Στο τραπέζι των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου θα βρεθεί η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, στην οποία προβλέπεται ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί το 2012 στο -6% (έναντι -6,5% που προβλέπει ο Προϋπολογισμός) και θα μειωθεί στο -4,2% το 2013 (έναντι -4,5% του Προϋπολογισμού), ενώ το 2014 θα υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%.

Οι προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί επί τα χείρω, καθώς στις εαρινές εκτιμήσεις του Μαΐου η Επιτροπή προέβλεπε ύφεση 4,7% το 2012 και μηδενική ανάπτυξη το 2013.

Η ανεργία αναμένεται να εκτοξευτεί από το 17,7% το 2011 στο 23,6% το 2012 (19,7% προέβλεπαν οι εαρινές προβλέψεις), στο 24% το 2013 (αντί για 19,6% που ανέφεραν οι προβλέψεις του Μαΐου), ενώ μείωση μικρή μείωση αναμένεται από το 2014, με το ποσοστό ανεργίας να διαμορφώνεται στο 22,2% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να κλείσει στο 6,8% του ΑΕΠ το 2012, για να μειωθεί σε 5,5% το 2013 και σε 4,6% το 2014.

Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι από 170,6% το 2011 θα σημειώσει συνεχή άνοδο στο 176,7% το 2012 (160,6% σημείωναν οι εαρινές προβλέψεις), στο 188,4% το 2013 (168% σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μαΐου) και στο 188,9% το 2014.

Σχετικά θετική εξέλιξη είναι -σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής- η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ο οποίος από 3,1% το 2011 θα μειωθεί στο 1,1% το 2012, για να υπάρξει αποπληθωρισμός τόσο το 2013 (-0,8%) όσο και το 2014 (-0,4%).

Η ύφεση στην ευρωζώνη (μέσος όρος) θα φτάσει το -0,4% το 2012, ενώ το 2013 αναμένεται οριακή ανάπτυξη 0,1% και το 2014 ανάπτυξη 1,4%.

Στέλιος Κράλογλου


«FT»: Το Eurogroup θα πάρει απόφση για μείωση στα ελληνικά επιτόκια δανεισμού

Τη μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια που λαμβάνει η Ελλάδα αναμένεται να εγκρίνει το Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα να δημοσίευμα των «Financial Times». Οπως αναφέρει η εφημερίδα, στη συνέχεια θα ξεκινήσει μια περίοδος δύο εβδομάδων για την επικύρωση του μέτρου από τα Κοινοβούλια επτά χωρών της ευρωζώνης. Οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι οι διαδικασίες των εγκρίσεων θα έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως για να αποδεσμευτεί στις 27 Νοεμβρίου η αναμενόμενη δόση των 31,3 δισ. Ευρώ.

Με βάση τη δανειακή σύμβαση των 174 δισ. ευρώ, τα επιτόκια των δανείων στην Ελλάδα έχουν καθορισθεί στις 150 μονάδες βάσης (1,5 ποσοστιαία μονάδα) επιπλέον των διατραπεζικών επιτοκίων δανεισμού. Οι «Financial Times» υποστηρίζουν ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. αναφέρουν ότι εξετάζουν τη μείωση της προσαύξησης στις 80 μονάδες βάσης (0,8 της ποσοστιαίας μονάδας), ενώ είναι κοντά σε συμφωνία, με την οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αποποιηθεί τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα, μειώνοντας με τον τρόπο αυτόν περαιτέρω το ελληνικό χρέος. Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι οι συζητήσεις των αξιωματούχων της ευρωζώνης επικεντρώνονται στο θέμα του χρέους, αφού συμφώνησαν να καλύψουν το κενό χρηματοδότησης ύψους 13-18 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας με τη χορήγηση έγκρισης, ώστε η χώρα μας να εκδίδει μεγαλύτερα ποσά έντοκων γραμματίων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντώνης Σαμαράς: Από φέρελπις ηγέτης, στην πολιτική κατάντια των «οφσόρ»

Η περήφανη άνοδος και ο ηθικός κατήφορος του ανθρώπου που πρωτοβγήκε βουλευτής πριν από 43 χρόνια και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πριν από 11...

Σοβαρό πλήγμα στο εμβόλιο της Οξφόρδης – «Βέλη» και ερωτήματα διεθνών ΜΜΕ για την αποτελεσματικότητά του

Καταγγελίες για σοβαρές παραλείψεις στις κλινικές δοκιμέςΠληθαίνουν οι αμφιβολίες και τα ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca σε συνεργασία με...

Ελάχιστη χαλάρωση φέρνουν οι γιορτές

Πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την έξαρση της πανδημίας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενόψει των ΧριστουγέννωνΑπό ιατρική και επιδημιολογική σκοπιά, είναι παραφροσύνη να ξανανοίξουμε τα Χριστούγεννα. Ο...

Νέο πογκρόμ μίσους από τον παράφρονα Ερντογάν

Ισόβια σε... 337 κατηγορουμένους για την απόπειρα πραξικοπήματοςΑκάθεκτος ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το πογκρόμ των εχθρών του εντός Τουρκίας, με τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ...

Ιατρική αμέλεια καταγγέλλει ο δικηγόρος του Μαραντόνα! Ήταν αβοήθητος επί 12 ολόκληρες ώρες

Από τους Γιώργο Σηφάκη, Χάρη ΔάντσηΟ μεγάλος Ντιέγκο δεν είναι πια εδώ. Το «γιατί» και το «πώς» όμως «έφυγε» προχθές από τον πλανήτη όπου...